Теми статей
Обрати теми

ЗаРРОшились раніше, ніж потрібно: про ФОП і юросіб

Нестеренко Максим, податковий експерт
Іноді в діяльності СГ трапляються ситуації, коли вже придбаний і зареєстрований РРО не експлуатується. Наприклад, підприємство зареєструвалося, встановило РРО, але ще не здійснює свою діяльність. Або ФОП-єдиноподатник міг заздалегідь придбати і зареєструвати РРО, готуючись до тотальної фіскалізації з 2022 року. В усіх цих ситуаціях виникають питання стартового простою РРО. Про них ми зараз і поговоримо!

Питань, пов’язаних зі стартовим РРО-простоєм, в основному три — створення Z-звіту, подання ф. № 20-ОПП та амортизація самого РРО. Розглянемо ці питання!

Z-звіт: робити чи ні?

За загальним правилом суб’єкт господарювання, що здійснює розрахункові операції, зобов’язаний щодня створювати Z-звіт у разі здійснення розрахункових операцій (п. 9 ст. 3 Закону про РРО). Іншими словами, Z-звіт роблять тільки ті суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції.

Давайте уявимо, що ви РРО-зобов’язаний. Ваш РРО увімкнений, відкрита робоча зміна і здійснені службові операції (внесення та/або видача). І що тоді із Z-звітом? Так от, ви не зобов’язані робити Z-звіт за той день, протягом якого через РРО не проведена жодна розрахункова операція. Це актуально для будь-якого СГ, незалежно від того, хто він — ФОП чи юрособа — і на якій системі оподаткування працює. Більше того, його і вмикати у такому разі ні до чого.

Інша справа, якщо певні послаблення в законодавстві надають право деяким категоріям СГ не використовувати РРО. Найпростіший приклад. ФОП-єдиноподатник не перевищив з початку року 1,32 млн грн доходу і не здійснює ризикових операцій (див. п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тоді у 2021 році цей ФОП ще може насолодитися останніми подихами свободи від РРО. Але він заздалегідь купив РРО і зареєстрував його. Чи проводити такому ФОП через РРО розрахункові операції протягом 2021 року?

Вважаємо, що так. Справа в тому, що неможливо зареєструвати РРО, не ввівши його в експлуатацію. А введення в експлуатацію РРО означає переведення його у фіскальний режим роботи (п. 2 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 12.05.2004 р. № 601). Іншими словами, ФОП-єдиноподатник, який заздалегідь зареєстрував РРО, добровільно погодився перевести його у фіскальний режим роботи. А фіскальний режим роботи означає, що необхідно вносити розрахункові операції у фіскальну пам’ять РРО і виконувати Z-звіт за підсумками робочої зміни.

Якщо ж ФОП хоче у 2021 році попрацювати без РРО або використовувати його в нефіскальному режимі, такий РРО доведеться зняти з реєстрації. А потім повторно зареєструвати на початку 2022 року.

Чи подавати ф. № 20-ОПП?

Власне РРО, їх наявність, стан і кількість у ф. № 20-ОПП тепер не вказуються. Тобто в цьому сенсі РРО не є окремим об’єктом оподаткування, про який треба повідомляти податківців через ф. № 20-ОПП при придбанні. Застосування РРО перетинається з ф. № 20-ОПП під іншим кутом.

Річ у тому, що однією з причин відмови в реєстрації РРО є неподання ф. № 20-ОПП. Але не щодо самого РРО, а щодо господарської одиниці, де цей РРО застосовуватиметься (тобто господарської одиниці, зазначеної в заяві на реєстрацію РРО). Це прямо прописано в п. 8 гл. 2 розд. ІІ Порядку реєстрації РРО.

Якщо податкова вже зареєструвала ваш РРО, це означає одне: ф. № 20-ОПП щодо господарської одиниці, де працюватиме РРО, вже подана, і ця інформація є в Єдиному банку даних.

Якщо ж із реєстрацією РРО виникають проблеми саме через відсутність у податківців інформації про господарську одиницю, на яку ви хочете зареєструвати РРО, ф. № 20-ОПП треба подати до реєстрації РРО.

Амортизація РРО: чи можна й відколи?

Юридичні особи. З облікової точки зору, РРО — це класичний необоротний актив. Якщо вартість РРО перевищує поріг, установлений наказом підприємства про облікову політику, у бухобліку його класифікують як ОЗ (субрахунок 104), якщо НЕ перевищує — як МНМА (субрахунок 112).

Амортизація РРО нараховується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому РРО став придатним для корисного використання (п. 29 НП(С)БО 7; п. 55 МСБО 16). Формально про введення в експлуатацію не йдеться. РРО стає придатним для використання за прямим призначенням одночасно з реєстрацією в контролюючому органі. І з цієї миті його можна амортизувати. Незважаючи на те, чи здійснює підприємство діяльність і чи експлуатує фізично РРО саме у цей момент.

А що стосовно податкового обліку? Якщо юрособа — платник податку на прибуток, то передусім потрібно з’ясувати вартість РРО. Більшість РРО коштують менше 20000 грн і тому під податкове визначення основних засобів (п.п. 14.1.138 ПКУ) не підпадають.

Тому в податковоприбутковому обліку вони не є ОЗ і враховуються у фінрезультаті за бухобліковими правилами. В усіх платників.

А якщо РРО коштує все-таки більше 20000 грн? У юрособи, що є малодохідником, — усе за бухобліком.

А якщо високодохідником? Та, власне, теж за бухобліком.

Єдине, що слід ураховувати високодохідникам, — це мінімально допустимий строк амортизації. РРО вартістю понад 20000 грн належить до ОЗ групи 4 (п.п. 138.3.3 ПКУ), причому для нього мінімальний строк складає 2 роки. Ну і про амортизаційні різниці (пп. 138.1, 138.2 ПКУ) за такими ОЗ високодохіднику теж не слід забувати.

Що стосується юросіб-єдиноподатників, то для них у бухобліку все так само, як і в платників податку на прибуток, а податкового обліку як такого не буде, оскільки в єдиноподатників витрати ніяк не впливають на об’єкт оподаткування.

Фізичні особи. У ФОП бухобліку як такого немає. Проте ФОП-загальносистемникам дозволено амортизувати свої ОЗ і включати суму амортизації цих ОЗ до складу підприємницьких витрат (п.п. 177.4.6 ПКУ).

Але. Підпункт 177.4.6 ПКУ оперує саме терміном «основні засоби», а більшість РРО коштують менше 20000 грн, і тому під податкове визначення ОЗ (п.п. 14.1.138 ПКУ) не підпадають.

Тому, на нашу думку, витрати на придбання таких РРО ФОП-загальносистемнику слід вважати звичайними витратами (див. п.п. 177.4.4 ПКУ). До речі, податківці у своїх усних роз’ясненнях теж схиляються саме до такого підходу.

Хоча обережним загальносистемникам радимо дочекатися, поки новопридбаний РРО почне фактично використовуватися в господарській діяльності. Чи отримати ІПК. Не виключено, що податківці вчепляться за те, що РРО простоює, щоб позбавити ФОП-загальносистемника законних витрат.

Що стосується ФОП-єдиноподатників, то вони ніяк амортизацію своїх необоротних активів не обліковують і не показують її у жодній звітності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі