Теми статей
Обрати теми

Графік відпусток: повідомляємо про початок відпустки

Коваленко Наталія, юрист
За графіком відпусток працівник установи перебуватиме у щорічній відпустці з 14.03.2016 р. Трудове законодавство вимагає, щоб роботодавець повідомив працівника про початок цієї відпустки. Як такий припис виконати кадровику?

Дійсно, у ч. 11 ст. 10 Закону № 504 ідеться про обов’язок роботодавця письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до установленого графіком терміну. При визначенні конкретної дати повідомлення враховуйте правила визначення строку, що обчислюється тижнями, наведені у ст. 2411 КЗпП.

У випадку, що розглядається, початок щорічної відпустки припадає на 15.03.2016 р. (вівторок). Тоді граничною датою повідомлення про початок щорічної відпустки є 01.03.2016 р. (вівторок).

При цьому ч. 11 ст. 10 Закону № 504 не містить жодного натяку на те, як саме роботодавець має реалізувати припис щодо повідомлення працівника про дату початку його відпустки. На практиці вже напрацьовано два способи:

— вручаємо працівнику повідомлення про дату початку відпустки, складене у довільній формі. Обов’язково простежте, щоб працівник поставив підпис на такому повідомленні. При цьому працівник не пише заяву про надання йому відпустки, але роботодавець все одно видає відповідний наказ;

— ознайомлюємо працівника з наказом (розпорядженням) про надання відпустки з дотриманням двотижневого строку повідомлення про початок його відпустки. Цей спосіб запропонувало Мінпраці у листі від 03.03.2008 р. № 42/13/133-08. Заява працівника або інші додаткові документи тут не потрібні.

Графік відпусток — це внутрішній документ установи, мета складання якого полягає у визначенні періодів, коли працівники перебуватимуть у відпустках. Роботодавець має розробити цей графік незалежно від кількості працівників в установі.

Трудове законодавство не містить єдиного уніфікованого зразка (бланка) такого графіка, тому в кожній установі його розробляють самостійно.

Коли установа має розробити графік відпусток? Графік відпусток складається на кожний календарний рік не пізніше 5 січня поточного року. Така дата наведена лише у Типових правилах внутрішнього трудового розпорядку для робітників і службовців підприємств, установ, організацій, затверджених постановою Державного комітету СРСР з праці та соціальних питань від 20.07.84 р. № 213 (застосовується на підставі постанови ВРУ від 12.09.91 р. № 1545-XII). На практиці графік відпусток на майбутній рік розробляють у жовтні — грудні поточного року. Про складання графіка відпусток сказано у ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР. Відомо, що період щорічної відпустки має бути узгоджений між працівником і роботодавцем. Складений графік відпусток погоджує профспілка, затверджує керівник установи + його доводять до відома кожного працівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі