Теми статей
Обрати теми

Визначаємо граничний вік дітей для отримання соцвідпустки на дітей

Олександра ОЛЬХОВСЬКА, експерт з питань оплати праці
В установі працює жінка — мати двох дітей, одна дитина з яких є інвалідом. У 2016 році дитині-інваліду виповнилось 18 років, а іншій дитині — 14 років. Чи може ця працівниця скористатися соцвідпусткою на дітей за двома підставами у 2016 році? Якої тривалості їй може бути надана така соцвідпустка у 2017 році? (Луганська обл.)

Для початку нагадаємо про тривалість соцвідпустки на дітей, визначеної ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504). Якщо працююча жінка має право на соцвідпустку на дітей за однією підставою — тривалість цієї соцвідпустки становить 10 календарних днів, а якщо за двома підставами — тривалість складає 17 календарних днів.

У викладеній ситуацій теоретично можна розглядати дві підстави для надання соцвідпустки працівниці: як «жінці, яка працює і має двох дітей віком до 15 років» і як «жінці, яка працює і має дитину-інваліда». Але насправді у 2016 році вже не йде мова про використання соцвідпустки на дітей за двома підставами. Справа у тому, що право на цю відпустку мають працюючі жінки до досягнення їхніми дітьми певного віку. Так ось, за підставою «жінка, яка працює і має двох дітей віком до 15 років» чітко оговорений граничний вік дітей для надання соцвідпустки на дітей — до 15 років.

У наведеному випадку одному з двох дітей, а саме дитині-інваліду, уже виповнилося 18 років. А це означає, що працівниця не може претендувати на соцвідпустку на дітей за підставою «жінка, яка працює і має двох дітей віком до 15 років». Останній раз право на соцвідпустку за цією підставою вона набула у 2013 році — році виповнення дитині-інваліду 15 років. Отже, за 2016 рік працівниця не має права на соцвідпустку на дітей за двома підставами тривалістю 17 календарних днів.

Натомість у 2016 році, тобто році досягнення дитиною-інвалідом 18-річчя, у неї востаннє виникає право на соцвідпустку на дітей за підставою «жінка, яка працює і має дитину-інваліда». Річ у тім, що жінка, яка працює і має дитину-інваліда, користується правом на соцвідпустку за цією підставою до досягнення її дитиною-інвалідом 18 років або повноліття. При цьому таке право вона має також у році досягнення дитиною граничного віку для надання соцвідпустки (лист Мінсоцполітики від 12.05.2015 р. № 256/13/116-15).

Висновок: У ситуації, наведеній у запитанні, за 2014, 2015 та 2016 роки працююча жінка має право на соцвідпустку на дітей за однією підставою («жінка, яка працює і має дитину-інваліда») тривалістю 10 календарних днів. Починаючи з 2017 року ця працівниця втрачає право на соцвідпустку на дітей, вказану у ст. 19 Закону № 504.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі