Теми статей
Обрати теми

Закон № 1914 («податкова реформа»): нове в адмініструванні

Сумцова Ольга, податковий експерт
Закон № 1914* упроваджує низку змін у частині адміністрування податків. Практично всі вони вже запрацювали з 01.01.2022. Більшість носять фіскальний характер. Але знайдеться і парочка «позитивних». Отже, знайомимося детально з нововведеннями.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 № 1914-IX.

Право отримати від податківців податкову інформацію про контрагента. Почнемо, напевно, з позитивного нововведення. У практиці чимало випадків, коли податківці необґрунтовано звинувачують платника податків у тому, що в нього нібито були операції з фіктивним контрагентом. І відповідно, примушують знімати податковий кредит з ПДВ за операціями з таким контрагентом. Чи ще гірше — за тією підставою, що є операції з «недобросовісним» контрагентом, включають платника ПДВ до числа ризикових і блокують його податкові накладні. Так ось, у ПКУ передбачена норма, яка повинна дещо «убезпечити» платника від таких претензій податківців. У п. 421.2 ПКУ прописано право платника податків отримати через Електронний кабінет безпосередньо від самих податківців податкову інформацію про свого контрагента. Така інформація надаватиметься податківцями тільки з дозволу контрагента.

Набирає чинності ця норма з 1 липня 2022 року.

Передбачена така схема:

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі