Теми статей
Обрати теми

Демобілізований працівник приступає до роботи

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Демобілізований повідомив роботодавця про свій намір вийти на роботу. Що робити спеціалісту кадрової служби?

По-перше. Складаємо наказ про те, що демобілізований працівник повертається до виконання своїх трудових обов’язків. Стосовно доцільності видання такого наказу є дві точки зору.

З однієї точки зору, у наказі про мобілізацію працівника уже був указаний граничний строк щодо увільнення працівника від роботи — фактично це фраза, процитована зі ст. 119 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) («на період проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року»). Тому потреба, умовно кажучи, у «допуску» працівника до роботи шляхом видання наказу відпадає.

Інша точка зору базується на попередньому увільненні працівника від роботи (за мобілізацією), прописаному у наказі про мобілізацію. Логічно, що із поверненням такого працівника йому потрібно надати «допуск» до роботи. Найпростіший спосіб виконати це — видати відповідний наказ. Зайвим він уже точно не буде, а сама його наявність убереже від непорозумінь із працівником, який працює на місці мобпрацівника за строковим трудовим договором (у разі, якщо такого працівника брали на роботу).

Н А К А З

22.04.2015 р.          № 55-к

Про повернення Чуприни С. М. до виконання посадових обов’язків у зв’язку з демобілізацією

У зв’язку із звільненням у запас (демобілізацією) згідно з Указом Президента України від 14.01.2015 р. № 15/2015

НАКАЗУЮ:

1. Чуприні Сергію Михайловичу, головному спеціалісту відділу інформаційного забезпечення, приступити до виконання своїх посадових обов’язків з 27.04.2015 р.

2. Керівнику кадрової служби Хлібній М. О. інформацію, викладену в п. 1 цього наказу, довести до відома:

— працівників кадрової та бухгалтерської служб;

— керівника відділу інформаційного забезпечення.

Підстави: військовий квиток (реквізити квитка) Чуприни С. М., Указ Президента України від 14.01.2015 р. № 15/2015.

Начальник управління          (підпис)          Коханий О. О.

З наказом ознайомлені:

Хлібна (Хлібна М. О.)
22.04.2015 р.

Чуприна (Чуприна С. М.)
27.04.2015 р.

По-друге. Керівнику (спеціалісту) кадрової служби бажано нагадати демобілізованому працівнику (звільненому з військової служби) про його обов’язок прибути до районного (міського) військового комісаріату для взяття на військовий облік у п’ятиденний строк ( ч. 11 ст. 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII).

І третій «пунктик» злободенний для кадровиків тих установ, які приймали працівника за строковим трудовим договором для виконання обов’язків мобілізованого працівника. Оскільки основний (демобілізований) працівник повертається, то кадровому спеціалісту необхідно подбати про проведення процедури із припинення вказаного строкового трудового договору за п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Ця процедура є стандартною, а тому окремо на ній зупинятися не будемо. Проте натякнемо: ця ситуація схожа із звільненням працівника, прийнятого за строковим трудовим договором на посаду працівниці, яка перебувала у соцвідпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного (шестирічного) віку.

Окремо відзначимо, що в ідеалі розірвати строковий трудовий договір необхідно за датою, що передує дню фактичного виходу демобілізованого працівника на роботу. Наприклад, демобілізований працівник приступає до роботи 27.04.2015 р., тоді строковий трудовий договір із працівником, який працює на місці основного працівника, слід розірвати 24.04.2015 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі