Теми статей
Обрати теми

Святково-вихідний збіг: як зробити перенесення при неповному робочому тижні

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Працівник в установі працює в режимі неповного робочого тижня. Крім загальних вихідних днів (субота і неділя), йому встановлено 1 вільний від роботи день у понеділок. Чи переносити 24 серпня 2015 року (понеділок) на вівторок — 25.08.2015 р.?

Щоб розставити всі крапки над «і», спочатку з’ясуємо, в які дні працівники відпочивають (дні відпусток до уваги не беремо).

Вичерпний перелік святкових і неробочих днів установлено ст. 73 КЗпП. У 2015 році таких календарних днів уже 11. Крім святкових (неробочих) днів, працівники мають право на щотижневий відпочинок — вихідні дні.

Вихідні дні — це дні, в які працівник не працює відповідно до графіка роботи установи чи графіка виходу на роботу (графіка змінності). При 5-денному робочому тижні передбачено два вихідні дні, при 6-денному — один. Загальним вихідним днем є неділя ( ст. 67 КЗпП).

Якщо графіком передбачено 5-денний робочий тиждень із двома вихідними, то другий вихідний день, якщо це не передбачено законодавством, визначають самостійно і погоджують таке рішення з виборним органом первинної профспілкової організації або профспілковим представником роботодавця. Другий вихідний день, як правило, установлюють підряд із загальним вихідним днем. Найчастіше це субота або понеділок. Хоча другим вихідним може бути будь-який інший день тижня.

Робочий календар на 2015 рік для 5-денного робочого тижня визначає 115 днів відпочинку (104 вихідні дні і 11 святкових та неробочих днів). Для 6-денного робочого тижня кількість таких днів менша — 63 (52 вихідні дні та 11 святкових і неробочих).

1. За загальним правилом, коли святковий або неробочий день ( ст. 73 КЗпП) збігається з вихідним, то вихідний день переносять на наступний після святкового або неробочого дня ( ч. 3 ст. 67 КЗпП).

У 2015 році для 5-денки це правило діяло для таких дат: 8 березня, 12 квітня, 2 травня, 9 травня, 31 травня, 28 червня. Усі ці святкові та неробочі дні припали на суботу або неділю (вихідні дні, установлені для 5-денного робочого тижня).

Зверніть увагу! У разі збігу святкового та неробочого дня з вихідним і, отже, перенесення вихідного дня змінюється статус днів.

Що під цим мають на увазі? «Співпадаючий» вихідний стає святковим або неробочим, а наступний за святковим і неробочим днем — вихідним (він за графіком (якби не було свята) був би робочим.

У разі таких «святково-вихідних» збігів і перенесень понеділок, робочий день для 5-денки з двома вихідними в суботу та неділю трансформується у вихідний.

Це загальне правило перенесення вихідних днів. А як діяти в ситуації, коли працівник або підприємство, установа, організація працюють в режимі неповного робочого тижня?

2. При нормальній тривалості робочого часу норма не може перевищувати 40 годин на тиждень ( ст. 50 КЗпП). Проте законодавство дозволяє встановлювати працівникам особливий режим роботи — неповний робочий час. Ініціатива може виходити як від працівника ( ст. 56 КЗпП), так і від роботодавця ( ст. 32 КЗпП).

Якщо працівнику зменшили кількість днів роботи (неповний робочий тиждень), то, крім установлених вихідних днів (субота і неділя — для 5-денного робочого тижня), у нього з’явився ще один (декілька) вільний від роботи день.

Звертаємо увагу! Вільний від роботи день не є вихідним!

При неповному робочому тижні кількість установлених графіком роботи вихідних днів не змінюється! У цьому випадку їх як було два на тиждень, стільки і залишилося (наприклад, субота і неділя).

Саме цим слід керуватися при перенесенні вихідного дня в ситуації, коли святковий (неробочий) день збігся з вихідним. Тобто норма ч. 3 ст. 67 КЗпП стосується ситуацій, коли святкові (неробочі) дні збігаються з вихідними, які встановлено графіком роботи для нормальної тривалості робочого часу.

Отже, з урахуванням зазначеного, ми з’ясували, що додатковий день відпочинку щопонеділка (через неповний робочий тиждень) є вільним від роботи днем, а не вихідним. Тому в разі збігу святкового дня (24 серпня, понеділок) з вільним від роботи днем на вівторок (25 серпня) такий день не переноситься.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі