Теми статей
Обрати теми

Працівник отримав листок непрацездатності після закінчення робочого дня: що з оплатою?

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Працівник, відпрацювавши робочий день і відчувши себе зле, звернувся за медичною допомогою до медустанови. Яким днем мають видати лікарняний у такому випадку?

Відповідно до ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Право на допомогу по тимчасовій непрацездатності в застрахованої особи виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), ч. 1 ст. 19 Закону № 1105.

Згідно зі ст. 22 Закону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, оплачується Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності).

Видача лікарняного листа в день, коли працівник повністю його відпрацював, не такий уже й винятковий випадок. У медустанові такому працівнику повинні видати лікарняний лист. А ось з якого дня його потрібно видати, дізнаємося з Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455).

Пунктом 2.6 цієї Інструкції передбачено, що особам, які звернулись за медичною допомогою та визнані непрацездатними по завершенні робочого дня, листок непрацездатності може видаватись, за їх згодою, з наступного календарного дня. Якщо застрахована особа не скористалась правом на отримання листка непрацездатності з наступного дня, а отримала в день звернення, то перші 5 календарних днів для оплати за рахунок роботодавця необхідно рахувати з першого дня непрацездатності.

Це означає, що на практиці можуть скластися дві ситуації. Перша — працівнику видадуть лікарняний лист з наступного календарного дня, і тоді його оплата не викликає жодних запитань. Друга — працівнику видадуть лікарняний лист у день його звернення до медустанови. При цьому такий день працівник повністю відпрацював. Про другу ситуацію — детальніше.

Головне запитання, що виникає в такій ситуації: як визначити кількість календарних днів, що оплачуються за рахунок роботодавця, і відповідно кількість календарних днів, які потрібно оплатити за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС з ТВП)? Наведемо умовний приклад: працівник відпрацював повністю 31.05.2016 р. і в цей самий день звернувся за допомогою до медустанови. Йому було видано лікарняний лист з 31.05.2016 р. по 09.06.2016 р. включно. Як зазначено в листі, що коментується, календарні дні ми починаємо рахувати з 31.05.2016 р. Але 31.05.2016 р. оплачуємо як відпрацьований робочий день — виплачуємо зарплату. 4 календарні дні хвороби працівника (з 1 по 4 червня включно) ми повинні оплатити за рахунок коштів роботодавця, решту 5 днів (з 5 по 9 червня включно) — за рахунок коштів ФСС з ТВП.

Доповнимо: незважаючи на те, що за фактом лікарняний лист оплачується з 1 червня 2016 року, розрахунковим періодом для визначення середньоденної зарплати для оплати лікарняного є 12 календарних місяців, що передують місяцю настання хвороби. У нашому випадку розрахунковим періодом є травень 2015 року — квітень 2016 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі