Теми статей
Обрати теми

Зміни до пенсійного забезпечення: що без нас було — чули, що при нас буде — по бачимо

Турчин Ірина, магістр державного управління
Як і попередні місяці, березень став рясним на нові законодавчі акти. 2 березня, зокрема, Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», яким було внесено зміни до Порядку призначення пенсій за віком на пільгових умовах і за вислугу років, а також виплати пенсій працюючим пенсіонерам. У цій статті пропонуємо розібратися із внесеними змінами разом.

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Конституція — Конституція України.

Закон про пенсійне забезпечення — Закон України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII.

Закон № 76 — Закон України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 р. № 76-VІІІ.

Зміни в пенсійному забезпеченні — проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 23.02.2015 р. № 2212.

УМОВНІ СКОРОЧЕННЯ

ВРУ — Верховна Рада України.

КМУ — Кабінет Міністрів України.

ПФУ — Пенсійний фонд України.

 

28 грудня 2014 року Верховною Радою України було прийнято Державний бюджет України на 2015 рік та низку законів, що регулюють питання бюджетного, податкового, трудового, пенсійного та іншого законодавства. Ухвалені зміни мають значний вплив і на розвиток пенсійної системи.

1. Закон № 76:

— змінив розміри «спеціальних» пенсій;

— ліквідував достроковий вихід на пенсію за 1,5 року до досягнення пенсійного віку;

— передбачив, що окремі види надбавок та підвищень до пенсій встановлюються КМУ.

2. Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 р. № 71-VІІІ змінив межу для оподаткування «великих» пенсій.

3. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» від 28.12.2014 р. № 77-VІІІ:

— об’єднав фонди загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань;

— встановив нові умови нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

ЩО МАЄМО З 1 СІЧНЯ 2015 РОКУ

З 1 січня 2015 року при призначенні пенсій таким категоріям пенсіонерів, як прокурори, державні службовці, судді, народні депутати, службовці органів місцевого самоврядування, відсоток від заробітної плати, що береться для обчислення пенсії, зменшився з 70 до 60.

При призначенні пенсій за Законом України «Про наукову та науково-технічну діяльність» від 13.12.91 р. № 1977-XII відсоток від заробітної плати, що береться для обчислення пенсії, зменшено з 80 до 60.

Передбачено, що пенсіонер будь-якої із «спеціальних» категорій позбавляється права на одержання «спеціальної» пенсії у разі вчинення корупційного діяння (звільнення з роботи у зв’язку із засудженням за умисний злочин із використанням свого посадового становища або притягнення до адміністративної відповідальності за правопорушення, пов’язане з корупцією).

Перерахунок «спеціальних» пенсій вже не буде проводитися щоразу при зростанні заробітної плати працюючих службовців. Порядок проведення перерахунків таких пенсій визначатиме КМУ.

З 1 січня 2015 року скасовано можливість виходу на пенсію достроково за півтора року до досягнення пенсійного віку, якщо людина звільняється у зв’язку із скороченням штатів або за станом здоров’я.

Також виключено норму щодо дострокового виходу на пенсію за два роки до досягнення пенсійного віку особам, які вивільняються у зв’язку із закриттям ЧАЕС. Але ця зміна здебільшого є технічною, оскільки норма практично не використовувалась. Пенсії, призначені достроково до 1 січня 2015 року, будуть виплачуватися і надалі.

Розміри мінімальної пенсії інвалідам-чорнобильцям, додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю внаслідок аварії на ЧАЕС, розміри компенсацій сім’ям за втрату годувальника внаслідок чорнобильської катастрофи встановлюються КМУ. Аналогічне право надано КМУ і щодо визначення розміру підвищення пенсій дітям війни.

Скасовано норму щодо призначення до пенсій доплат за проживання на забруднених територіях. Розміри раніше призначених пенсій у зв’язку із прийняттям цієї норми не зменшаться. А для пенсій, призначених після 1 січня 2015 року, відповідна доплата встановлюватися вже не буде (розмір доплати становив від 5,20 грн. до 13,20 грн.).

Підтверджено право КМУ на встановлення розмірів окремих соціальних виплат, у тому числі чорнобильцям, дітям війни, військовослужбовцям та деяким іншим категоріям громадян.

В Україні розмір мінімальної пенсії за віком дорівнює прожитковому мінімуму для непрацездатних. Величина надбавок та підвищень до пенсій (наприклад, доплати за понаднормовий стаж, підвищення пенсії учаснику бойових дій, який досяг 85 років, тощо) також прив’язана до цього показника.

Протягом 2014 року прожитковий мінімум для непрацездатних осіб не змінювався і становив 949 грн. З 1 грудня 2015 року прожитковий рівень для осіб, які втратили працездатність, зросте до 1074 грн. Для пенсіонерів це означає, що з 1 грудня 2015 року буде проведено перерахунок пенсій, а також надбавок і підвищень до них, виходячи з величини 1074 грн.

Згідно із законодавством, яке діяло до 1 січня 2015 року, оподаткуванню підлягали суми пенсії, що перевищували 10 тис. грн., у частині такого перевищення. З 1 січня п. р. оподаткуванню підлягають пенсії, розмір яких перевищує три мінімальних заробітних плати (3654 грн.), в частині такого перевищення за ставкою 15 %. Наприклад, якщо розмір пенсії становить 4100 грн., то оподатковуються тільки 446 грн. — та частина, яка перевищує межу в 3654 грн. Якщо ж сума перевищення над трьома мінімальними заробітними платами більша за 10-кратний розмір мінімальної заробітної плати, то ставка податку збільшується до 20 %. Оподаткування пенсій здійснюється органами ПФУ в автоматичному режимі. Пенсіонерові не потрібно буде звертатися з цих питань до податкової інспекції чи управління ПФУ.

З 1 січня 2015 року відбулися істотні зміни в законодавстві щодо сплати єдиного внеску, спрямовані на детінізацію ринку праці та легалізацію заробітної плати. Зокрема:

— передбачено нарахування єдиного внеску за кожну застраховану особу;

— запроваджено мінімальний внесок за місяць за найманих працівників;

— запроваджено знижувальний коефіцієнт розміру єдиного внеску за найманих осіб за основним місцем роботи для роботодавців, які підвищують заробітну плату.

ЩО БУДЕМО МАТИ З 1 КВІТНЯ 2015 РОКУ

З метою створення умов для стабілізації фінансового стану бюджету ПФУ та удосконалення окремих положень стосовно пенсійного забезпечення Змінами у пенсійному забезпеченні передбачається:

— поетапне підвищення на 5 років пільгового пенсійного віку для жінок та збільшення страхового стажу для осіб, які мають право на пільгову пенсію;

— поетапне підвищення на 5 років страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за вислугу років, а по окремих професіях і спеціального стажу для осіб, які мають право на пенсії за роботу в шкідливих та особливо шкідливих умовах праці;

— працюючим пенсіонерам виплачувати пенсії у розмірі 85 %, але не менше прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, а особам, які працюють на посадах, що дають право на призначення спеціальних пенсій (народним депутатам, державним службовцям та прирівняним до них особам, суддям, прокурорам та іншим), у період роботи на цих посадах пенсії не виплачувати. Крім того, порядок виплати пенсії (щомісячного довічного грошового утримання) працюючим пенсіонерам, встановлений цими змінами, поширюється на пенсіонерів (отримувачів щомісячного довічного грошового утримання) незалежно від часу призначення пенсії.

Отже, давайте розбиратися поетапно.

Щодо пільгових пенсій.

Пенсійне забезпечення на пільгових умовах із зниженням пенсійного віку було встановлене ще за радянських часів для осіб, які працювали на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці. Встановлювалися вони і будуть встановлюватися за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним КМУ, і за результатами атестації робочих місць. В умовах надання таких пенсій змінився вік виходу на пенсію чоловіків і жінок, а також стаж їхньої роботи з такими умовами праці. Зазначимо, що категорія пільгових пенсій не є темою для обговорення на сторінках «ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯ», а тому ми не будемо її докладно розглядати і перейдемо до наступного питання.

Підвищення на 5 років спеціального стажу для призначення пенсій за вислугу років.

На думку Головного науково-експертного управління ВРУ, зазначена норма про підвищення на 5 років спеціального стажу для призначення пенсій за вислугу років, а також віку виходу на пенсію на пільгових умовах для жінок не є вдалою. Пенсії за вислугу років встановлюються окремим категоріям громадян, зайнятим на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком (ст. 51 Закону про пенсійне забезпечення).

Тобто основним критерієм для визначення величини спеціального стажу або віку для призначення пенсії за вислугу років по кожній з професій є втрата працівником професійної працездатності або придатності до настання пенсійного віку. І збільшення вимоги щодо розміру спеціального стажу для призначення цих пенсій, на думку редакції, означатиме, що вказані особи повинні будуть працювати на своїх посадах, вже втративши професійну працездатність. Це означає, що запровадження такої пропозиції призведе не тільки до порушення прав цих громадян щодо рівності перед законом у порівнянні з іншими особами, яким пенсії за вислугу років було призначено раніше, а ще й до зниження якості виконуваних ними професійних функцій, а отже, до підвищення рівня ризику для громадян, які є отримувачами послуг від цих осіб (працівників льотного складу, авіадиспетчерів, лікарів тощо). Підставою для зміни величини необхідного стажу та віку для призначення пенсій за вислугу років можуть бути медичні або професійні дослідження та відповідні висновки щодо стану працездатності цих працівників. І в разі виникнення необхідності такі зміни мають вноситися також після запровадження пенсійного забезпечення цих категорій осіб через професійні та корпоративні фонди з визначенням джерел фінансування цих пенсій.

Обмеження працюючим пенсіонерам розміру пенсій.

Викликає запитання й норма щодо обмеження працюючим пенсіонерам пенсій у розмірі 85 %, що обчислюються із заробітних плат, з яких було повністю сплачено і податки, і страхові внески. Абсолютно необгрунтованою, на думку редакції, є застосування цієї позиції до пенсій громадян з невеликими доходами. У зв’язку із одержанням малих пенсій та для забезпечення хоча б мінімальних життєвих потреб значна кількість пенсіонерів вимушена працювати за такі ж мізерні зарплати, а запровадження цієї норми призведе до втрати ними 15 % своєї пенсії та подальшого їх зубожіння.

Безпідставною, на думку Головного науково-експертного управління ВРУ, є норма про внесення змін до ст. 85 Закону про пенсійне забезпечення щодо обмеження пенсій, оскільки пенсійне забезпечення громадян починаючи з 2004 року здійснюється за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV (ср. ), а у п. 16 Прикінцевих положень цього Закону зазначено, що норми Закону про пенсійне забезпечення застосовуються лише в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах і за вислугу років.

Досить сумнівною, з точки зору економії коштів ПФУ, виглядає пропозиція про припинення виплати пенсій громадянам у період їх роботи на посадах, що дають право на призначення спеціальних пенсій. Адже у разі звільнення з роботи цих осіб, що є більш імовірним, ПФУ продовжуватиме виплату їм пенсій у встановлених чинним законодавством розмірах, і тоді економії коштів не відбудеться. Проте це також може призвести до примноження кількості малозабезпечених осіб із тих громадян, які отримують невеликі пенсії, а також до приховування заробітків і т. ін. У цьому випадку більш ефективним для економії коштів ПФУ було б запровадження такої системи, за якою працюючим пенсіонерам було б економічно вигідніше залишатися на роботі за рахунок того, що їх заробітна плата разом з частиною пенсії, яка виплачується ПФУ, була б вище розміру їх пенсійного забезпечення.

Слід зазначити, що ця норма щодо обмеження за пропозицією профільного комітету ВРУ діятиме з 1 квітня 2015 року до 1 січня 2016 року.

Отже, змінами у пенсійному забезпеченні:

не обмежено пенсії для працюючих чорнобильців, працівників металургійної і хімічної промисловості, державних органів, органів місцевого самоврядування тощо), які є: інвалідами I та II групи; інвалідами війни III групи; учасниками бойових бій, у тому числі учасниками АТО; членами сімей загиблих (померлих) учасників бойових дій;

обмежено пенсії працюючим державним службовцям, суддям, зокрема встановлено, що максимальний розмір пенсії для суддів становить 10 мінімальних пенсій за віком;

— встановлено, що у період роботи на інших посадах пенсії, призначені відповідно до спеціальних законів (крім військовослужбовців), виплачуються в розмірі 85 % призначеного розміру, але не менше розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Порядок виплати пенсії (щомісячного довічного грошового утримання) працюючим пенсіонерам поширюватиметься на пенсіонерів незалежно від часу призначення пенсії.

Прийнятий ВРУ законопроект направлено на підпис Президентові України, тож очікуємо на остаточний текст і відповідні зміни.

ВИТЯГ З ПОРІВНЯЛЬНОЇ ТАБЛИЦІ до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення» від 23.02.2015 р. № 2212
(з урахуванням пропозицій профільного комітету ВРУ)

Чинна редакція

Майбутня редакція

Закон України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII

Стаття 85. Виплата пенсій

Пенсії виплачуються без урахування одержуваного заробітку (прибутку) за місцем проживання пенсіонера, незалежно від реєстрації місця проживання.

Виплата пенсій провадиться за поточний місяць загальною сумою у встановлені строки, але не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія.

Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

Пенсії виплачуються без урахування одержуваного заробітку (прибутку) за місцем проживання пенсіонера, незалежно від реєстрації місця проживання.

Виплата пенсій провадиться за поточний місяць загальною сумою у встановлені строки, але не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія.

Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

Тимчасово, у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року, у період роботи особи (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») на посадах, які дають право на призначення пенсії або щомісячного довічного грошового утримання у порядку та на умовах, передбачених Законами України «Про статус народного депутата України», «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», пенсії/щомісячне довічне грошове утримання, призначені відповідно до законодавства, не виплачуються. У період роботи особи (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») на інших посадах/роботах пенсії, призначені відповідно до цього Закону, розмір яких перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачуються в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Після звільнення з роботи пенсія виплачується у повному розмірі.

З 1 січня 2016 року пенсії виплачуються без урахування одержуваної заробітної плати (доходу).

Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13.12.91 р. № 1977-XII

Стаття 24. Пенсійне забезпечення та соціальний захист наукового працівника

<…>

Пенсія, призначена відповідно до цієї статті, в період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії в порядку та на умовах, передбачених цим Законом, законами України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», виплачується в розмірі, обчисленому відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а після звільнення з таких посад — у розмірі, обчисленому відповідно до цього Закону. Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

<…>

<…>

Пенсія, призначена відповідно до цієї статті (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), в період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії/ щомісячного довічного грошового утримання у порядку та на умовах, передбачених цим Законом, Законами України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», «Про судоустрій і статус суддів», виплачується в розмірі, обчисленому відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Тимчасово, у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року, у період роботи особи (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») на інших посадах/роботах пенсії, призначені відповідно до цієї статті, розмір яких перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачуються в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Після звільнення з роботи пенсія виплачується у повному розмірі. Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

<…>

Закон України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 09.04.92 р. № 2262-XII

Стаття 54. Виплата пенсій пенсіонерам при наявності заробітку (прибутку)

<…>

Пенсії, що призначаються відповідно до цього Закону, виплачуються без урахування одержуваного заробітку (прибутку). Пенсіонерам, які мають прибуток від заняття підприємницькою діяльністю, надбавки до пенсії, передбачені непрацездатним членам сім’ї (пункт «а» частини першої статті 16 та пункт «а» частини першої статті 24), не нараховуються.

<…>

<…>

Тимчасово, у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року, особам, яким пенсія призначена відповідно до цього Закону, (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), у період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії або щомісячного довічного грошового утримання у порядку та на умовах, передбачених законами України «Про статус народного депутата України», «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», пенсії, призначені відповідно до цього Закону, не виплачуються. Після звільнення з роботи пенсія виплачується у повному розмірі.

З 1 січня 2016 року, пенсії, що призначаються відповідно до цього Закону, виплачуються без урахування одержуваного заробітку (прибутку).

Пенсіонерам, які мають прибуток від заняття підприємницькою діяльністю, надбавки до пенсії, передбачені непрацездатним членам сім’ї (пункт «а» частини першої статті 16 та пункт «а» частини першої статті 24), не нараховуються.

<…>

Закон України «Про статус народного депутата України» від 17.11.92 р. № 2790-XII

Стаття 20. Гарантії трудових прав народного депутата України

<…>

Пенсія працюючому народному депутату в період виконання депутатських повноважень та колишньому народному депутату, який працює на посадах, які дають право на призначення пенсії в порядку та на умовах, передбачених законами України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність», виплачується у розмірі, обчисленому відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а після припинення депутатських повноважень (звільнення з посади) — у розмірі, обчисленому відповідно до цього Закону.

<…>

<…>

Тимчасово, у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року, пенсія/щомісячне довічне грошове утримання працюючому народному депутату (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), в період виконання депутатських повноважень та колишньому народному депутату, який працює на посадах, які дають право на призначення пенсії/щомісячного довічного грошового утримання в порядку та на умовах, передбачених Законами України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», не виплачується. У період роботи на інших посадах/роботах пенсія, призначена відповідно до цієї статті (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), розмір яких перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачуються в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. З 1 січня 2016 року пенсія працюючому народному депутату в період виконання депутатських повноважень та колишньому народному депутату, який працює на посадах, які дають право на призначення пенсії в порядку та на умовах, передбачених законами України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність», виплачується у розмірі, обчисленому відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Після звільнення з роботи пенсія виплачується у повному розмірі. Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

<…>

Закон України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII

Стаття 37. Пенсійне забезпечення і грошова допомога державним службовцям

Стаття 37. Пенсійне забезпечення державних службовців

<…>

Пенсія, призначена відповідно до цієї статті, в період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії в порядку і на умовах, передбачених цим Законом, законами України «Про статус народного депутата України», «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність», виплачується у розмірі, обчисленому відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а після звільнення з таких посад — у розмірі, обчисленому відповідно до цього Закону. Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

<…>

Тимчасово, у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року, особам, на яких поширюється дія цього Закону (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), у період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії/ щомісячного довічного грошового утримання у порядку та на умовах, передбачених цим Законом, Законами України «Про статус народного депутата України», «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», пенсії, призначені відповідно до цієї статті, не виплачуються. У період роботи на інших посадах/роботах пенсія, призначена відповідно до цієї статті (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), розмір яких перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачуються в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. З 1 січня 2016 року пенсія, призначена відповідно до цієї статті, в період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії в порядку і на умовах, передбачених цим Законом, законами України «Про статус народного депутата України», «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність», виплачується у розмірі, обчисленому відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Після звільнення з роботи пенсія виплачується у повному розмірі. Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

<…>

Закон України «Про судову експертизу» від 25.02.94 р. № 4038-XII

Стаття 18. Оплата праці та соціальний захист судових експертів

<…>

<…>

Тимчасово, у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року, особам, у період роботи на посадах судових експертів (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), пенсії, призначені відповідно до законодавства України, не виплачуються.

Постанова Верховної Ради України «Про затвердження Положення про помічника-консультанта народного депутата України» від 13.10.95 р. № 379/95-ВР

Стаття 1.1. Правовий статус помічника-консультанта народного депутата України

<…>

<…>

Тимчасово, у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року, особам (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), у період роботи на посаді помічника-консультанта народного депутата України, пенсії, призначені відповідно до законодавства України, не виплачуються.

Закон України «Про Національний банк України» від 20.05.99 р. № 679-XIV

Стаття 64. Статус працівників Національного банку

Умови найму, звільнення, оплати праці, надання відпусток, службові обов’язки та права, система дисциплінарних стягнень, питання соціального захисту службовців Національного банку визначаються Законом України «Про державну службу».

<…>

<…>

Тимчасово, у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року, службовцям Національного банку (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), у період роботи у Національному банку України пенсії, призначені відповідно до законодавства України, не виплачуються.

Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III

Стаття 21. Оплата праці, відпустки та пенсійне забезпечення

<…>

Пенсійне забезпечення посадових осіб місцевого самоврядування, які мають стаж служби в органах місцевого самоврядування та/або державної служби не менше 10 років, здійснюється у порядку, визначеному законодавством України про державну службу. Пенсія в частині, що не перевищує розміру пенсії із солідарної системи, що призначається відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», виплачується за рахунок коштів Пенсійного фонду України. Частина пенсії, що перевищує цей розмір, виплачується за рахунок коштів Державного бюджету України.

<…>

Пенсійне забезпечення посадових осіб місцевого самоврядування, які мають стаж служби в органах місцевого самоврядування та/або державної служби не менше 10 років, здійснюється у порядку, визначеному законодавством України про державну службу. Пенсія в частині, що не перевищує розміру пенсії із солідарної системи, що призначається відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», виплачується за рахунок коштів Пенсійного фонду України. Частина пенсії, що перевищує цей розмір, виплачується за рахунок коштів Державного бюджету України.

Тимчасово, у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року, посадовим особам місцевого самоврядування (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») у період служби в органах місцевого самоврядування, пенсії, призначені відповідно до законодавства України, не виплачуються.

Закон України «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.2010 р. № 2453-VI

Стаття 138. Пенсія або щомісячне довічне грошове утримання судді у відставці

<…>

Виплата щомісячного довічного грошового утримання, призначеного відповідно до цієї статті, на період роботи на посадах, які дають право на його призначення або право на призначення пенсії в порядку та на умовах, передбачених законами України «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про статус народного депутата України», «Про державну службу», припиняється. На цей період призначається і виплачується пенсія відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Максимальний розмір щомісячного довічного грошового утримання суддів у відставці (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. Довічне грошове утримання суддям виплачується органами Пенсійного фонду України за рахунок коштів Державного бюджету України.

<…>

Тимчасово, у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року, особам (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), на яких поширюється чинність цього Закону у період роботи на посадах, які дають право на призначення щомісячного довічного грошового утримання відповідно до цієї статті, або право на призначення пенсії у порядку та на умовах, передбачених Законами України «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», «Про державну службу», щомісячне довічне грошове утримання, призначене відповідно до цієї статті, не виплачується. У період роботи особи (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») на інших посадах/роботах щомісячне довічне грошове утримання, розмір якого перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачується в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. З 1 січня 2016 року виплата щомісячного довічного грошового утримання, призначеного відповідно до цієї статті, на період роботи на посадах, які дають право на його призначення або право на призначення пенсії в порядку та на умовах, передбачених законами України «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про статус народного депутата України», «Про державну службу», припиняється. На цей період призначається і виплачується пенсія відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Після звільнення з роботи щомісячне довічне грошове утримання виплачується у повному розмірі.

<…>

Закон України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 08.07.2011 р. № 3668-VI

Розділ II. ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ

<…>

2. Обмеження пенсії (щомісячного довічного грошового утримання) максимальним розміром, встановленим цим Законом, не поширюється на пенсіонерів, яким пенсія (щомісячне довічне грошове утримання) призначена до набрання чинності цим Законом.

Порядок виплати пенсії (щомісячного довічного грошового утримання) працюючим пенсіонерам, встановлений цим Законом, не поширюється на пенсіонерів, яким призначена пенсія (щомісячне довічне грошове утримання) та які влаштувалися на роботу до набрання чинності цим Законом.

<…>

<…>

2. Обмеження пенсії (щомісячного довічного грошового утримання) максимальним розміром, встановленим цим Законом, не поширюється на пенсіонерів, яким пенсія (щомісячне довічне грошове утримання) призначена до набрання чинності цим Законом.

Порядок виплати пенсії (щомісячного довічного грошового утримання) працюючим пенсіонерам, встановлюється законодавством незалежно від дати призначення пенсії (щомісячного довічного грошового утримання).

<…>

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі