Теми статей
Обрати теми

Передумали продавати об’єкт ОЗ: повертаємо до складу необоротних

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Підприємство вирішило продати об’єкт основних засобів (ОЗ) — автомобіль, у зв’язку з чим його перевели до складу необоротних активів, утримуваних для продажу (Дт 286). Через деякий час відмовилися від продажу цього об’єкта ОЗ, а вирішили здати його в оренду. Якими проводками повернути автомобіль на субрахунок 105? Які податкові наслідки цієї операції? Розберемося з проблемою детально.

Переведення ОЗ в утримувані для продажу

Бухоблік. Об’єкти ОЗ, відносно яких прийнято рішення їх реалізувати, переводять до складу необоротних активів, утримуваних для продажу. Але переведення ОЗ у розряд оборотних активів можливий тільки за умови, що виконуються одночасно усі критерії, передбачені п. 1 розд. II НП(С)БО 27. А саме, якщо: (1) економічні вигоди планують отримати від продажу об’єкта, а не від його використання; (2) він готовий до негайного продажу в його нинішньому стані; (3) за прогнозами об’єкт продадуть протягом року з моменту його перекласифікації; (4) умови його продажу відповідають звичайним умовам для подібних активів; (5) угода з продажу об’єкта є високоймовірною. Це означає, що керівництвом прийнятий план про його продаж і розпочатий активний пошук покупця. Треба також, щоб об’єкт пропонувався до продажу за розумною ціною, внаслідок чого протягом одного року з моменту класифікації активу як утримуваного для продажу можна чекати успішної угоди.

Переконавшись, що об’єкт повністю відповідає цим критеріям:

1) його припиняють визнавати необоротним активом і переводять до складу оборотних активів (запасів) — Дт 286;

Зараховують об’єкт ОЗ до складу оборотних активів за його залишковою (балансовою) вартістю.

2) за таким об’єктом припиняють нараховувати амортизацію з місяця, наступного за місяцем його переведення до складу необоротних активів, утримуваних для продажу, а при застосуванні виробничого методу — з дати такого переведення (п. 6 розд. II НП(С)БО 27, п. 29 НП(С)БО 7).

У момент переведення в обліку підприємства роблять такі записи:

Дт 131 — Кт 10 — на суму зносу об’єкта;

Дт 286 — Кт 10 — на залишкову вартість об’єкта ОЗ, тобто на різницю між первісною/переоціненою вартістю об’єкта та сумою його накопиченої амортизації/зносу.

У Балансі за формами № 1 і № 1-м необоротні активи, утримувані для продажу, відображають в розділі III за рядком 1200 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та групи вибуття».

Складачі мікробалансу (ф. № 1-мс) включають вартість таких утримуваних для продажу активів у рядок 1190 «Інші оборотні активи».

Податок на прибуток. І у високодохідників, і в малодохідників переведення об’єкта ОЗ до складу утримуваних для продажу до жодних податкових наслідків не призводить. Як і в бухобліку, в податковому обліку об’єкт не амортизують (п.п. 138.3.1 ПКУ). Тож із моменту переведення об’єкта ОЗ до складу утримуваних для продажу амортизаційних різниць за цим об’єктом не буде.

Продажні коригування з пп. 138. 1 і 138.2 ПКУ при визнанні об’єкта ОЗ утримуваним для продажу також не застосовують.

Відповідно рядки 1.1.2, 1.1.3, 1.2.2 і 1.2.3 додатка РI до «прибуткової» декларації не заповнюють.

Адже у цей момент ніякої події з реалізації об’єкта ОЗ не відбувається — право власності на нього не передається (п.п. 14.1.202 ПКУ). Його просто переводять з необоротних активів в оборотні і він, як і раніше, продовжує обліковуватися на балансі.

Це визнавали свого часу і податківці (див. ІПК ДФСУ від 28.12.2017 № 3186/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Але сьогодні однозначної відповіді на запитання, на яку дату визначати продажні різниці, податківці не дають img 1. Так, в ІПК ДФСУ від 11.05.2019 № 2078/6/99-99-15-02-02-15/ІПК і від 05.05.2018 № 2020/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, а також у категорії 102.05 ЗIР фіскали ніби натякають, що відображати різниці слід на дату переведення об’єкта до складу утримуваних для продажу.

На наш погляд, коригувати фінрезультат на залишкову вартість необоротних активів треба чітко за нормами пп. 138.1 і 138.2 ПКУпри передачі об’єкта покупцеві, а не при його переведенні в утримувані для продажу.

Оцінюємо активи на субрахунку 286

Бухоблік. Після переведення об’єкта ОЗ в утримувані для продажу (Дт 286) на кожну дату балансу його відображають за найменшою з двох величин (п. 9 розд. II НП(С)БО 27):

— або за балансовою вартістю — вартістю активу, за якою він включається в підсумок Балансу (п. 4 НП(С)БО 32);

— або за чистою вартістю реалізації (ЧВР) — справедливою вартістю активу за вирахуванням очікуваних витрат на його реалізацію (п. 4 НП(С)БО 28).

Зверніть увагу! Для визначення ЧВР об’єкта ОЗ, утримуваного для продажу, запрошувати профоцінювача не треба. Підприємство має право визначити її самостійно.

Якщо на дату балансу найменшою вартістю об’єкта була балансова, ніякі додаткові проводки не роблять. А ось якщо такою виявилася ЧВР активу, проводять коригування його балансової вартості. Адже фактично відбувається знецінення такого об’єкта.

Різницю між балансовою вартістю і ЧВР відносять до інших операційних витрат звітного періоду (п. 10 розд. II НП(С)БО 27): Дт 946 «Втрати від знецінення запасів» — Кт 286.

Якщо в майбутньому ЧВР такого необоротного активу зросте, тоді визнають інший операційний дохід (п. 10 розд. II НП(С)БО 27) у сумі, що не перевищує визнані у минулому витрати від коригування його балансової вартості: Дт 286 — Кт 719. Тобто в результаті усіх цих маніпуляцій балансова вартість утримуваного для продажу об’єкта ОЗ у будь-якому випадку не може виявитися вищою за його балансову вартість на дату перекласифікації (п. 11 розд. ІІ НП(С)БО 27).

Податок на прибуток. Хоча об’єкт ОЗ і перекласифікований у бухобліку в оборотні активи, для прибуткових цілей він зберігає свій ОЗ-статус (п.п. 14.1.138 ПКУ).

Коригування його балансової вартості (зменшення і подальше можливе відновлення балансової вартості), що проводяться на дату балансу, на податкову залишкову вартість ніяк не впливають.

Уцінками/дооцінками такі суми коригування для розрахунку уціночно-дооціночних різниць згідно з пп. 138.1 і 138.2 ПКУ не є. Їх обліковують виключно за правилами бухгалтерського обліку.

Повертаємо актив до складу ОЗ

Бухоблік. Якщо необоротний актив вирішили не продавати або є інша причина більше не обліковувати його на субрахунку 286 (скажімо, як у нашому випадку, підприємство має намір здати автомобіль в оренду), йому повертають статус ОЗ (п. 12 розд. II НП(С)БО 27). Тобто рекласифікують цей актив зі складу оборотних активів (запасів) до складу необоротних активів (п. 4 НП(С)БО 7). Зараховують такий об’єкт на відповідний субрахунок рахунка 10.

За якою вартістю переводити в розряд ОЗ такі необоротні активи? Відповідь дає п. 12 розд. II НП(С)БО 27 (ср. ). Він наказує оцінювати такий об’єкт ОЗ за найменшою з величин: (а) балансовою вартістю необоротного активу на момент його визнання як утримуваного для продажу за вирахуванням амортизації та переоцінки, які були б визнані за період його утримання для продажу; (б) більшою з оцінок: ЧВР активу або вартістю його використання на дату, коли вирішили відмовитися від наміру продати актив.

Отже, треба визначити вартість автомобіля за кожною з оціночних вартостей, які пропонує п. 12 розд. II НП(С)БО 27.

Під вартістю використання розуміють теперішню вартість майбутніх грошових потоків, які, як очікують, виникнуть від використання та ліквідації активу (п. 4 розд. I НП(С)БО 27). Тобто, по суті, найбільша з двох оцінок: ЧВР активу або вартість його використання — це не що інше, як сума очікуваного відшкодування активу (п. 4 НП(С)БО 28).

Найвищу з цих двох оцінок порівнюють з балансовою вартістю об’єкта ОЗ, що склалася на момент його переведення до складу утримуваних для продажу, відкоригованою на суму умовно нарахованої амортизації.

Тобто п. 12 розд. II НП(С)БО 27 вимагає оцінювати актив виходячи з тієї балансової вартості, яка була б отримана, якби він продовжував амортизуватися.

Плюс одночасно з цим фактично робиться тест на знецінення (при порівнянні із сумою відшкодування).

Щоб визначити скориговану балансову вартість, необхідно розрахувати суму амортизації, яка була б нарахована на вартість об’єкта ОЗ, якби він не був переведений в утримувані для продажу. Потім його балансову вартість, що склалася на момент перекласифікації, треба зменшити на суму такої віртуально нарахованої амортизації.

Якщо саме ця уточнена балансова вартість буде нижче вартості використання, за нею такий актив повертають до складу ОЗ.

Суму коригування балансової вартості відносять до інших витрат (Дт 977) або доходів (Кт 746) звітного періоду.

Відновлювати первісну вартість і знос такого об’єкта, за якою він був облікований на дату переведення до утримуваних для продажу, НП(С)БО 27 не вимагає.

Податок на прибуток. На відображені у бухобліку витрати/доходи високодохідники і малодохідники-добровольці різниці з пп. 138.1 і 138.2 ПКУ не застосовують. Вони тут орієнтуються на бухоблік.

Приклад. Керівництво підприємства у квітні 2021 року вирішило продати об’єкт ОЗ (автомобіль) і визнало його необоротним активом, утримуваним для продажу. Усі критерії класифікації автомобіля як утримуваного для продажу виконуються. Балансова вартість об’єкта на момент перекласифікації складала 470 тис. грн, накопичена амортизація — 172 тис. грн, ЧВР на дату балансу (30.06.2021) — 382 тис. грн.

У вересні підприємство прийняло рішення припинити продаж автомобіля, оскільки з’явилася можливість здати його в оренду.

Вартість використання визначити неможливо, оскільки автомобіль безпосередньо не генерує грошових потоків, а очікувана ліквідаційна вартість несуттєва.

Варіант 1. ЧВР авто не змінилася і дорівнює 382 тис. грн, місячна сума амортизації — 15 тис. грн, скоригована балансова вартість — 395 тис. грн (470 тис. грн - 15 тис. грн х 5 міс.).

Варіант 2. ЧВР автомобіля не змінилася, місячна сума амортизації — 20 тис. грн, скоригована балансова вартість — 370 тис. грн (470 тис. грн - 20 тис. грн х 5 міс.).

Варіант 3. ЧВР автомобіля збільшилася до 390 тис. грн, місячна сума амортизації — 15 тис. грн, скоригована балансова вартість — 395 тис. грн (470 тис. грн - 15 тис. грн х 5 міс.).

Бухгалтерський облік операцій

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума, грн

Бухоблік

Дебет

Кредит

Переведення об’єкта ОЗ в утримувані для продажу

1

Списано знос по автомобілю, визнаному утримуваним для продажу

172000

131

105

2

Відображено переведення автомобіля до складу необоротних активів, утримуваних для продажу

470000

286

105

Коригування балансової вартості активу на дату балансу

3

Відкориговано балансову вартість об’єкта ОЗ на дату балансу до чистої вартості реалізації

(470000 грн - 382000 грн)

88000

946

286

Повернення об’єкта з утримуваних для продажу в категорію ОЗ

Варіант 1: переведення в ОЗ за чистою вартістю реалізації

4

Зараховано об’єкт до складу ОЗ за чистою вартістю реалізації (382000 грн < 395000 грн)

382000

105

286

Варіант 2: переведення в ОЗ за скоригованою балансовою вартістю

4

Зараховано об’єкт в ОЗ за скоригованою балансовою вартістю (370000 грн < 382000 грн)

370000

105

286

5

Віднесено до інших витрат різницю між скоригованою балансовою вартістю і ЧВР

12000

977

286

Варіант 3: переведення в ОЗ за збільшеною чистою вартістю реалізації

4

Зараховано об’єкт до складу ОЗ за чистою вартістю реалізації (390000 грн < 395000 грн)

390000

105

286

5

Віднесено до інших доходів різницю між ЧВР

(390000 грн - 382000 грн)

8000

286

746

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі