Теми статей
Обрати теми

Воєнний стан: сплата податків, подання звітності, відповідальність

Казанова Марина, податковий експерт
Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 в Україні введено воєнний стан з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. Також діє військова агресія Російської Федерації проти України . У статті наведемо короткий дайджест новин та важливої інформації, яка стосується сплати податків і подання звітності в цей період.

Сплата податків, подання звітності

Граничні строки подання звітності в період воєнного стану продовжено (tax.gov.ua/media-tsentr/novini/576184.html). А ось строки сплати податків залишаються незмінними. Але відповідальності за несвоєчасне подання звітності / несвоєчасну сплату податків принаймні в період військової агресії Російської Федерації (далі — РФ) проти України не буде (див. нижче).

За інформацією податківців усі електронні сервіси ДПС та Електронний кабінет працюють, але з деякими обмеженнями. Тобто є можливість реєструвати податкові накладні, акцизні накладні та подавати звітність.

Податківці та Комітет з фінансів, податкової та митної політики звертаються до платників податків з проханням за можливості здійснювати авансові платежі податків і зборів.

Сплачувати податки за поточними податковими деклараціями можна й у тому випадку, якщо вони не були подані в граничні строки.

Статзвітність

На сайті Держстату (ukrstat.gov.ua) опублікована інформація, що на час введення воєнного стану адміністративна відповідальність за несвоєчасне подання статистичної та фінансової звітності застосовуватися не буде. Інакше ми б і не зрозуміли!

Водночас усіх респондентів, у яких є така можливість, Держстат усе ж просить подати статистичну та фінансову звітність.

Військова агресія — форс-мажор

Військову агресію РФ проти України Торгово-промислова палата (ТПП) визнає форс-мажорними обставинам. Причому, для всіх без винятку суб’єктів господарювання. Зазначені обставини є форс-мажорними (надзвичайними, невідворотними) з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення.

Що важливо (!) звертатися до ТПП для отримання сертифікату про форс-мажор не потрібно. Достатньо роздрукувати з сайту ТПП загальний офіційний лист ТПП щодо засвідчення форс-мажорних обставин.

Цей лист ви можете завантажити за таким посиланням: ucci.org.ua/uploads/files/621cba543cda9382669631.pdf

Нагадаємо, що форс-мажор звільняє саме від відповідальності (штрафів, пені тощо), але не від виконання основного зобов’язання.

Штрафні санкції за порушення податкового законодавства. Податківці у своєму повідомленні (tax.gov.ua/media-tsentr/novini/576179.html) проінформували, що штрафні санкції за порушення податкового законодавства в умовах воєнного стану не застосовуються. Це стосується всіх платників податків.

Нагадаємо, що наразі для більшості податкових штрафів також продовжує діяти карантинний мораторій (установлений п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

На період військової агресії звільнення буде стосуватися абсолютно всіх податкових штрафів. У тому числі штрафів за:

— несвоєчасну реєстрацію акцизних накладних у Єдиному реєстрі акцизних накладних, розрахунків коригування у відповідному Реєстрі;

— несвоєчасне подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо;

— порушення декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати.

Як повідомляють податківці (tax.gov.ua/media-tsentr/novini/576184.html), нараховані штрафні санкції та пеня, що відобразяться автоматично в ІКП за порушення податкового законодавства, будуть визнані безнадійними та списані на підставі п.п. 101.2.4 ПКУ. Нагадаємо: цей пункт передбачає, що податковий борг визнається безнадійним і підлягає списанню, якщо він виник унаслідок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Загального листа ТПП (див. вище) буде достатньо для підтвердження цього факту. При цьому бажано лист роздрукувати.

Але зверніть увагу: безнадійними в автоматичному режимі будуть визнані лише штрафні санкції та пеня. Що стосується суми податкових зобов’язань, то вони мають бути сплачені після закінчення дії обставин непереборної сили.

Проте якщо через військову агресію сплатити податки буде нічим, також існує можливість у цьому випадку скористатися тим же п. 101.2.4 ПКУ, який визначає, що податковий борг визнається безнадійним і підлягає списанню, якщо він виник унаслідок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин). Але в цьому випадку лише загального листа ТПП про засвідчення факту буде недостатньо ☹. Потрібно також буде доводити причинно-наслідковий зв’язок між форс-мажором та неможливістю сплатити податковий борг.

Реєстрація ПН

Строки реєстрації ПН залишаються незмінними. Але штрафів за несвоєчасну реєстрацію немає (як завдяки карантинній нормі з п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, так і з огляду на п. 112.8.9 ПКУ).

Щодо права на податковий кредит правила залишаються незмінними. Якщо ваш контрагент не зможе вчасно зареєструвати податкову накладну, то, відповідно, не буде й права на податковий кредит. І доведеться задекларувати та сплатити «завищену» суму податкових зобов’язань ☹.

Також зазначимо, що Кабмін постановою від 28.02.2022 № 163 вніс зміни до Порядку № 1246*. Зміни передбачають, що протягом дії воєнного стану в автоматичному режимі (без блокування) будуть реєструватися податкові накладні / розрахунки коригування, які відповідають одночасно таким умовам:

* Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 № 1246.

1) у таких ПН/РК відображені виключно операції з продукцією/товарами, що підпадають під визначення груп 1-24 УКТЗЕД (крім підакцизних товарів).

Тобто в ПН/РК не може бути інших кодів УКТ ЗЕД.

2) такі ПН/РК складені платником податку, який належить до мікропідприємства або малого підприємства відповідно до Закону про бухоблік;

3) основним видом діяльності якого є хоча б один з таких видів економічної діяльності відповідно до КВЕД:

— вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур (01.11);

— вирощування рису (01.12);

— вирощування овочів і баштанних культур, коренеплодів і бульбоплодів (01.13);

— вирощування винограду (01.21);

— вирощування зерняткових і кісточкових фруктів (01.24);

— вирощування ягід, горіхів та інших фруктів (01.25);

— відтворення рослин (01.30);

— розведення великої рогатої худоби молочних порід (01.41);

— розведення іншої великої рогатої худоби та буйволів (01.42);

— розведення овець і кіз (01.45);

— розведення свиней (01.46);

— розведення свійської птиці (01.47);

— морське рибальство (03.11);

— прісноводне рибальство (03.12);

— морське рибництво (аквакультура) (03.21);

— прісноводне рибництво (аквакультура) (03.22);

— виробництво м’яса (10.11);

— виробництво м’яса свійської птиці (10.12);

— виробництво м’ясних продуктів (10.13);

— перероблення та консервування риби, ракоподібних і молюсків (10.20);

— виробництво фруктових і овочевих соків (10.32);

— виробництво олії та тваринних жирів (10.41);

— виробництво маргарину і подібних харчових жирів (10.42);

— перероблення молока, виробництво масла та сиру (10.51);

— виробництво продуктів борошномельно-круп’яної промисловості (10.61);

— виробництво хліба та хлібобулочних виробів, виробництво борошняних кондитерських виробів, тортів і тістечок нетривалого зберігання (10.71);

— виробництво сухарів і сухого печива, виробництво борошняних кондитерських виробів, тортів і тістечок тривалого зберігання (10.72);

— виробництво макаронних виробів і подібних борошняних виробів (10.73);

— виробництво цукру (10.81);

— виробництво какао, шоколаду та цукрових кондитерських виробів (10.82);

— виробництво чаю та кави (10.83);

— виробництво прянощів і приправ (10.84);

— виробництво готової їжі та страв (10.85);

— виробництво дитячого харчування та дієтичних харчових продуктів (10.86);

— виробництво інших харчових продуктів, не віднесених до інших угрупувань (10.89);

— виробництво готових кормів для тварин, що утримуються на фермах (10.91);

— виробництво безалкогольних напоїв, виробництво мінеральних вод та інших вод, розлитих у пляшки (11.07).

РРО-штрафи

За РРО-порушення, вчиненні під час військової агресії, штрафи також застосовуватися не будуть. Про це інформують податківці. Також таке звільнення прямо передбачене п. 112.8.9 ПКУ, в якому сказано, що платник звільняється від відповідальності за вчинення податкових порушень та порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган, якщо порушення виникло внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажору). Порушення РРО-законодавства підпадає під порушення іншого законодавства, контроль за дотримання якого покладено на контролюючий орган. Про те, як підтверджувати існування факту форс-мажору, дивіться вище.

Алко-тютюнові ліценції

Як зазначають податківці (tax.gov.ua/media-tsentr/novini/576193.html), з огляду на пряму дію п. 112.8.9 ПКУ, протягом дії форс-мажорних обставин ДПС не будуть застосовуватися штрафні санкції за порушення законодавства щодо здійснення безліцензійної діяльності та не вживатимуться заходи щодо анулювання ліцензії (вважатимуться діючими), за якими під час настання таких форс-мажорних обставин не сплачено черговий платіж за ліцензію та/або закінчився строк дії ліцензії на право:

— виробництва спирту, оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах;

— виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним.

Банківські рахунки, відкриті в установах банку в період воєнного стану

За інформацією податківців, опублікованою на офіційному сайті ДПСУ, такі рахунки будуть працювати незалежно від узяття їх на облік ДПС. У разі не направлення органом ДПС у встановлений законодавством строк повідомлення про відмову в зятті рахунка на облік, такий рахунок вважається взятим на облік у контролюючому органі за мовчазною згодою.

Допомога армії

Відповідно до інформаційного листа ДПСУ від 01.03.2022 суми коштів та товарів, перерахованих (переданих) платниками податків Збройним силам України, включаються до складу витрат без обмежень. Причому це стосується й платників податку на прибуток — високодохідників. Податківці посилаються на п. 33 підрозд. 4 розд. XX ПКУ, який передбачає, що п.п. 140.5.9 ПКУ** не поширюється на:

** Який передбачає збільшуючу податкову різницю, якщо сума благодійних витрат на користь неприбуткових організацій перевищила 4 % оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік.

— суми грошових коштів або вартість спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів та медичних виробів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення;

— інші товари, виконані роботи, надані послуги з переліку, затвердженого постановою КМУ від 26.10.2016 № 758, при їх наданні ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Держприкордонслужбі, МВС та іншим військовим формуванням, частинам, підрозділам, установам, організаціям, які утримуються за рахунок держбюджету, для потреб забезпечення проведення антитерористичної операції.

Таким чином, коригування фінрезультату до оподаткування на суму вищезазначених коштів та товарів, перерахованих (переданих) платниками податків ЗСУ та іншим військовим формуванням для потреб забезпечення оборони держави у зв’язку з військовою агресією РФ проти України, не здійснюється. Тобто такі суми включаються до фінансового результату до оподаткування у складі витрат без обмежень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі