Теми статей
Обрати теми

Процедура очищення влади не передбачає збереження соціальних гарантій

Мацокін Андрій, головний редактор
Чи застосовується до особи абз. 1 ч. 3 ст. 4 Закону «Про очищення влади», якщо вона заяву про застосування/незастосування заборон та згоду на проведення щодо себе «люстраційної» перевірки подала несвоєчасно у зв’язку із перебуванням у «декретній» відпустці чи відпустці по догляду за дитиною?

Для того щоб відповісти на це запитання, Українська асоціація районних та обласних рад ініціювала запит і подала його до Міністерства юстиції України.

Додатково у цьому ж запиті було поставлено ще одне запитання. Якщо «декретна» та інші соціальні відпустки та лікарняні не є поважною причиною для пропуску строків подання відповідної заяви та згоди, то як можна застосувати до особи припис про звільнення у триденний строк, якщо КЗпП забороняє розривати трудові відносини із тими, хто перебуває у відпустках та на лікарняному?

У своїй відповіді (лист № 19462-0-33-15/1102 від 16.08.2015 р.) Мін’юст зазначає таке:

 «Відповідно до ч. 1 ст.1 Закону України «Про очищення влади» від 16.09.2014 р. № 1682-VII (далі — Закон № 1682) очищення влади (люстрація) — це встановлена цим Законом або рішенням суду заборона окремим фізичним особам обіймати певні посади (перебувати на службі) (далі — посади) (крім виборних посад) в органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

Стаття 2 цього Закону містить вичерпний перелік посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади (люстрації). Заходи з очищення влади здійснюються на підставі критеріїв, визначених ст. 3 Закону № 1682.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 зазначеного Закону особи, які перебувають на посадах, визначених у п. 1 — 10 ч. 1 ст. 2 Закону, подають керівнику або органу, зазначеному у ч. 4 ст. 5, власноручно написану заяву, у якій повідомляють про те, що до них застосовуються заборони, визначені ч. 3 або 4 ст. 1, або повідомляють про те, що до них не застосовуються відповідні заборони, та про згоду на проходження перевірки, згоду на оприлюднення відомостей щодо них відповідно до Закону № 1682.

Заява подається не пізніше ніж на десятий день з дня початку проведення перевірки у відповідному органі, на підприємстві згідно з планом проведення перевірок.

Неподання заяви у строк, передбачений ч. 2 цієї статті, є підставою для звільнення особи із займаної посади не пізніш як на третій день після спливу строку на подання заяви та застосування до неї заборони.

Згідно з абз. 1 ч. 4 ст. 5 організація проведення перевірки осіб покладається на керівника відповідного органу, до повноважень якого належить звільнення з посади особи, стосовно якої здійснюється перевірка.

Кодексом законів про працю України (далі — КЗпП) встановлено загальні норми, що регулюють трудові відносини.

Підставою для припинення трудового договору внаслідок застосування положень Закону № 1682 є п. 72 ст. 36.»

Увага! У листі Мін’юст зазначає, що Закон № 1682 є спеціальним і не передбачає відтермінування звільнення або збереження будь-яких соціальних гарантій, зокрема соціальної відпустки, тощо!

Тож, як бачимо, профільний орган виконавчої влади, відповідальний за очищення влади, повідомив, що у Законі не передбачено поважних причин для пропущення строку подання заяви та згоди на застосування люстраційних процедур.

Ще раз звертаємо увагу на офіційну позицію фахівців Міністерства юстиції. Вони наголошують на тому, що нормами Закону № 1682 не передбачено відтермінування звільнення або збереження будь-яких соціальних гарантій.

Простою мовою — був/ла із дитиною у лікарні, пропустив/ла строк подання заяви та згоди — будеш звільнений/на у триденний строк та ще й попадеш під 10-річну заборону обіймати публічні посади.

Будьте уважні!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі