Теми статей
Обрати теми

Функції та повноваження державного архітектурно-будівельного контролю передали на місцевий рівень

Верховна Рада України
Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності та державного архітектурно-будівельного контролю», який реформує систему державного архітектурно-будівельного контролю і передає відповідні функції та повноваження з загальнодержавного на місцевий рівень.

Згідно з положеннями Закону надання документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, здійснення державного архітектурно-будівельного контролю та прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, розташованих на території населених пунктів, є компетенцією виконавчих органів сільських, селищних, міських рад із питань державного архітектурно-будівельного контролю.

Щодо об’єктів, розташованих за межами населених пунктів, — ці функції та повноваження покладені на структурні підрозділи районних державних адміністрацій із питань державного архітектурно-будівельного контролю.

Об’єкти, розташовані на території кількох адміністративно-територіальних одиниць, є у компетенції центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю через головних інспекторів будівельного нагляду.

При цьому реалізація закону забезпечуватиме можливість обирати з кількох юридично допустимих рішень те, яке орган влади вважає найкращим за таких обставин.

Крім того, органи державного архітектурно-будівельного контролю створюватимуться, виходячи з можливостей та потреб відповідних регіонів.

Законом також передбачається, що наглядова функція за дотриманням законності рішень місцевої влади залишається за державою. Створюється система державного нагляду за прийняттям рішень у сфері містобудування та здійсненням державного архітектурно-будівельного контролю, механізми оскарження замовником таких рішень.

У цілому передбачається, що Закон сприятиме удосконаленню містобудівної діяльності та державного архітектурно-будівельного контролю, знижуватиме корупційні ризики шляхом спрощення дозвільних процедур, посилюватиме роль місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у комплексному розвитку територій в інтересах громад, а також максимально наблизить послуги до громадян.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі