Теми статей
Обрати теми

Як оплатити лікарняний лист, виданий працівнику — чорнобильцю 1 категорії на період лікування в санаторно-курортній установі

Димитренко Світлана, начальник відділу вдосконалення законодавства у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування Міністерства соціальної політики України
Працівник — чорнобилець 1 категорії надав листок непрацездатності за період з 05.05.2016 р. по 22.05.2016 р. У цей час він перебував на оздоровленні в санаторно-курортній установі. Чи є правомірною видача лікарняного листа на період проходження оздоровлення в санаторії? Якщо так, то в якому розмірі здійснюється оплата за лікарняним листом? З якого дня оплату допомоги здійснює ФСС з ТВП: першого чи шостого?

Права громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі — чорнобильці), на встановлені чинним законодавством компенсації та пільги закріплено в Законі України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII (далі — Закон № 796).

Так, згідно з п. 4 ст. 20 цього Закону серед інших гарантованих державою компенсацій і пільг визначено право чорнобильців 1 категорії на позачергове щорічне безоплатне забезпечення санаторно-курортними путівками шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам за надання послуг на санаторно-курортне лікування або отримання, за їх бажанням, грошової компенсації в розмірі середньої вартості путівки в Україні.

Порядок видачі безоплатних путівок на санаторно-курортне лікування чорнобильцям визначено в постанові КМУ «Деякі питання організації оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 27.03.2013 р. № 261. Так, згідно з цією постановою путівка на санаторно-курортне лікування чорнобильців видається структурними підрозділами з питань соціального захисту населення за місцем їх проживання.

Для взяття на облік в органах соціального захисту населення з метою забезпечення путівкою наступного року чорнобилець подає до 15 жовтня поточного року:

— заяву із зазначенням бажаної пори року для заїзду;

— довідку для отримання путівки на санаторно-курортне лікування за формою № 070/о;

— копію посвідчення чорнобильця з відповідними вкладками (у разі їх наявності);

— копію паспорта;

— у разі подання заяви за місцем проживання, відмінного від місця реєстрації, особою (крім осіб, які переселилися з тимчасово окупованої території або районів проведення антитерористичних операцій) додатково надається видана місцевим органом за місцем реєстрації довідка про те, що постраждала особа не перебуває на обліку на забезпечення наступного року санаторно-курортною путівкою.

З видачею путівки на санаторно-курортне лікування чорнобильцю 1 категорії органами соцзахисту населення визначилися. А що ж із видачею лікарняного листа на цей період?

У Законі № 796, зокрема в його п. 16 ст. 20, визначено: чорнобильці 1 категорії мають право на отримання лікарняного листа на весь період лікування в санаторіях та у спеціалізованих лікувальних закладах з урахуванням часу проїзду туди і назад з виплатою допомоги з державного соціального страхування незалежно від того, ким і за чий рахунок видано путівку.

Нагадаємо: наразі чорнобильці 1 категорії отримують безоплатну путівку тільки за рахунок коштів Держбюджету. Путівки за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС з ТВП) з 01.01.2015 р. не видаються.

Таким чином, згідно із Законом № 796 чорнобильцю 1 категорії:

— має бути видано лікарняний лист на весь період лікування в санаторіях та у спеціалізованих лікувальних закладах з урахуванням часу проїзду туди і назад;

— за весь період, зазначений у лікарняному листі, має бути виплачено допомогу по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів ФСС з ТВП.

Порядок видачі лікарняного листа на період санаторно-курортного лікування визначено в Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженій Міністерством охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455. Так, лікарняний лист на період санаторно-курортного лікування видається на підставі п. 7 цієї Інструкції.

А як же оплачується виданий лікарняний лист?

Оплата лікарняного листа для чорнобильців 1 категорії проводиться в розмірі 100 % середньої заробітної плати і не залежить від страхового стажу (п. 8 ст. 20 Закону № 796). Зауважимо: таку норму продубльовано в положеннях ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-ХIV (далі — Закон № 1105).

І нарешті, головне запитання: з якого ж дня лікарняний лист оплачується за рахунок коштів ФСС з ТВП — з першого чи шостого?

На жаль, у самому Законі № 1105 щодо цього питання жодних вказівок немає. Тому нічого не залишається, як користуватися положеннями Закону № 796. А в ньому прописано таке: лікарняний лист, виданий чорнобильцю 1 категорії на період лікування в санаторно-курортних закладах з урахуванням часу проїзду туди і назад, оплачується з першого дня за рахунок коштів ФСС з ТВП. Крім того, у п. 8 Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою КМУ від 20.09.2005 р. № 936, зазначено, що витрати, пов’язані з оплатою особам, застрахованим у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, листків непрацездатності за період лікування в санаторіях проводяться підприємствами за рахунок коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Висновок: Лікарняний лист, виданий чорнобильцю 1 категорії на весь період лікування в санаторії з урахуванням часу проїзду туди і назад, оплачується з першого дня за рахунок коштів ФСС з ТВП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі