Теми статей
Обрати теми

Преміювання держслужбовців: нове Типове положення

Коновал Світлана, головний фахівець відділу оплати праці у бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України
Наразі держоргани отримали Типове положення про преміювання державних службовців органів державної влади, інших державних органів, їх апаратів (секретаріатів). На кого поширюється це Положення, які передбачає види премій і підстави для преміювання?

Типове положення про преміювання державних службовців органів державної влади, інших державних органів, їх апаратів (секретаріатів) (далі — Типове положення) було розроблено і затверджено наказом Міністерства соціальної політики України від 13.06.2016 р. № 646 відповідно до вимог нового Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889 (далі — Закон № 889).

Типове положення поширюється тільки на держслужбовців, які обіймають посади державної служби категорій «Б» і «В». Преміювання (за результатами щорічного оцінювання службової діяльності, місячна та квартальна премії) держслужбовців, які обіймають посади держслужби категорії «А», здійснюється суб’єктом призначення (п. 7 ст. 52 Закону № 889).

Щодо видів премій. Як і для звичайних працівників, премії держслужбовцям є матеріальним стимулюванням. Ця надбавка до зарплати покликана служити високим цілям: підвищити ефективність їх праці, поліпшити її якість, стимулювати прагнення держслужбовців до високопродуктивної та ініціативної роботи, зацікавленість в досягненні її кінцевого результату. Крім того, преміювання відіграє важливу роль у посиленні персональної відповідальності держслужбовців за доручену роботу або поставлені завдання.

Законом № 889 і Типовим положенням передбачено два види премій, які можуть виплачуватися держслужбовцям:

1) премія за результатами щорічного оцінювання службової діяльності;

2) місячна або квартальна премія відповідно до особистого внеску в загальний результат роботи державного органу. Який саме вид премії (квартальну або місячну) обрати, визначає керівник державної служби в держоргані залежно від особливостей виконання функцій і завдань держоргану. Звичайно ж, на практиці найбільш поширеним є щомісячне преміювання.

Цілі преміювання єдині. Але залежно від виду премії її нараховують за різні досягнення. За що та як призначають конкретний вид премії, розглянемо далі.

Підстави для преміювання.

«Щорічно-оціночна» премія. Така премія призначається після проведення щорічного оцінювання службової діяльності держслужбовців. І тільки при отриманні відмінної оцінки за результатами цього оцінювання. Якщо ж держслужбовець отримає оцінку «добре» або його бал буде ще нижчим, то на таку премію йому розраховувати не доведеться.

Зауважимо: в «оплатно-преміальній» історії для держслужбовців це є новим видом виплати.

Місячна чи квартальна премія. Залежить ця премія від особистого внеску держслужбовця в загальний результат роботи держоргану з урахуванням таких критеріїв (п. 2 розд. ІІ Типового положення):

— ініціативність у роботі;

— якість виконання завдань. Коло таких завдань визначається положеннями про держорган, самостійний структурний підрозділ, в якому працює держслужбовець, його посадовою інструкцією, а також дорученнями керівництва відповідного держоргану та безпосереднього керівника держслужбовця;

— терміновість виконання завдань;

— виконання додаткового обсягу завдань (участь у провадженні національних реформ, роботі комісій, робочих груп тощо).

Розмір премій. «Щорічно-оціночна» премія. Розмір такої премії встановлюють в однакових відсотках до посадового окладу для тих держслужбовців, які отримали відмінну оцінку за результатами щорічного оцінювання в поточному році (п. 3 розд. ІІ Типового положення). Тобто усі держслужбовці з найвищим балом («відмінники») можуть розраховувати на однаковий відсоток премії. А ось сумарний розмір премії (у гривневому вираженні) відрізнятиметься залежно від встановленого держслужбовцю посадового окладу. Який саме встановити відсоток премії, визначає керівник держоргану згідно із затвердженим положенням про преміювання.

Місячна або квартальна премія. У Типовому положенні не сказано про розмір місячної або квартальної премії. Тут керівникам держорганів дали повну свободу дій. На основі Типового положення кожен держорган повинен розробити своє Положення про преміювання, яке необхідно погодити з виборним органом первинної профспілкової організації (за наявності). У ньому й уточнити всі преміальні деталі:

— установити максимальний відсоток премії;

— вказати порядок розрахунку премії: у відсотках до посадового окладу. Вважаємо, що на майбутнє (з урахуванням обмежень, які набудуть чинності з 2019 року) це буде найбільш оптимальним варіантом;

— особливості нарахування місячної премії (у поточному місяці за поточний або в поточному місяці за попередній);

— критерії для зменшення розміру премії тощо.

Однак у будь-якому разі конкретний розмір премії державного службовця фіксують у наказі (розпорядженні).

Увага! Місячну або квартальну премію державним службовцям виплачують за фактично відпрацьований час. Місячна або квартальна премія не нараховується за періоди відпусток (основної, додаткової та інших, передбачених законодавством), тимчасової непрацездатності та в інших випадках, коли згідно із законодавством виплати проводяться з розрахунку середньої зарплати.

Ще один момент, на який слід звернути увагу, «преміальні обмеження» (які застосовуватимуться з 1 січня 2019 року).

Щодо кожного працівника. Річний преміальний фонд для щомісячного (щоквартального) преміювання лімітували для кожного держслужбовця. Установили, що загальний розмір місячної або квартальної премії, який може отримати держслужбовець за рік, не може перевищувати 30 % фонду його посадового окладу за рік (п. 6 розд. І Типового положення). Що це означає? Наприклад, посадовий оклад головного фахівця становить 2585 грн. Отже, фонд його окладу за рік становитиме 31020 грн. (2585 грн. х 12 міс.). А загальний розмір премії, виплаченої за поточний рік такому головному фахівцю, не повинен перевищувати 9306 грн. (31020 грн. х 30 %). Щомісячний або поквартальний розмір премії може змінюватися, головне, щоб не був перевищений 30-відсотковий річний «обмежувальний» бар’єр.

Преміальний фонд держоргану (ПФ). Його встановлюють у розмірі 20 % загального фонду посадових окладів за рік та економії фонду оплати праці. При цьому порядок розрахунку та розподілу ФП у держоргані визначають у положенні про преміювання відповідного держоргану.

Важливо! 30-відсоткове і 20-відсоткове обмеження застосовуватимуться з 1 січня 2019 року.

До 01.01.2019 р. ці обмеження не діють. Преміювання держслужбовців має проводитися в межах наявних коштів на оплату праці, передбачених у кошторисі згідно з вимогами чинного законодавства.

Важливо! У межах загального ФП установлюють і «щорічно-оціночний» ФП. Тобто кожний держорган у межах ФП самостійно визначає фонд преміювання за результатами щорічного оцінювання службової діяльності (п. 3 розд. ІІІ Типового положення).

Нарахування та виплата премії. Сама процедура нарахування та виплати премії держслужбовцю передбачає проходження декількох етапів.

1. Розрахувати місячний або квартальний ФП кожного підрозділу. Такий розрахунок здійснює бухгалтерська служба в розрізі кожного самостійного структурного підрозділу залежно від його штатної чисельності. Інформацію по ФП кожного підрозділу доводять до відома його керівника.

2. Надати обґрунтовану інформацію щодо розміру премії для кожного держслужбовця. Керівники (їх заступники) структурних підрозділів відповідного держоргану готують обґрунтоване подання щодо встановлення розміру місячної або квартальної премії кожному держслужбовцю. Усе це здійснюють на підставі розрахунків, наданих бухгалтерською службою, і з урахуванням пропозицій безпосередніх керівників держслужбовців.

3. Установити розмір премії. Конкретний розмір премії щодо кожного держслужбовця визначають у відповідному наказі (розпорядженні) керівника держоргану. Це й буде розмір премії до нарахування.

Коли виплатити таку премію? Тут усе залежить від виду премії.

Місячна премія. Її виплачують не пізніше строку виплати зарплати за місяць, в якому її нарахували. Наприклад, премію нарахували в липні 2016 року, отже, граничним строком для її виплати буде дата, установлена для виплати зарплати місяця нарахування (липень-2016).

Квартальна премія. Строк її виплати — не пізніше строку виплати зарплати за останній місяць кварталу, за який проводиться преміювання. Якщо, наприклад, преміюємо за ІІ квартал 2016 року (останній місяць — червень-2016), то граничний строк для такої виплати — строк виплати зарплати за червень-2016.

Премія за результатами оцінювання. Виплачують таку премію не пізніше строку виплати зарплати за місяць, в якому затверджено висновок щодо результатів оцінювання службової діяльності, але не пізніше грудня року, в якому проводиться таке оцінювання. Отже, якщо оцінюємо службову діяльність у 2016 році, то останнім місяцем для виплати «оціночної» премії держслужбовцю буде грудень-2016.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі