Теми статей
Обрати теми

Звільнення з «декретного» місця

Коваленко Наталія, юрист
Бухгалтер ради перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. На його місце за строковим трудовим договором прийнято іншого працівника. Основний працівник планує вийти на роботу на умовах неповного робочого часу на 0,5 ставки під час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Чи зобов’язаний роботодавець у цьому випадку звільнити особу, яка працює на «декретному» місці, у зв’язку із закінченням терміну строкового договору?

Відповідно до частини восьмої ст. 179 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) жінка або особи, зазначені у частині сьомій цієї статті (батько дитини, баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною), у період перебування у відпустці для догляду за дитиною, за бажанням можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. При цьому за ними зберігається право на одержання допомоги в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Крім того, згідно з ч. 1 ст. 56 КЗпП на прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, у т. ч. таку, що перебуває під її опікуванням, або здійснює догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний встановлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

Отже, якщо особа, яка перебуває у декретній відпустці, виявила бажання працювати на умовах неповного робочого часу, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний надати їй таку можливість. Якщо ж ця особа працюватиме на умовах неповного робочого часу на посаді, яку вона обіймала до відпустки, особа, яка працює на «декретному» місці, підлягає звільненню.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі