Теми статей
Обрати теми

Як розірвати трудовий договір з власної ініціативи у бажану дату?

Коваленко Наталія, юрист
Працівник бажає розірвати трудовий договір з власної ініціативи у бажану дату, оскільки у нього є законодавчо установлена поважна причина для такого звільнення. Чи має він надати роботодавцю документи, що підтверджують наявність такої причини?

Працівник має попередити роботодавця про звільнення «за власним бажанням» за два тижні. У загальному випадку працівник може бути звільнений тільки після закінчення цього двотижневого строку. Але у ст. 38 КЗпП наведені поважні причини, за наявності яких роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

У такому разі на вимогу роботодавця працівник разом із заявою про звільнення з власної ініціативи подає ще документи, що підтверджують наявність такої поважної причини (див. таблицю нижче). Якщо у роботодавця немає сумнівів щодо достовірності поважних причин для звільнення за ст. 38 КЗпП, то він може і не затребувати від працівника підтвердні документи.

Поважна підстава для розірвання трудового договору з ініціативи працівника, передбачена ст. 38 КЗпП

Приклади підтвердних документів

Переїзд на нове місце проживання

Документи, що свідчать про зняття з реєстрації за попереднім місцем проживання* (наприклад, відповідна відмітка у паспорті)

* На практиці можливо, коли особа дійсно переїжджає в інший населений пункт, але при цьому не «виписується» з попереднього місця проживання. У такому разі підтвердженням переїзду може слугувати, наприклад, довідка з нового місця роботи, яке розташоване в іншому населеному пункті.

Переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість

Довідка про переведення чоловіка (дружини) на роботу до іншої місцевості, видана його (її) роботодавцем

Вступ до навчального закладу

Довідка про вступ працівника до навчального закладу, видана таким навчальним закладом

Неможливість проживання у цій місцевості

Медичний висновок про неможливістьпроживання працівника в цій місцевості

Вагітність

Медичний висновок

Догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом

Документи, що підтверджують вік або статус дитини, зберігаються у відділі кадрів. При цьому не потрібно підтверджувати факт звільнення саме через догляд за дитиною

Догляд за хворим членом сім’ї

Медичний висновок про необхідність догляду за хворим членом сім’ї і документ, що підтверджує родинний зв’язок

Догляд за інвалідом I групи

Документ, що підтверджує інвалідність I групи (копія пенсійного посвідчення або копія посвідчення одержувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, копія довідки до акта огляду МСЕК)*

* У цьому випадку не потрібно надавати документи, що підтверджують необхідність у догляді за інвалідом I групи. При цьому не висувається вимога про наявність родинних зв’язків між інвалідом I групи і працівником, що звільняється на підставі цієї причини.

Вихід на пенсію

—*

* Окремих документів, що підтверджують цю підставу для звільнення, немає. Наприклад, факт досягнення пенсійного віку можна перевірити на підставі документів, що зберігаються у кадровій документації. У разі, коли пенсія уже призначена, підтвердним документом може бути пенсійне посвідчення. При цьому працівник може звільнитися за наведеною підставою ще до оформлення пенсії — цей факт перевірити вкрай важко, тож доведеться роботодавцю повірити словам працівника.

Прийняття на роботу за конкурсом

Довідка з майбутнього місця роботи про прийняття на роботу за конкурсом

Інші поважні причини

—*

* Такі причини визначають в кожному випадку окремо. Як варіант, вони можуть бути зафіксовані у колективному договорі установи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі