Теми статей
Обрати теми

Щодо звільнення військовослужбовців у зв’язку із застосуванням заборони, передбаченої частинами третьою та четвертою статті 1 Закону України «Про очищення влади» в особливий період*

Роз’яснення Міністерства юстиції України

* Постійна адреса статті: http://lustration.minjust.gov.ua/main/question.

16 жовтня 2014 року набрав чинності Закон України «Про очищення влади» (далі — Закон), метою якого є визначення правових та організаційних засад проведення очищення влади (люстрації) для захисту та утвердження демократичних цінностей, верховенства права та прав людини в Україні.

У статті 2 Закону наведено перелік посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади (люстрації) відповідно до критеріїв, визначених у статті 3 Закону.

Так, згідно з пунктом 3 частини першої статті 2 Закону заходи з очищення влади (люстрації) здійснюються щодо військових посадових осіб Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів військових формувань, крім військовослужбовців строкової військової служби та військовослужбовців служби за призовом під час мобілізації.

Відповідно до частини третьої статті 1 Закону протягом десяти років з дня набрання чинності цим Законом посади, щодо яких здійснюється очищення влади (люстрація), не можуть обіймати особи, зазначені у частинах першій, другій, четвертій та восьмій статті 3 цього Закону, а також особи, які не подали у строк, визначений цим Законом, заяви, передбачені частиною першою статті 4 цього Закону.

Відносини щодо проходження військовослужбовцями військової служби регулюються Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу». Так, статтею 26 зазначеного Закону встановлено підстави та право на звільнення з військової служби в мирний час, в особливий період, під час воєнного стану.

Так, з огляду на положення статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» серед підстав звільнення з військової служби в особливий період не визначено підстав, передбачених Законом України «Про очищення влади».

Після набрання чинності Законом України «Про очищення влади» 15 січня 2015 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деякий законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби та з питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду». Цей Закон було прийнято, зокрема, з метою уточнення підстав для звільнення військовослужбовців з військової служби в особливий період.

Так, зазначеним Законом додано до підстав звільнення, передбачених частинами шостою та сьомою, підставу — у зв’язку із застосуванням заборони, передбаченої частинами третьою та четвертою статті 1 Закону України «Про очищення влади». Проте до частини восьмої статті 26 Закону України «Про очищення влади», яка врегульовує питання звільнення з військової служби під час особливого періоду, такі зміни не вносились.

Таким чином, з аналізу вищезазначених норм вбачається, що в особливий період військовослужбовці звільняються в порядку та з підстав, визначених Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу», який не передбачає звільнення військовослужбовців в особливий період з підстави застосовування заборони, передбаченої частинами третьою та четвертою статті 1 Закону України «Про очищення влади».

Водночас, звертаємо увагу, що перевірка, передбачена Законом, здійснюється щодо військовослужбовців, та, в разі встановлення факту, що до військовослужбовця мають бути застосовані заборони, передбачені частинами третьою та четвертою статті 1 Закону, щодо такої особи складаються документи, передбачені законодавством про очищення влади, і така особа підлягає негайному звільненню після закінчення особливого періоду.

Також такі особи не можуть бути переведені та/або призначені на інші посади, передбачені частиною першою статті 2 Закону, в тому числі виконуючими обов’язки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі