Теми статей
Обрати теми

7 мінзарплат — обмеження для всіх бюджетників

Литвин Алла, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства соціальної політики України
Чи поширюється обмеження щодо граничного розміру зарплати за Законом № 76 на працівників виконкому селищної ради та заклади комунальної форми власності? Які виплати працівнику ми повинні зменшити, щоб не перевищити законодавчо встановлений максимальний розмір зарплати?

Сфери застосування зарплатного обмеження.

Минулого року з обмеженням розміру зарплати зіткнулися лише керівні працівники певного кола держустанов та бюджетного сектору. А вже з 01.01.2015 р. бар’єр щодо розміру зарплати поширюється, зокрема, на всіх працівників бюджетних установ. Про це йдеться в абз. 1 п. 10 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 р. № 76-VIII (далі — Закон № 76).

При цьому бюджетна установа — це органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету (п. 12 ч. 1 ст. 2 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI).

Зверніть увагу! Обмеження щодо розміру зарплати поширюється на всіх працівників виконкомів міських, селищних, сільських рад, а також навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, культури, які утримуються за рахунок державного або місцевого бюджету.

Тобто згадані обмеження поширюються і на працівників комунальних закладів, оскільки такі заклади повністю утримуються за рахунок місцевого бюджету.

Майте на увазі! На відміну від комунального закладу, комунальне підприємство не отримує бюджетні кошти (може отримати в окремих випадках тільки на цільові заходи), тому зарплатне обмеження не стосується його працівників.

Розмір зарплатного обмеження.

Нагадаємо, що місячна зарплата працівників тих установ, на які поширюється обмеження, не може перевищувати 7 мінімальних зарплат (протягом січня — листопада 2015 року — 8526 грн.). Якщо ж в установі (організації, закладі) скорочували персонал, тоді після закінчення цієї процедури працівники можуть отримувати зарплату в розмірі не більше ніж 10 мінімальних зарплат (12180 грн.).

Важливо! Зазначені максимальні розміри стосуються усієї нарахованої місячної зарплати, а не лише посадового окладу.

Водночас тут слід враховувати деякі нюанси. Перш за все відзначимо, що при порівнянні нарахованої зарплати із вказаним зарплатним обмеженням не враховують такі виплати:

— допомогу по тимчасовій непрацездатності. Цю допомогу визначено як один із видів матеріального забезпечення за ст. 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV. Але незважаючи на це, у контексті Закону № 76 під такою допомогою слід розуміти лікарняні (оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця та допомогу по тимчасовій непрацездатності за рахунок соцстраху), допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами та інші види допомоги, які не входять до складу фонду оплати праці та здійснюються за рахунок органів соцстраху;

— допомогу на оздоровлення. Мається на увазі допомога, яку виплачують при наданні щорічної відпустки та право на яку прописано у нормативно-правовому акті. Наприклад, медпрацівники мають право на таку допомогу у розмірі посадового окладу відповідно до постанови КМУ від 11.05.2011 р. № 524;

— матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань;

— оплату часу щорічної відпустки, тобто відпускні.

І наостанок нюанс щодо сумісників. Якщо працівник працює в установі за основним місцем роботи та за сумісництвом, то зарплату за цими договорами слід розмежовувати для порівняння із зарплатним максимумом. Те саме стосується і зовнішніх сумісників. Тобто із 8526 (або 12180) грн. порівнюють окремо зарплату, нараховану за основним місцем роботи, і окремо зарплату, нараховану за сумісництвом з урахуванням зайнятості працівника (0,25 чи 0,5 ставки).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі