Теми статей
Обрати теми

Платіжні (POS) термінали: добірка актуальних запитань

Казанова Марина, податковий експерт
У цій статті розберемо популярні запитання, що стосуються платіжних терміналів (далі — POS-термінали). Хто із суб’єктів зобов’язаний їх використовувати? А хто може не використовувати? Скільки POS-терміналів має бути на торговельну точку? І яка відповідальність за їх відсутність?

Можливо, дещо несподівано, але насамперед звернемо увагу на дату «01.08.2022». Що це за дата? Із цієї дати вводиться в дію новий Закон про платіжні послуги1. І одночасно втратить чинність нині діючий Закон № 23462. А чим примітний Закон № 2346? Тим, що саме в ньому прописано базове регулювання в частині застосування POS-терміналів. Відповідно до 01.08.2022 живемо по-старому. А після, правильно, — по-новому.

1 Закон України «Про платіжні послуги» від 30.06.2021 № 1591-IX.

2 Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 № 2346-III.

Як до 01.08.2022?

«Матчастина». Обов’язок суб’єктів господарювання (в т. ч. і ФОП), які продають товари/роботи/послуги кінцевим споживачам, мати POS‑термінали випливає із:

1. Закону № 2346, у п. 14.19 ст. 14 якого зазначено, що:

«Суб’єкти господарювання зобов’язані забезпечувати можливість здійснення держателями електронних платіжних засобів розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів <…>. Вимоги до суб’єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги) визначає Кабінет Міністрів України».

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі