Теми статей
Обрати теми

«А» і «Б» сиділи на трубі», або ПДВ у чеку РРО

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Віднедавна питання, хто і як повинен зазначати ПДВ у чеку РРО, набуло особливої гостроти. Причин тут дві. Перша: роздрібні торговці тютюновою продукцією, на яку встановлена мінімальна роздрібна ціна, в одну мить стали пільговиками (хоча і не стовідсотковими, оскільки мало хто торгує одним лише «димком» ☺). Проте вони й досі за інерцією зазначають у чеку 20 % ставку ПДВ на увесь товар. Що їм буде за такі огріхи у чеку? Друга причина: тотальна фіскалізація ФОП — платників ЄП груп 2 — 4, більшість з яких є неплатниками ПДВ. Їх головний біль — чи потрібно взагалі згадувати про ПДВ у чеку РРО і, знову ж, яких неприємностей чекати у разі помилки. Розповідаємо!

Закон — один, а чеки різні

Будь-який суб’єкт господарювання, який продає товари (надає послуги) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, здійснюючи при цьому розрахункові операції в готівковій і безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), зобов’язаний виконувати всі вимоги Закону про РРО.

Одна з таких вимог (див. п. 2 ст. 3 зазначеного Закону) полягає в необхідності видати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, розрахунковий документ установленої форми і змісту на повну суму проведеної операції.

Форму та зміст розрахункових документів установлює Мінфін (ст. 8 Закону про РРО).

Власне сам Закон про РРО не містить жодних особливостей виконання цієї вимоги залежно від ПДВ-статусу суб’єкта (платник/неплатник ПДВ), а також від категорії товарів/послуг, які реалізуються (оподатковувані ПДВ / звільнені від оподаткування / не є об’єктом оподаткування). Відмінності регламентовані підзаконними документами.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі