Теми статей
Обрати теми

Держслужба: працівника перевели на іншу посаду — як рахувати відпускні

Неля СИНЬКО, начальник відділу оплати праці в позабюджетній сфері Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України
У зв’язку з набуттям чинності з 1 травня 2016 року Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII посада головного спеціаліста сектору контролю виводиться із структури районної державної адміністрації і вводиться відповідно посада провідного документо знавця (категорія посад працівників, які виконують функції з обслуговування). Штатний розпис затверджено 29 червня, але введено в дію з 1 травня 2016 року. Протягом травня і до 10 червня посадовий оклад головного спеціаліста сектору контролю відповідав 1723 грн. (зберігаються старі умови оплати праці, що діяли для такого працівника до 1 травня 2016 року). 10 червня такого працівника призначають на вакантну посаду провідного спеціаліста відділу ведення Державного реєстру виборців, а саме переводять на цю посаду згідно зі ст. 41 Закону № 889. Відповідно з 10 червня змінюється структура зарплати такого працівника, підвищується його посадовий оклад (2240 грн.). У жовтні такий працівник йде у відпустку. Які місяці включаються до розрахункового періоду для визначення суми відпускних? Як визначити середньоденну зарплату для розрахунку відпускних? (Одеська обл.)

У цій ситуації працівника було переведено на посаду провідного спеціаліста відділу ведення Державного реєстру виборців згідно зі ст. 41 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон № 889). Зауважимо: згідно з цією статтею держслужбовець з урахуванням його професійної підготовки та професійної компетентності може бути переведений без обов’язкового проведення конкурсу:

1) на іншу рівнозначну або нижчу вакантну посаду в тому самому державному органі, у тому числі в іншій місцевості (в іншому населеному пункті), — за рішенням керівника державної служби;

2) на рівнозначну або нижчу вакантну посаду в іншому державному органі, у тому числі в іншій місцевості (в іншому населеному пункті), — за рішенням керівника державної служби в державному органі, з якого переводиться державний службовець, і керівника державної служби в державному органі, до якого переводиться держслужбовець.

У разі переведення держслужбовця на іншу посаду йому виплачується зарплата, що відповідає посаді, на яку його переведено.

Вищезгадані положення Закону № 889 нам важливі тим, що в цьому випадку не було звільнення і прийняття на роботу, а було переведення працівника на іншу посаду. Цей момент дуже важливий для визначення розрахункового періоду для розрахунку відпускних.

При розрахунку відпускних для держслужбовців потрібно враховувати норму абз. 7 п. 8 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). У ньому зазначено, що в разі зміни структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади згідно з актами законодавства період до зміни структури заробітної плати виключається з розрахункового періоду.

Зміна структури заробітної плати держслужбовців і підвищення їх посадових окладів відбулися з 1 травня 2016 року згідно із Законом № 889 і постановою КМУ «Деякі питання оплати праці державних службовців у 2016 році» від 06.04.2016 р. № 292.

Таким чином, розрахунковий період для розрахунку відпускних держслужбовцю починається з травня.

Тому в цій ситуації розрахунковим періодом для визначення відпускних є травень — вересень 2016 року. При цьому зверніть увагу, що до розрахункового періоду включається також період попередження головного спеціаліста сектору контролю про зміну умов оплати праці (з 1 травня до 10 червня 2016 року). Відповідно і зарплата, нарахована за цей період за старими умовами оплати праці, уключається до розрахунку середньої зарплати для визначення відпускних.

І насамкінець нагадаємо: виплати, що включаються до розрахунку відпускних, визначено в п. 3 Порядку № 100, виплати, що не включаються до розрахунку відпускних, — у п. 4 цього ж Порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі