Теми статей
Обрати теми

Гарантії учасникам бойових дій: пам’ятка роботодавцю

На жаль, перебування на передовій у зоні АТО ще не гарантує автоматичного отримання статусу учасника бойових дій (далі — статус УБД). Рішення про його надання приймає спеціальна комісія на підставі певного пакета документів. Якщо з документами все гаразд, тому, хто звернувся за отриманням статусу УБД, видадуть посвідчення УБД і нагрудний знак.

Хто може отримати статус УБД? Це (див. п. 19 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII, далі — Закон № 3551):

— військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) і працівники Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, особи рядового і начальницького складу, військовослужбовці, працівники МВС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, ДСНВ, ДПтС, військових формувань;

— працівники підприємств, установ та організацій, які залучалися та брали безпосередню участь в АТО в районах її проведення в порядку, установленому законодавством.

Що ж потрібно знати роботодавцям співробітників зі статусом УБД? Відповідь на це запитання в Пам’ятці.

ПАМ’ЯТКА РОБОТОДАВЦЮ УЧАСНИКА БОЙОВИХ ДІЙ

Роботодавець зобов’язаний

Роботодавець має пам’ятати

1. Перевести працівника (з його згоди) на легшу роботу, якщо згідно з медичним висновком він її потребує (ст. 170 Кодексу законів про працю України, далі — КЗпП). Причому якщо на новому місці роботи заробіток нижчий, ніж на попередньому, то в загальному випадку за працівником необхідно зберегти середній заробіток за попереднім місцем роботи протягом двох місяців з дня переведення

1. До зарплати працівника зі статусом УБД не можна застосовувати ПСП у підвищеному та максимальному розмірі на підставі п.п. «е» п.п. 169.1.3 і п.п. «б» п.п. 169.1.4 Податкового кодексу України відповідно

2. Оплачувати лікарняні в розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від страхового стажу ( п. 5 ч. 1 ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV, п. 11 ч. 1 ст. 12 Закону № 3551)

3. Перенести на інший період або продовжити щорічну відпустку працівника в разі, якщо він був мобілізований напередодні або під час відпустки ( п. 2 ч. 2 ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки)

2. У разі звільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці учасники УБД матимуть переважне право на залишення на роботі ( ч. 2 ст. 42 КЗпП)

4. Надавати щорічну відпустку у підходящий для працівника час (ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки)

5. Надавати за бажанням працівника додаткову відпустку без збереження заробітної плати тривалістю до 14 календарних днів щороку (п. 4 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки, п. 12 ч. 1 ст. 12 Закону № 3551)

Як бачите, гарантій працівникам, яким надано статус УБД, не так уже й багато. Але дотримувати їх — прямий обов’язок роботодавця. Добре, що хоч так держава підтримує наших захисників.

Щоправда, краще б усі працювали на своїх місцях. У штатному режимі. І навіть без таких додаткових гарантій. Щоб не було війни!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі