Теми статей
Обрати теми

Інвентаризація та ФОП: бути чи не бути?

Децюра Сергій, податковий експерт
Чи потрібно фізичним особам — підприємцям проводити інвентаризацію? Давайте розберемося.

Одразу заспокоїмо всіх ФОП: обов’язку щорічно проводити інвентаризацію своїх активів і зобов’язань у них немає. Пояснюється це тим, що правила проведення інвентаризації, у тому числі обов’язкові випадки її проведення, прописані в Законі про бухоблік та Положенні № 879*. На ФОП ані вимоги Закону про бухоблік, ані вимоги Положення № 879 не поширюються. Вони орієнтовані виключно на юросіб.

* Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затверджене наказом Мінфіну від 02.09.2014 № 879.

Водночас ніхто не забороняє ФОП із власної волі провести в себе інвентаризацію.

Але це не та інвентаризація, вимоги якої прописані в Положенні № 879.

Провести інвентаризацію ФОП також можуть змусити податківці. Усе через те, що п.п. 20.1.9 ПКУ прямо дозволяє податківцям під час проведення перевірок вимагати від платників податків, що перевіряються, проведення інвентаризації ОЗ, ТМЦ, коштів, зняття залишків ТМЦ, готівки. При цьому вищезгаданий п.п. 20.1.9 ПКУ не робить жодних винятків із цього правила.

Тобто його вимоги поширюються на всіх госпсуб’єктів: як юросіб, так і ФОП.

Але це не означає, що податківці можуть змусити ФОП провести інвентаризацію всіх без винятку активів.

Уся річ у тім, що, як було сказано вище, ФОП бухоблік не ведуть. А деякі ФОП навіть не зобов’язані мати документи про походження товару (ідеться про певних ФОП — платників ЄП). Тож кого з ФОП можуть змусити провести інвентаризацію?

На наш погляд, фіскали можуть змусити провести інвентаризацію:

1) коштів і готівки — усіх ФОП, незалежно від системи оподаткування. Воно й не дивно. Оскільки їх облік зводиться до відображення даних про доходи в самостійно створеному обліковому регістрі чи Книзі обліку доходів і витрат;

2) товарно-матеріальних цінностей (їх залишків) у:

— ФОП-спрощенців будь-якої групи, які провадять діяльність з реалізації ТСПТ, ліків та ювелірки;

— ФОП-спрощенців, які є платниками ПДВ (це виключно ФОП групи 3 зі ставкою 3 %);

— ФОП-загальносистемників;

Річ у тім, що на всіх цих ФОП п. 12 ст. 3 Закону про РРО покладається обов’язок вести облік товарних запасів і здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), які відображені в такому обліку.

3) основних засобів, ТМЦ, коштів і готівки — ФОП-загальносистемників, а також ФОП-спрощенців, які є платниками ПДВ. Оскільки одні зобов’язані мати підтвердні документи щодо походження товару і можуть нараховувати амортизацію на ОЗ (пп. 177.4 і 177.10 ПКУ), а ті, що є платниками ПДВ, повинні підтверджувати госпвикористання придбаних цінностей з ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі