№44

Бухгалтер 911, жовтень, 2021/№44 Інші номери журналу ›
  • Міжобласні та міжнародні перевезення: нова версія Тільки 21 жовтня набули чинності нові правила міжрегіональних перевезень*, а Кабмін уже встиг їх змінити. Про нові правила у «карантинній» постанові** й пропонуємо зараз поговорити.
  • Вісті з полів про е-лікарняні Ніби й відбувся загальний перехід на е-лікарняні з 1 жовтня, але процес виправлення недоробок/недоліків триває. Про чергові перемоги у вирішенні проблем, які самі ж і створили собі розробники, роботодавців постійно інформує ФСС то у Фейсбуці, то в Телеграм-каналі. Пропонуємо вам добірку новин з полів щодо е-лікарняних.
  • е-Лікарняні: якщо СМС не прийшли Чи всі працівники у разі відкриття е-лікарняного отримують два СМС-повідомлення на особистий телефон про формування електронних медвисновків і лікарняного? Чи треба хвилюватися, якщо якесь із двох або обидва СМС не прийшли? Чи означає неотримання повідомлень, що будуть проблеми з нарахуванням лікарняних? Зараз розберемося!
  • Працівник став пенсіонером: що врахувати роботодавцеві? Працівник підприємства оформляє пенсію за віком. Чи будуть якісь особливості при нарахуванні зарплати такому працівникові і складанні звітності? Що повинен врахувати роботодавець у цій ситуації?
  • Форма договору: коли яку застосовувати? За допомогою цієї статті ми хочемо вам нагадати про «ази» укладення договорів. А саме — в яких випадках та в якій формі їх необхідно укладати. Отже, усна чи письмова, а якщо письмова, то проста чи нотаріальна? Також порушимо питання державної реєстрації прав на нерухомість. Давайте розбиратися разом!
  • У чеку РРО зазначили не ту форму оплати: чи можна виправити? Ситуація. Підприємство — платник ЄП групи 3 надає послуги населенню. Бухгалтер виявив, що адміністратори неправильно пробивали через РРО оплати картками. А саме в чеку РРО зазначали оплату готівкою замість оплати карткою. Чи можна виправити ці помилки? Може, є сенс облікувати ці платежі повторно й оподаткувати їх суму ЄП, подавши уточненку за період із порушеннями?
  • «Танцюють… не всі», або З 8 листопада працюють тільки вакциновані? Відразу домовимося, що говоримо зараз тільки про працівників певного Переліку, що набуває чинності з 8 листопада. Але від того питання не стоїть менш гостро. Фактично Кабмін разом з МОЗ із зазначеної дати закрив невакцинованим працівникам певних професій доступ до роботи. Вважаємо, це варто вашої уваги!
  • Перехідні лікарняні: як їх відображати в Податковому розрахунку Ситуація. Працівник хворів з 20.09.2021 по 04.10.2021 (один страховий випадок). Як правильно відображати перехідні лікарняні за електронним листком непрацездатності в Податковому розрахунку (додатках Д1 і 4ДФ)? Чи можна лікарняні за частину вересня оплачувати?
  • Передумали продавати об’єкт ОЗ: повертаємо до складу необоротних Підприємство вирішило продати об’єкт основних засобів (ОЗ) — автомобіль, у зв’язку з чим його перевели до складу необоротних активів, утримуваних для продажу (Дт 286). Через деякий час відмовилися від продажу цього об’єкта ОЗ, а вирішили здати його в оренду. Якими проводками повернути автомобіль на субрахунок 105? Які податкові наслідки цієї операції? Розберемося з проблемою детально.
  • Інвентаризація та ФОП: бути чи не бути? Чи потрібно фізичним особам — підприємцям проводити інвентаризацію? Давайте розберемося.
  • Лікарняний у працівника-ФОП: раз, два… чи тільки один раз? З 01.01.2021 ФОП, які одночасно працюють за наймом, в основному, звільнені від сплати підприємницького ЄСВ «за себе». Причому звільнені вони радикально: якщо ЄСВ за них платить роботодавець, то вони не можуть сплатити підприємницький ЄСВ «за себе» навіть добровільно. Хоча деякі примудряються-таки платити. Тим паче, що податківці таку сплату «благословляють». Але ось коли справа доходить до оформлення лікарняного, виникають «неприємні сюрпризи». Розбираємося.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі