№4

Держслужбовець, квітень, 2016/№ 4 Інші номери журналу ›
  • Дисциплінарна відповідальність: за що, ким та коли накладаються дисциплінарні стягнення На сторінках нашого видання ми розпочали розповідати про дисциплінарну та матеріальну відповідальність державних службовців, визначену розділом VIII нового Закону про держслужбу, який набирає чинності з 1 травня 2016 року. У цій статті пропонуємо поговорити про підстави та умови для притягнення до дисциплінарної відповідальності, про те, які обставини пом’якшують або обтяжують дисциплінарну відповідальність, як формується дисциплінарна справа та ким приймається рішення про накладення дисциплінарного стягнення чи закриття дисциплінарного провадження.
  • Етика нашвидкуруч: правила етичної поведінки держслужбовців 11 лютого 2016 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову № 65 «Про затвердження Правил етичної поведінки держслужбовців». Прийняття таких Правил має на меті узгодити та наповнити чинну нормативну базу перед набранням чинності Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII для ефективного реформування публічної служби в Україні. Проте гучний резонанс, що супроводжує прийняття цих Правил, сколихнув український медіапростір більше, ніж самих державних службовців. Отже, спробуємо розглянути, які ж недоліки допустив Уряд при прийнятті Правил та як їх виконувати.
  • «Легким движением руки…» кадрову службу перетворюємо на службу персоналу З 1 травня система державної служби в Україні нарешті зазнає глибоких перетворень. На виконання норм нового Закону «Про державну службу» Національним агентством України з питань державної служби розроблено Типове положення про службу персоналу державного органу. Тож на які зміни у своїй роботі потрібно очікувати кадровим службам органів виконавчої влади — розберемося у цій статті.
  • Обчислення стажу державної служби. Що нам готує новий Порядок? Відповідно до ч. 3 ст. 46 нового Закону України «Про державну службу» Кабінетом Міністрів України 25.03.2016 р. було прийнято постанову № 229, якою затверджено новий Порядок обчислення стажу державної служби. Тож що підготував нам новий Порядок, давайте розглянемо у цій статті.
  • Стажування по-новому: спосіб вступу на держслужбу чи форма навчання? З урахуванням наближення 1 травня Нацдержслужба нормативно забезпечує реалізацію норм нового Закону України «Про державну службу», зокрема, що стосуються порядку проведення стажування держслужбовців. Що тепер буде собою являти процедура стажування за новим законодавством, розглянемо в нашій публікації.
  • Про відкликання держслужбовців із відпустки Із прийняттям нового Закону України «Про державну службу», який набуває чинності 1 травня цього року, серед державних службовців та осіб, які планують присвятити свою професійну діяльність Державі, виникає чимало запитань стосовно їх трудових прав у найближчому майбутньому. 25 березня було прийнято дві постанови КМУ: № 230 «Про затвердження Порядку відкликання державного службовця із щорічної відпустки» та № 231 «Про затвердження Порядку відшкодування непередбачуваних витрат державного службовця у зв’язку з його відкликанням із щорічної основної або додаткової відпустки». У цій статті ми розглянемо основні норми, що встановлені цими постановами.
  • Підпис в один клік, або Використання електронного цифрового підпису держслужбовцями Впровадження в Україні системи електронного врядування неможливе без ефективного функціонування системи електронного документообігу. В той же час, важливим для документообігу в електронній формі є належне підписання та візування документа. Зважаючи на той факт, що сканований документ із підписом та печаткою відомства не є оригіналом документа, юридично значимим документом за українським законодавством є документ, підписаний із використанням електронного цифрового підпису. Що таке електронний цифровий підпис, який порядок його використання, визначимо у цій статті.
  • «Timeo Danaos...», або Пам’ятаймо про обмеження Вступаючи на державну службу, особа, крім прав та основних обов’язків державного службовця, свідомо й добровільно приймає встановлені законодавством обмеження і заборони. У цій статті детально зупинимося на обмеженнях, встановлених антикорупційним законодавством, щодо суміщення та сумісництва та одержання подарунків.
  • Деякі питання запровадження в Україні електронного декларування У 2016 році законодавець нарешті поставив крапку у підходах до запровадження вже у цьому році нової системи декларування — електронного — посадовцями своїх доходів та статків. Так, 15 березня 2016 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру у 2016 році» № 1022-VІІІ. Метою цієї статті є висвітлення окремих аспектів запровадження електронного декларування в Україні.
  • Доходи, видатки та майно задекларували: що далі
  • «Бюджетну» зарплату за січень — квітень 2016 року не індексують Як розрахувати коефіцієнти індексації для грошових доходів за березень 2016 року, ураховуючи появу нового порога індексації 103 %? Чи настало право на індексацію зарплат у бюджетній сфері? Відповіді на ці запитання ви знайдете в нашій статті.
  • Індексуємо зарплату окремих категорій працівників за оновленими нормами Якщо у вашому полку прибуло, то обов’язково пригадайте про спеціальні приписи, установлені п. 10 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078). Контингент прибулих може різнитися, але для зарплатної індексації тепер їх об’єднує одна норма. І, незважаючи на видиму схожість загального правила, у його застосуванні є істотні нюанси. Про них зараз і розповімо.
  • Відпустка без збереження зарплати: чи можна надавати частинами Працівник установи скористався 3 календарними днями відпустки без збереження зарплати за сімейними обставинами у січні 2016 року. Зараз він знову надав заяву про надання такої відпустки тривалістю 5 календарних днів з 28.03.2016 р. Керівництво установи згодне задовольнити прохання працівника. Проте спеціалісти відділу кадрів наполягають, що відпустка без збереження зарплати не підлягає поділу. Чи дійсно це так?
  • Щорічна додаткова відпустка за «ненормованість»: які періоди «трудового» життя зменшать її тривалість Колективним договором нашої установи визначено: тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці працівникам з ненормованим робочим днем становить 7 календарних днів. Чи зменшиться така тривалість щорічної додаткової відпустки, якщо протягом робочого року працівник хворів, знаходився на курсах підвищення кваліфікації, перебував у відпустці без збереження заробітної плати?
  • Скорочуємо штат: коли скласти новий штатний розпис У жовтні 2015 року прийнято рішення про скорочення штату бюджетної установи. Працівники, штатні посади яких підлягають скороченню, попереджені про наступне звільнення за два місяці, тобто розірвання трудових договорів із ними заплановане на грудень 2015 року. Оскільки згідно з розпорядженням органу вищого рівня скорочення штату слід було провести саме у жовтні 2015 року, ми у жовтні 2015 року ввели в дію новий штатний розпис (без посад, що підлягають скороченню). Через це з працівниками, посади яких підлягають скороченню, протягом жовтня — грудня 2015 року трудові відносини не припиняли, але фактично їх посади вже не були передбачені новим штатним розписом, тобто такі працівники опинилися поза штатом. Чи необхідно було працівникам, посади яких скорочують, підвищити посадові оклади із грудня 2015 року згідно з урядовою постановою?
  • Як визначити двотижневий строк до дати звільнення? Працівник повинен попередити роботодавця про звільнення «за власним бажанням» за два тижні до бажаної дати звільнення. Як визначити цей двотижневий строк?
  • Чи можна розірвати трудові відносини до спливу двотижневого строку? Чи можна розірвати трудові відносини за ст. 38 КЗпП без наявності поважних підстав для такого звільнення до спливу двотижневого строку?
  • Як правильно оформити звільнення за власним бажанням? Для звільнення за «власним бажанням» працівник пише заяву про звільнення, в якій зазначає: підставу для розірвання трудового договору (ст. 38 КЗпП), бажану дату звільнення, свій підпис і дату складання заяви. Як правильно оформити звільнення за власним бажанням у кадровому обліку?
  • Як розірвати трудовий договір з власної ініціативи у бажану дату? Працівник бажає розірвати трудовий договір з власної ініціативи у бажану дату, оскільки у нього є законодавчо установлена поважна причина для такого звільнення. Чи має він надати роботодавцю документи, що підтверджують наявність такої причини?
  • Чи може працівник відмовитися від звільнення «за власним бажанням»? Працівник написав заяву про звільнення «за власним бажанням», але через деякий час передумав і цю заяву забрав. Чи може працівник відмовитися від звільнення «за власним бажанням»?
  • Інформація про інвалідність працівника прийшла «із запізненням»: що із щорічною відпусткою При працевлаштуванні працівник не повідомив відділ кадрів про свою інвалідність. Чи може роботодавець самостійно довідатися про те, що працівник є інвалідом? Якщо роботодавець дізнався про інвалідність працівника із запізненням, то що робити із щорічною відпусткою?
  • Про затвердження Порядку обчислення стажу державної служби Постанова Кабінету Міністрів України від 25.03.2016 р. № 229
  • Про затвердження Порядку відкликання державного службовця із щорічної відпустки Постанова Кабінету Міністрів України від 25.03.2016 р. № 230
  • Про затвердження Порядку відшкодування непередбачуваних витрат державного службовця у зв’язку з його відкликанням із щорічної основної або додаткової відпустки Постанова Кабінету Міністрів України від 25.03.2016 р. № 231
  • Про затвердження Типового положення про службу управління персоналом державного органу Наказ Національного агентства України з питань державної служби від 03.03.2016 р. № 47 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23.03.2016 р. за № 438/28568
  • Про затвердження Порядку стажування державних службовців Наказ Національного агентства України з питань державної служби від 03.03.2016 р. № 48 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23.03.2016 р. за № 439/28569
  • Оптимізація робочого часу. Особистий та командний тайм-менеджмент Людина володіє певним «почуттям часу»: то відчуває швидкоплинність життя, то страждає від того, що час «застиг», іноді потрапляє «в ногу з часом», а деколи обганяє його або відстає… Виходить, що, розвиваючи це загадкове «почуття часу», можна навчитися керувати часом власного життя на роботі і вдома, а отже — і власною долею. Це стосується як кожної окремої особистості, так і групи людей, може бути застосовано у структуруванні робочого часу всієї організації.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі