Теми статей
Обрати теми

Із 1 вересня — документи оформляємо за новим ДСТУ

Сумцова Ольга, податковий експерт
Увага! Чергові зміни! З 1 вересня набув чинності новий стандарт, який регулює порядок оформлення організаційно-розпорядчих документів, — ДСТУ 4163:2020. На перший погляд, ніби, зміни не зовсім «бухгалтерські». Але вони дуже навіть впливають на порядок заповнення кадрової документації і навіть бухгалтерської первинки.

ДСТУ 4163:2020 «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів» набув чинності 01.09.2021 р. З цієї ж дати втратив силу його попередник — ДСТУ 4163:2003. Новий стандарт (ДСТУ 4163:2020) фактично стосується всіх. І хоча ФОП як його користувачі прямо не названі, їм, вважаємо, теж треба його застосовувати — з урахуванням принципу із ст. 51 ЦКУ.

Чому важливо звернути увагу на факт набуття чинності новим ДСТУ? Він:

— регулює порядок оформлення організаційно-розпорядчої документації. Зокрема, він поширюється на: організаційні (положення, статути, посадові інструкції, штатні розписи тощо); розпорядчі (постанови, рішення, накази, розпорядження); інформаційно-аналітичні (акти, довідки, доповідні записки, пояснювальні записки, службові листи тощо) документи;

— визначає склад реквізитів документів; вимоги до змісту і місця розташування реквізитів у документах; вимоги до бланків і оформлення документів.

Тому всю документацію підприємства, включаючи й кадрові документи, тепер слід складати, орієнтуючись на вимоги нового стандарту.

При цьому поява нового ДСТУ вплине й на заповнення бухпервинки. Так, склад реквізитів первинки визначає, звичайно ж, не ДСТУ, а Закон про бухоблік. Але ось в якому форматі проставляти, наприклад, такі реквізити, як «дата» і «підпис» документа, — Закон про бухоблік не визначає. Отже, слід орієнтуватися на «загальноприйняті» правила, які визначає усе той же ДСТУ.

Хоча, навіть якщо первинний документ буде заповнений у «старому оформленні», це ніяк на його чинність не впливає.

Одразу зазначимо найголовніше: ДСТУ змінює підхід до оформлення такого реквізиту, як підпис документа. Тепер підпис повинен містити не ініціали та прізвище особи, яка його підписує, а «власне ім’я та прізвище», причому у форматі «Власне ім’я ПРIЗВИЩЕ» (тобто не «І. I. Мельник», а «Iван МЕЛЬНИК»). Приклад із стандарту:

img 1

Є зміни й стосовно «формату» дати документа. Дату оформляють цифровим («07.12.2019»; допустимо й «2019.05.25») або словесно-цифровим способом («07 грудня 2019 року»; допустимо й «25 травня 2019 р.»).

Більш детальний аналіз — у наступному номері.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі