Теми статей
Обрати теми

Щодо збереження середнього заробітку за колишнім секретарем ради

Лист Міністерства соціальної політики України від 24.12.2015 р. № 532/06/186-15

(витяг)

Юридичним департаментом Міністерства розглянуто <…> лист <…> і в межах компетенції повідомляється.

<…>

Припинення повноважень посадових осіб місцевого самоврядування регулюється нормами Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон).

Відповідно до частини другої статті 55 Закону голова місцевої ради здійснює свої повноваження до припинення ним повноважень депутата ради відповідного скликання, крім випадків, передбачених частинами четвертою та п’ятою цієї статті.

Голова ради вважається звільненим з посади з дня припинення ним депутатських повноважень або повноважень голови.

Згідно із частиною першою статті 50 Закону секретар місцевої ради працює в раді на постійній основі. Секретар ради обирається радою з числа її депутатів на строк повноважень ради за пропозицією відповідного голови місцевої ради.

Відповідно до норм статті 33 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутату місцевої ради, який працював у раді на постійній основі, після закінчення таких повноважень надається попередня робота (посада), а за її відсутності — інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою депутата, на іншому підприємстві, в установі, організації.

У разі неможливості надання відповідної роботи (посади) на період працевлаштування за колишнім депутатом місцевої ради зберігається, але не більше шести місяців, середня заробітна плата, яку він одержував на виборній посаді у раді, що виплачується з відповідного місцевого бюджету.

<…>

Додатково інформуємо, що 12.11.2015 р. у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантій трудових прав осіб, які займали виборні посади в органах місцевого самоврядування, у зв’язку із проходженням ними військової служби» <…> (далі — законопроект № 3464).

Законопроектом № 3464, зокрема, встановлюється, що у разі, коли на день закінчення повноважень депутат місцевої ради проходив військову службу у зв’язку з призовом на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або був прийнятий на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, гарантії щодо надання попередньої роботи (посади) колишньому депутату, передбачені частиною другою статті 33 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», реалізуються після його демобілізації.

Одночасно повідомляємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційний, рекомендаційний та необов’язковий характер.

Директор Юридичного департаменту О. ТУЛІНА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі