Теми статей
Обрати теми

Просуваємо сайт — обліковуємо витрати

Вишневський Михайло, податковий експерт
Створити інтернет-сайт — це тільки половина справи. Для того, щоб ваше «дітище» приносило вам дійсно реальну користь і не загубилося у величезному інформаційному просторі, треба постійно займатися його просуванням.

Бухоблік

Як правило, витрати на усі заходи, пов’язані з просуванням сайту, включаються до складу збутових витрат звітного періоду. Тобто вартість таких витрат списуємо в дебет рахунка 93 в періоді підписання акта наданих послуг. По суті, це звичайні витрати рекламного характеру.

Втім, щодо SEO-робіт (робіт щодо оптимізації сайту з метою отримання високих рангів у пошуковій системі за запитами, що відповідають тематиці сайту) буває так, що першу частину цих робіт необхідно проводити ще в процесі створення сайту. Наприклад, роботи, спрямовані на зміну програмного коду сайту для акцентування уваги пошукових систем на найважливішій інформації на вашому ресурсі з метою подальшого, ефективнішого розкручування сайту.

У такому разі витрати на первинні SEO-роботи відносяться до витрат, пов’язаних з доведенням сайту до робочого стану. Тоді вартість таких робіт потрапить до первісної вартості сайту (п. 11 НП(С)БО 8).

ПДВ

Операція з надання послуг із просування сайту оподатковується ПДВ на загальних підставах за ставкою 20 %. Замовник таких послуг — платник ПДВ має право відобразити ПК за загальними правилами (ст. 198 ПКУ). При цьому йому не доведеться нараховувати ПЗ з ПДВ згідно з п. 198.5 ПКУ, якщо сайт, що просувається, використовується ним в оподатковуваних ПДВ операціях у рамках госпдіяльності.

Для підтвердження господарності вистачає, щоб акт наданих послуг містив деталізований опис таких послуг.

Не буде зайвим зробити ще «принт-скрин» екрану із зображенням реклами, підготувати звіти, що розшифровують ключові слова, тексти, статистику показів тощо.

Податковоприбутковий облік

У податковому обліку витрати на просування сайту, що включаються у збутові витрати періоду, в повному обсязі враховуються при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Тобто розд. ІІІ ПКУ в частині таких витрат не передбачає ніяких податкових різниць, окрім загальних обмежень, які залежать від джерела придбання послуг (п.п. 140.5.4 ПКУ)*.

* Мова про придбання у неприбутківців і «особливих» нерезидентів.

А ось витрати на SEO, що включаються в первісну вартість сайту, у високодохідників і малодохідників-добровольців можуть брати участь в «амортизаційних» різницях у складі вартості сайту (пп. 138.1 і 138.2 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі