Теми статей
Обрати теми

Працівник приніс листок непрацездатності старого зразка: що робити роботодавцю

Коваленко Наталія, юрист
В окремих лікувальних установах немає нових бланків лікарняних листів. У зв’язку з цим лікарі таких лікувальних установ видають довідки, надруковані на простому папері, або листки непрацездатності старого зразка, які не приймаються до оплати. Чи правомірно це?

Відповідно до ч. 1 ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) підставою для призначення допомоги по тимчасовій втраті працездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Зауважимо: нинішню чинну форму бланка лікарняного листа затверджено спільним наказом МОЗ, Мінсоцполітики, ФСС з ТВП, Фонду нещасного випадку «Про затвердження зразка, технічного опису листка непрацездатності та Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності» від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

Міністерством охорони здоров’я України листом від 04.05.2011 р. № 3.07-19/126 було рекомендовано «не використовувати бланки листків непрацездатності старого зразка та наголошено, що чинним є листок непрацездатності, затверджений спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України «Про затвердження зразка, технічного опису листка непрацездатності» від 3 листопада 2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

Таким чином, використання лікувальними закладами бланків листків непрацездатності старого зразка та, як наслідок, зазначення їх реквізитів страхувальниками в заявах-розрахунках призводить до порушення ряду нормативно-правових документів. Видача довідок про тимчасову непрацездатність проводиться тільки тими лікувально-профілактичними закладами, у яких повністю використані бланки листків непрацездатності і тільки на період до їх виготовлення (ця норма діє тільки на період відсутності в лікувально-профілактичному закладі листка непрацездатності, про що йде мова в листі Фонду від 28.07.2006 р. № 01-16-1634).

Враховуючи зазначене, листки непрацездатності, які не відповідають наказу № 532, та довідки, які засвідчують тимчасову непрацездатність, не можуть бути підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності та підлягають заміні на листки непрацездатності нового зразка (лист Фонду від 05.11.2014 р. № 2.4-17-2926).»

Як бачимо, вердикт фахівців ФСС з ТВП, викладений у цьому листі, досить чіткий: листки непрацездатності, які не відповідають зазначеному наказу, і довідки, що підтверджують тимчасову непрацездатність, не можуть бути підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Що ж робити роботодавцям та їх працівникам у ситуації, яка склалася?

Комісії із соціального страхування, створеній на підприємстві, в установі, організації, приймати такі довідки і лікарняні листи старого зразка до оплати, звичайно ж, не можна. Але для того, щоб працівника, який хворів, протабелювати для того, щоб підтвердити той факт, що він дійсно хворів, а не прогулював тощо, довідка стане в нагоді. У нинішній формі табеля, затвердженій наказом Держкомстату України від 05.12.2008 р. № 489, є декілька варіантів умовного позначення днів тимчасової непрацездатності працівника:

НН — неоплачувана тимчасова непрацездатність;

ТН — оплачувана тимчасова непрацездатність.

Наприклад, якщо працівник не надав лікарняний лист, але вже приніс довідку про тимчасову непрацездатність або лікарняний лист старого зразка, відділ кадрів може в табелі щодо такого працівника поставити «НН». У подальшому, після обміну працівником такої довідки (лікарняного листа старого зразка) на листок непрацездатності встановленого зразка, у табелі обліку робочого часу позначення змінюється на «ТН». Зміни вносяться в порядку, установленому п. 4 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

Після обміну працівниками довідок (лікарняних листів старого зразка) на листки непрацездатності встановленого зразка і подання їх роботодавцю комісією із соціального страхування має бути прийняте рішення про призначення матеріального забезпечення з тимчасової непрацездатності. І останнє, на що хотілося б звернути увагу: строк давності з оплати лікарняного листа — 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності (ч. 5 ст. 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV). Тобто, якщо лікарняний лист нового зразка буде надано пізніше цього строку, оплата за ним не здійснюється.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі