Теми статей
Обрати теми

Щорічна відпустка одночасно за основним місцем роботи і сумісництвом — обов’язкова умова для бюджетників

Усенко Олена, головний спеціаліст відділу регулювання умов та експертизи праці Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України
Працівник міської ради працює сторожем за основною посадою, а з 02.07.2015 р. ще й підсобним робітником на 0,5 ставки за сумісництвом у цій же установі. Установа не належить до переміщуваних із зони АТО. У серпні 2015 року цьому працівнику як сторожу надають щорічну відпустку повної тривалості. Чи необхідно йому одночасно надати щорічну відпустку повної тривалості і як суміснику, незважаючи на те, що за посадою підсобного робітника він відпрацював менше 6 місяців?

У запитанні йдеться про застосування п. 3 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245) та п. 6 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43):

Важливо! Відпустка на роботі за сумісництвом надається одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

Підкреслимо, що у наведених нормах не йдеться про можливість такого одночасного надання. Тобто такий припис не віддає перевагу працівнику або роботодавцю самостійно приймати рішення: паралельно чи ні використовувати щорічну відпустку за обома посадами.

Важливо! Працівники мають реалізувати своє право на щорічну відпустку одночасно за основним місцем роботи і за сумісництвом. Тільки так може бути виконана вимога п. 3 постанови № 245 і  п. 6 Положення № 43.

Зверніть увагу, що дія вказаних пунктів поширюється на працівників-сумісників (як зовнішніх, так і внутрішніх) лише державних підприємств, установ і організацій (у тому числі держорганів, бюджетних установ). Водночас на період проведення АТО такий припис не стосується працівників указаних установ, які переміщуються із районів проведення АТО (запроваджено постановою КМУ від 04.03.2015 р. № 81), а також не застосовується у сфері недержавної власності.

У конкретній ситуації, наведеній у запитанні, норми п. 3 постанови № 245 і  п. 6 Положення № 43 також повинні виконуватися. Дійсно, у новоприйнятого працівника виникає право на щорічну відпустку повної тривалості лише після 6-місячного терміну безперервної роботи у конкретного роботодавця (до цього часу працівник має право на щорічну відпустку, але її тривалість визначається пропорційно відпрацьованому часу).

Проте тут необхідно пам’ятати про категорії працівників, яким щорічна відпустка (за їх бажанням) може бути надана і до спливу згаданого 6-місячного строку ( ч. 7 ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР). Серед них: «сумісникам — одночасно з відпусткою за основним місцем роботи». Це означає: працівник може взяти за сумісництвом щорічну відпустку повної тривалості до спливу згаданого 6-місячного строку в той же проміжок часу, що й за основним місцем роботи.

Висновок: у ситуації, наведеній у запитанні, працівник повинен використати щорічну відпустку за основною посадою (сторож) і за сумісництвом (підсобний робітник) одночасно. Для цього він повинен як підсобний робітник реалізувати своє право на щорічну відпустку до виникнення у нього 6-місячного строку безперервної роботи за цією посадою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі