Теми статей
Обрати теми

«Відкрий личко…», оновлена ф. № 20-ОПП!

Шевчук Михайло, податковий експерт
У ф. № 20-ОПП нарешті «імплантували» код згідно з КАТОТТГ (Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад) — замість застарілого коду згідно з КОАТУУ (Класифікатором об’єктів адміністративно-територіального устрою України). Подробиці — у студію!

Отже, серед «піонерів» із «імплантації» сучасного коду згідно з КАТОТТГ (який становить 2 літери та 17 цифр, тобто всього 19 символів, і досі ніяк не поміщається у звітність) бачимо і ф. № 20-ОПП.

Хоча з часів набрання чинності Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад* минуло вже більше року**, Мінфін не поспішає вносити відповідні зміни до форм податкової звітності та іншої документації, що використовується платниками при взаємодії з податківцями.

* Затверджений наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 № 290. Знайти його можна в т. ч. за адресою minregion.gov.ua/napryamki-diyalnosti/rozvytok-mistsevoho-samovryaduvannya/administratyvno/kodyfikator-administratyvno-terytorialnyh-odynycz-ta-terytorij-terytorialnyh-gromad/ Завжди вибирайте останню редакцію Кодифікатора!

** Вам може бути корисною стаття «Ново-старий код КОАТУУ у звітності» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 8).

Наразі у черзі на отримання коду за КАТОТТГ ☺ перебувають форми декларацій з податку на нерухомість, транспортного податку, туристичного збору, збору за місця для паркування транспортних засобів та плати за землю. Проєкти оновлених форм цих декларацій оприлюднені для приймання скарг і пропозицій на сайті ДПСУ (tax.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2022-rik/), причому всі — повторно ☺.

Відповідно, платники, як і раніше, звітують за старими формами, в яких зазначають код за застарілим КОАТУУ. Але з урахуванням адмінреформи та новоутворених територіальних громад.

Так ось, у ф. № 20-ОПП таки прописався новий код КАТОТТГ. Нагадаємо, форма затверджена додатком 10 до Порядку № 1588***. Зміни до неї Мінфін вніс своїм наказом від 13.12.2021 № 662, що набрав чинності 01.01.2022.

*** Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588.

Фактично останніми змінами «зачепило» розділ 3 форми, а саме:

— загальну назву для граф 6 і 7 змінили на «Територія територіальної громади, де знаходиться об’єкт оподаткування» (раніше — «Адміністративна одиниця відповідно до КОАТУУ»);

— назву графи 6. Тепер це «Код КАТОТТГ». Відповідно, й зазначати в цій графі ф. № 20-ОПП тепер доведеться код КАТОТТГ замість коду за КОАТУУ.

При цьому податківці вже висловилися про те, як саме вони бачать механізм вибору коду КАТОТТГ при заповненні ф. № 20-ОПП в Електронному кабінеті:

«Отже, для заповнення графи 6 — 7 «Територія територіальної громади, де знаходиться об’єкт оподаткування» розділу 3 Повідомлення № 20-ОПП знаходимо у Кодифікаторі назву об’єкта (наприклад місто Трускавець), визначаємо категорію об’єкта «М» (місто), яка відповідає четвертому рівню, та у графу 6 Повідомлення № 20-ОПП вносимо значення UA46020090010062870.

Якщо об’єкт оподаткування знаходиться в Печерському районі міста Києва, то знаходимо в Кодифікаторі назву об’єкта «Печерський», визначаємо категорію об’єкта «В» (райони в містах), яка відповідає додатковому рівню, та у графу 6 Повідомлення № 20-ОПП вносимо значення UA80000000000624772».

Роз’яснення розміщене в розділі 116.11 ЗІР (zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques).

Зрозуміти це можна тільки так, що у графі 6 податківці хочуть бачити код або четвертого рівня, або, якщо є, — додаткового рівня КАТОТТГ населеного пункту / району в місті, в якому розташований об’єкт. Тобто, грубо кажучи, останній доступний код у Кодифікаторі.

Відповідно, не слід зазначати в графі 6 код третього рівня (як можна було б зрозуміти з назви графи «Територія територіальної громади, де знаходиться об’єкт оподаткування»). Тобто код території територіальної громади, до якої належить населений пункт.

Деяке питання залишається: як бути, якщо населений пункт не є адміністративним центром територіальної громади? Адже те ж м. Трускавець із прикладу податківців є адміністративним центром.

У перехідний період, якщо пам’ятаєте, податківці радили зазначати у ф. № 20-ОПП код КОАТУУ саме адмінцентру територіальної громади, до якої належить населений пункт.

Та оскільки податківці не акцентують увагу на цьому моменті, очевидно, зазначаємо саме код населеного пункту / району в місті, в якому розташований об’єкт, на який подається ф. № 20-ОПП. А податківці вже самі розбираються, яка податкова адмініструє цю територію.

Нарешті, такий важливий момент. Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомило****, що подавати повідомлення за ф. № 20-ОПП з метою зміни значення коду КОАТУУ на новий код КАТОТТГ не потрібно, якщо відсутні зміни у відомостях про сам об’єкт оподаткування.

**** cvp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/553925.html (buhgalter911.com/news/news-1063166.html)

Але якщо раптом відбудуться зміни у відомостях про подані раніше об’єкти, то подати ф. № 20-ОПП (з відміткою «зміни») доведеться. Причому вже за оновленою формою!

Також «поправку» із цього приводу внесли і до Пам’ятки для заповнення розділу 3 Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (додаток до ф. № 20-ОПП), зазначивши, що графи 6 — 7 заповнюють відповідно до КАТОТТГ, розміщеного на офіційному вебсайті Міністерства розвитку громад та територій України. Але вона, зізнатися, мало що прояснює — принаймні з того, що хотілося б прояснити.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі