Теми статей
Обрати теми

Про перевірку декларацій

Коваленко Наталія, юрист
Для здійснення перевірки достовірності зазначених у декларації відомостей орган влади надсилає її копію центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику. Таким органом є Фіскальна служба України. Яким чином здійснюється перевірка та куди саме необхідно подавати декларацію для перевірки: до Фіскальної служби України чи її регіонального органу?

Давайте згадаємо: з метою забезпечення відкритості та прозорості діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно до ч. 6 ст. 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» від 07.04.2011 р. № 3206-VІ (далі — антикорупційний Закон) уповноваженими підрозділами з питань запобігання та виявлення корупції проводяться:

1) перевірка фактів своєчасності подання декларацій;

2) перевірка декларацій на наявність конфлікту інтересів.

Відповідно до ч. 7 ст. 12 антикорупційного Закону перевірка факту своєчасності подання декларації здійснюється протягом п’ятнадцяти робочих днів з дня, в який така декларація повинна бути подана.

Відповідно до ч. 8 ст. 12 цього Закону перевірка декларації на наявність конфлікту інтересів суб’єкта декларування здійснюється протягом тридцяти днів з дня подання декларації і полягає у порівнянні службових обов’язків суб’єкта декларування з його та членів його сім’ї фінансовими інтересами.

Відповідно до ч. 9 ст. 12 цього Закону перевірка достовірності зазначених у Декларації відомостей здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, у порядку, визначеному цим органом. Для здійснення перевірки достовірності зазначених у декларації відомостей державний орган, орган влади Автономної Республіки Крим, орган місцевого самоврядування, інша юридична особа публічного права протягом десяти днів з дня одержання декларації від суб’єкта декларування надсилає її копію центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, під час проведення перевірки достовірності зазначених у декларації відомостей має право одержувати від державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб публічного права та підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності інформацію або копії необхідних документів щодо зазначених відомостей у межах своїх повноважень.

Відповідно до ч. 10 ст. 12 антикорупційного Закону у разі встановлення за результатами передбачених цією статтею перевірок ознак правопорушення уповноважений підрозділ письмово повідомляє про це керівнику відповідного державного органу, органу влади Автономної Республіки Крим, його апарату, органу місцевого самоврядування, юридичної особи публічного права та спеціально уповноваженим суб’єктам у сфері протидії корупції.

У разі встановлення за результатами перевірки недостовірності відомостей, зазначених у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, письмово повідомляє про це спеціально уповноваженим суб’єктам у сфері протидії корупції, а також керівнику органу, в якому працює відповідний суб’єкт декларування.

Увага! Виявлення недостовірних відомостей, зазначених у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, не звільняє суб’єкта декларування від обов’язку подати декларацію достовірними відомостями.

У такому разі декларація з достовірними відомостями підлягає оприлюдненню на заміну раніше оприлюдненої декларації у порядку, встановленому антикорупційним Законом.

Подання завідомо недостовірних відомостей у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру є підставою для притягнення суб’єкта декларування до дисциплінарної, адміністративної відповідальності відповідно до закону.

Щодо того, куди саме слід передавати копії Декларацій для здійснення фінансового контролю. Ще раз звертаємо увагу: чинним законодавством визначено, що копії декларацій надсилаються центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику. На сьогодні це — Державна фіскальна служба.*

*На офіційному сайті фіскальної служби за посиланням розміщені адреси територіальних ДПІ ГУ ДФС в областях та м. Києві, на які необхідно надсилати запити про проведення перевірки за місцем проживання осіб, які перевіряються. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі