Теми статей
Обрати теми

Стаж держслужби зараховується посадовій особі ОМС для надання додаткової відпустки

Коваленко Наталія, юрист
Голова районної державної адміністрації після звільнення з посади був обраний головою районної ради. Чи можна особі, яка перебувала на державній службі, а потім була обрана на посаду до органу місцевого самоврядування, надати додаткову оплачувану відпустку за вислугу років з урахуванням попереднього стажу?

Відповідно до ч. 6 ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон про службу в ОМС) додаткова оплачувана відпустка тривалістю до 15 календарних днів надається лише тим посадовим особам, які мають стаж служби в органах місцевого самоврядування понад 10 років. Давайте звернемося до цієї норми. Так, на виконання приписів ч. 6 ст. 21 Закону про службу в ОМС було адаптовано постанову «Про порядок і умови надання державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування додаткових оплачуваних відпусток» від 27.04.94 р. № 250 (далі — постанова № 250). Відповідно до абз. 2 п. 1 постанови № 250 державним службовцям, які мають стаж державної служби понад 10 років, посадовим особам місцевого самоврядування, які мають стаж служби в цих органах понад 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 5 календарних днів, а починаючи з 11-го року ця відпустка збільшується на 2 календарних дні за кожний наступний рік. При цьому тривалість додаткової оплачуваної відпустки не може перевищувати 15 календарних днів.

Ці дві норми містять чітке визначення того, що така відпустка може бути надана у разі наявності стажу роботи лише у органах місцевого самоврядування. Але головне у вирішенні цього питання полягає у тому, щоб правильно визначити стаж служби в органі місцевого самоврядування. І тут у пригоді стане ст. 22 Закону про службу в ОМС, яка встановлює правило обчислення стажу служби в органах місцевого самоврядування. Відповідно до зазначеної у ній норми до стажу служби в органах місцевого самоврядування зараховується період роботи на посадах, на які поширюється дія цього Закону, а також на посадах і в органах, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби.

Отже, з урахуванням проведеного аналізу норм, що регулюють правовідносини щодо надання додаткових відпусток особам, які перебувають на службі у органах місцевого самоврядування, робимо наступний висновок. Для цілей обчислення стажу, який впливає на кількість додаткових днів відпустки, в обов’язковому порядку слід ураховувати час перебування службовця на посадах, віднесених до відповідних категорій посад державних службовців (відповідно до ст. 22 Закону про службу в ОМС).

Таким чином, особа, яка до служби в органах місцевого самоврядування перебувала на посадах державної служби понад визначену законодавством кількість років, має право на додаткову оплачувану щорічну відпустку. До цієї кількості додаткових днів потрібно додати ще ту кількість, яка буде відповідати кількості відпрацьованих років на службі в органі місцевого самоврядування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі