Теми статей
Обрати теми

Строки позовної давності vs списання заборгованості: популярні запитання

Сумцова Ольга, податковий експерт
Про що думають при підбитті підсумків-2021? Про «безнадійку» в тому числі. У сенсі про списання безнадійної заборгованості. Топ-запитання: чи дійсно акт звірки, підписаний боржником, або часткове погашення заборгованості «відкладають» момент списання боргу? Коли списувати заборгованість, якщо строки позовної давності спливають у період карантину? Давайте обговоримо ці запитання в статті.

Акт звірки: чи перериває він перебіг строків позовної давності (ПД)?

Як передбачено ч. 1 ст. 264 ЦКУ, перебіг ПД переривається вчиненням особою дії, що свідчить про визнання нею свого боргу або іншого обов’язку. Після переривання перебіг позовної давності починається заново.

Але що це за дії? Їх переліку в ЦКУ ми не знайдемо. А це вже створює деяку невизначеність і ризики.

У постанові пленуму ВГСУ від 29.05.2013 № 10 було зазначено, що до дій, які свідчать про визнання боргу, з урахуванням конкретних обставин, можуть належати, зокрема: визнання пред’явленої претензії; письмове прохання відстрочити сплату боргу; підписання боржником акта звірки, що підтверджує заборгованість; часткова сплата боргу; письмове звернення боржника щодо гарантування сплати боргу.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі