Теми статей
Обрати теми

Працівниця звільнилася в періоді декретної відпустки: чи оплачується лікарняний лист-продовження по вагітності та пологах

Світлана ДИМИТРЕНКО, начальник відділу вдосконалення законодавства у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування Міністерства соціальної політики України
Працівниці згідно з листком непрацездатності надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. За весь період такої відпустки (126 календарних днів) їй було нараховано допомогу і після отримання коштів з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності виплачено. Водночас вона написала заяву на звільнення за власним бажанням. Керівник установи видав наказ про звільнення її за власним бажанням із зазначеної у заяві дати. Проте у зв’язку із складними пологами перший лікарняний лист по вагітності та пологах було продовжено ще на 14 днів, про що свідчить виданий другий лікарняний лист, що є продовженням першого. Чи потрібно оплачувати другий лікарняний лист по вагітності та пологах, що є продовженням першого, якщо працівниця вже не перебуває з підприємством у трудових відносинах? (Харківська обл.)

Часто вагітна жінка, офіційно працевлаштована, ідучи в декретну відпустку, побоюється бути звільненою. Хоча, прямо скажемо, — підстав для хвилювання в неї немає.

Так, у ст. 40 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) визначено, що не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці. Отже, з ініціативи роботодавця вагітну жінку, яка перебуває в декретній відпустці, звільнити не можна.

Водночас якщо жінка вирішить звільнитися за власним бажанням (ст. 38, 39 КЗпП) або за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП), то вона може це зробити і в періоді відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами на законних підставах.

Незважаючи на те, що працівниця звільнилася в період перебування її у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, нарахування допомоги проводиться в період її перебування з роботодавцем у трудових відносинах. Тому роботодавець зобов’язаний нарахувати їй допомогу за всі 126 календарних днів відпустки і виплатити за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ФСС з ТВП).

А як же бути з оплатою за другим лікарняним листом по вагітності та пологах, що є продовженням першого, адже працівниця вже не перебуває з роботодавцем у трудових відносинах?

Давайте розбиратися.

Згідно з п. 1 ст. 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) визначено, що право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги зі страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані громадяни України. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (уключаючи час випробування і день звільнення), якщо інше не передбачено законом.

У цьому випадку право на матеріальне забезпечення (допомогу по вагітності та пологах) настало в період, коли працівниця перебувала у трудових відносинах з роботодавцем.

Відповідно до ст. 25 Закону № 1105 допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнення пологів або народження двох і більше дітей — 70) календарних днів після пологів. Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно і надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості календарних днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Інакше кажучи, у разі ускладнених пологів жінці, яка на момент початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами перебувала у трудових відносинах з роботодавцем, має бути сплачено допомогу по вагітності та пологах за 140 календарних днів. Проте факт виявлення ускладнення в пологах установлюється тільки після самих пологів, тому жінці, яка народила, додатково видається лікарняний лист на 14 календарних днів, що є продовженням першого лікарняного листа по вагітності та пологах, на підставі п. 6.2 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Висновок: Колишній працівниці роботодавець зобов’язаний нарахувати і виплатити за рахунок коштів Фонду допомогу по вагітності та пологах за 14 календарних днів. При цьому факт звільнення її за власним бажанням у період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами значення не має.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі