Теми статей
Обрати теми

Посилено відповідальність військовослужбовців та мобілізованих

Верховна Рада України
Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за окремі військові злочини» від 12.02.2015 р. № 194-VIII, прийнятий Верховною Радою, встановлює більш сувору кримінальну відповідальності військовослужбовців за вчинення окремих військових злочинів в умовах особливого періоду.

Відповідно до Закону посилюється кримінальна відповідальність за військові правопорушення, в першу чергу за ті, які стосуються непокори (умисного невиконання наказу), опору начальникові, погроз або насильства щодо начальника, самовільного залишення військової частини або місця служби, дезертирства, ухиляння від військової служби, майнових стосунків, порушення статутних правил служби, злочинної бездіяльності військової влади та незаконного використання символіки Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Кристала та зловживання нею.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 12.02.2015 р. № 186-VIII внесено зміни до низки законів щодо цивільного захисту. Зокрема, Кримінальний кодекс доповнено ст. 336, яка встановлює кримінальну відповідальність за «ухиляння від проходження цивільного захисту в особливий період чи у разі проведення цільової мобілізації».

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців, надання командирам додаткових прав та покладання обов’язків в особливий період» від 05.02.2015 р. № 158-VIII уточнює рамки відповідальності, які стосуються військових адміністративних порушень і не тягнуть за собою кримінальної відповідальності; вводить поняття «арешт з утриманням на гауптвахті» та визначає межі його застосування. Також ці зміни уточнюють адміністративну відповідальність військовослужбовців за правопорушення, які стосуються правил та статутів несення служби, матеріальної відповідальності тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі