Теми статей
Обрати теми

Держслужбовець «по-європейськи»: навчання за кордоном

Михальська Валерія, юрист
Обравши євроінтеграційний курс, Україна зобов’язалася здійснити не тільки «косметичне» реформування державної служби через прийняття нової нормативної бази, а й сформувати якісно новий корпус державних службовців.

Звичайно, якість може бути досягнута не тільки через залучення нових кадрів, що отримають освіту вищого рівня, а і за рахунок підвищення кваліфікації працюючих державних службовців. Серед існуючих можливостей для державних службовців найбільш відомою і такою, що широко використовується, є навчання в Національній академії державного управління при Президентові України. В той же час, за розпорядженням Кабінету Міністрів України № 847-р, що затверджує План заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами з іншої сторони на 2014-2017 роки, підвищення якості державної служби визначене як одне з пріоритетних завдань для успішної євроінтеграції України до ЄС. Так, у Главі 23 Угоди про асоціацію «Освіта, навчання та молодь» необхідними умовами є перегляд та вдосконалення галузевих стандартів освіти у галузі знань «Державне управління», а також розроблення стандартів підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування на компетентнісній основі. З цього випливає, що галузь буде змінюватися та приводитися у відповідність до європейських стандартів.

Але, не чекаючи на зрушення у сфері реформування освіти державних службовців, вже сьогодні для того, щоб підвищити свою кваліфікацію для подальшого службового зростання, надання громадянам більш якісних послуг тощо державному службовцеві може бути корисне навчання та стажування за кордоном, що може стати не тільки суттєвим професійним досвідом, а й надасть можливість подорожувати та знайомитися з цікавими особистостями.

У цій статті вашій увазі пропонується перелік короткострокових курсів для державних службовців у провідних навчальних закладах Європи. Перевагою запропонованих навчань є їхня відносно недовга тривалість, а також, безперечно, можливість подорожувати та обмінюватися досвідом із працівниками вашої галузі. Більше того, стажування та навчання за кордоном високо цінуються керівниками державних структур усіх рівнів.

Для проходження відповідного навчання чи стажування державному службовцю необхідно заручитися підтримкою керівника відповідного органу державної влади, у якому він працює.

По-перше, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про вдосконалення порядку здійснення службових відряджень за кордон» від 11.12.92 р. № 698 рішення про службове відрядження за кордон державних службовців, зокрема з метою навчання, приймається керівниками центральних та місцевих органів виконавчої влади, а в разі їх відсутності — першими заступниками керівників зазначених органів. Відповідальність за прийняття рішення покладається на керівників центральних та місцевих органів виконавчої влади.

По-друге, при поданні заявки на участь у тих чи інших закордонних навчальних курсах необхідною умовою є подання рекомендаційного листа від безпосереднього керівника здобувача.

Зверніть увагу! Для подання заявки на участь у програмах міжнародного стажування вам необхідно володіти іноземною мовою.

НАЦІОНАЛЬНА ШКОЛА АДМІНІСТРАЦІЇ (ФРАНЦІЯ)

Провідний навчальний заклад в галузі підготовки фахівців за напрямком «Державне управління». Знаходиться у віданні прем’єр-міністра Французької республіки. Пропонується перелік програм для іноземних студентів — як молодих спеціалістів, так і досвідчених державних службовців.

Короткострокові курси пропонуються для державних службовців чи керівників державних компаній, що мають принаймні трирічний досвід роботи в галузі. Такі спеціалісти повинні мати вищу освіту на рівні магістра чи її еквівалент та бути рекомендованими своїм урядом.

Загальна тривалість курсів — від 1 до 4 тижнів. Види навчальних курсів пропонуються залежно від мови їх викладення — англійською або французькою мовами. Здобувачам 2016 року пропонується широкий перелік тем навчання — від європейських практик дипломатії та парламентаризму до місцевого врядування та боротьби з корупцією.

Заявки на курси подаються відповідним органом публічної влади через посольство Франції.

Внесок за навчання: 3-4 тижні — 850 євро, 1-2 тижні — 650 євро. Можливе отримання стипендії від посольства Франції чи інших державних або недержавних інституцій.

Із загальними умовами подання заявки на навчання та тематикою курсів можна ознайомитися на сайті Школи — http://www.ena.fr/.

ЄВРОПЕЙСЬКА ШКОЛА УПРАВЛІННЯ (БЕЛЬГІЯ)

Європейська школа управління — спеціальний орган Європейського Союзу, що пропонує навчальні курси з публічної адміністрації.

Зацікавленим особам пропонується ряд навчальних курсів, спрямованих на підвищення комунікаційних та управлінських навичок. Загальна тривалість курсу — 3 дні.

Заявки на участь у конкурсі на навчання подаються через Управління забезпечення міжнародних зв’язків Національної академії державного управління при Президентові України. Пакет документів, необхідний для подання заявки, — мотиваційний лист та резюме українською та англійською мовами.

Витрати на навчання, проживання та харчування покриваються Європейською школою управління. Учасник програми сам покриває витрати на переїзд до місця проведення навчань, страхування та інші додаткові витрати.

Із повним переліком курсів можна ознайомитися на сторінці Управління забезпечення міжнародних зв’язків Національної академії державного управління при Президентові України http://212.111.196.8:8081/international/default.aspx/.

ЦЕНТРАЛЬНИЙ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ (УГОРЩИНА)

Центральний Європейський Університет пропонує чисельні можливості для навчання та стажування. Пропонуємо звернути вашу увагу на короткострокові навальні програми, запропоновані в рамках Літнього Університету SUN.

До участі у програмі запрошуються колишні студенти, науковці, представники державних органів влади та міністерств, міжнародних та неурядових організацій.

В рамках SUN зацікавленим особам пропонується два типи курсів — інтенсивні дослідницькі курси або політичні навчальні курси. Як визначають самі організатори, курси спрямовані на зародження інноваційних та креативних ідей у своїх студентів. Тому тематика курсів виходить за межі класичних вчень про державне управління. Зацікавлені особи можуть пройти курси з філософії популізму, інноваційного фінансування освіти, медіації з прав людини та з інших дисциплін у «некласичній» сфері врядування. Загальна тривалість одного курсу коливається від 4 днів до 2 тижнів.

Для подання заявки на навчання необхідно заповнити відповідну аплікаційну онлайн-форму, розміщену на сайті програми. Також до вказаної аплікаційної форми мають бути додані резюме здобувача, рекомендаційний лист та мотиваційний лист. Зверніть увагу, що в описанні кожного окремого курсу можуть бути вказані додаткові матеріали, які бажано подати для участі в навчанні.

Оплата курсу коливається від 270 до 900 USD. Для представників органів державної влади країн, що розвиваються (до яких належить Україна), застосовується знижений поріг оплати. Також потенційним учасникам певних категорій, до яких належать представники пострадянських країн, пропонуються різні види фінансової допомоги — від оплати внеску на навчання до повної компенсації виплат на подорож і проживання. Зверніть увагу, що повна компенсація не доступна, окрім іншого, для учасників із Західної України (ймовірно, через наближеність до угорських кордонів).

З повним переліком курсів та детальними умовами подання заявки на проходження навчання можна ознайомитися на сайті Університету — http://www.summer.ceu.hu/.

АКАДЕМІЯ МІСЦЕВОГО ВРЯДУВАННЯ ГААГИ (НІДЕРЛАНДИ)

Академія місцевого врядування Гааги — неурядова організація, діяльність якої спрямована на розвиток спроможності місцевих органів влади, підвищення якості надання послуг та соціально-економічний розвиток регіонів у країнах перехідного періоду. Академія підтримує молодих та талановитих державних службовців з усього світу.

У 2016 році здобувачам пропонуються різноманітні навчальні теми, як-от «Прозорість та антикорупція», «Громадська участь та інклюзивне врядування», «Надання послуг на місцевому рівні», «Розвиток місцевої економіки» та інше. Курси тривають від 4 днів до 2 тижнів.

Заявка на участь у навчальній програмі заповнюється онлайн за допомогою форми, розміщеної на сайті під кожним окремим курсом. Аплікаційна форма проста і зрозуміла для заповнення, а також містить можливість відкладення заповнення на певний час.

Ціна курсів відрізняється в залежності від їх тривалості і тематики та становить суму, що приблизно дорівнює 3000 євро. Водночас, існують чисельні можливості отримання стипендій — від стипендій організацій Нідерландів та уряду Нідерландів (через посольство) до повної фінансової підтримки подорожі з боку національних та міжнародних організацій (Програма розвитку ООН, Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку).

Інформація про навчання у Академії місцевого врядування Гааги та повний перелік курсів розміщені на сайті http://thehagueacademy.com/.

ЄВРОПЕЙСЬКА АКАДЕМІЯ БЕРЛІНУ (ФРН)

Європейська Академія Берліну — організація, створена для підтримки європейської політики та державності. Академія створена не як класичний навчальний заклад, а як майданчик для дискусій та обміну знань між різними представниками європейської спільноти.

В рамках Європейської Академії Берліну вже було реалізовано та реалізується безліч спільних проектів, до яких можуть бути залучені представники українського суспільства. Академія постійно проводить семінари, дискусії та тренінги з різної тематики.

Найбільш цікавою можливістю для державних службовців наразі є програма AGREE — Академія для ефективного управління та розширення прав і можливостей в Європі. Програма спрямована на країни Східного партнерства, а особливо на Україну, та пропонує підтримку перетворень в цих країнах, передання інноваційних знань та нового досвіду представникам місцевих органів влади.

Протягом кількох тижнів посадові особи органів державної влади відвідають семінари з питань боротьби з корупцією, управління державними фінансами та місцевого самоврядування, а також обмінюватимуться досвідом зі своїми німецькими колегами. План заходів в рамках програми є доволі гнучким та орієнтується на потреби відповідної групи країни-учасниці.

На сьогодні участь у програмі вже взяли представники Черкаської, Івано-Франківської, Полтавської та Закарпатської облдержадміністрацій. Презентації та дискусії були зосереджені на ознайомленні з практикою децентралізації державних функцій, підтримки фінансової самостійності місцевих органів влади, побудові громадянського суспільства як сили демократії, протидії соціально-економічній нерівності в регіональному розвитку. Крім цього, держслужбовці поглибили свої основні навички самопрезентації, ведення дискусій, внутрішньої комунікації і посередництва, зовнішньої комунікації та компетентності зі зв’язків з громадськістю, а також ведення переговорів і лідерства.

Зважаючи на характер програми, переговори про участь у проекті ініціюються безпосередньо представниками зацікавлених органів державної влади з обґрунтуванням своїх потреб та побажань через офіційні представництва Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні.

Більше інформації про програму ACREE можна знайти на сайті — http://www.eab-berlin.eu/.

Як бачимо, в умовах глобалізації можна знайти безліч можливостей для постійного навчання та самовдосконалення. І поки Україна тільки прямує до світової спільноти, в тому числі намагаючись вдосконалити існуючу систему освіти, кожна особа може скористатися шансом підвищити свою кваліфікацію через закордонні програми. Спеціалісти, що мають досвід стажування в іноземних закладах, сьогодні є цінними кадрами для української державної служби. Вони високо цінуються керівниками та мають потенціал для стрімкого професійного зростання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі