Теми статей
Обрати теми

Щодо обчислення середньої заробітної плати держслужбовцю, який був призваний під час мобілізації, на особливий період

Лист Міністерства соціальної політики України від 07.10.2016 р. № 1384/13/84-16

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо обчислення середньої заробітної плати державному службовцю, який був призваний під час мобілізації, на особливий період, у зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 06.04.2016 р. № 292 «Деякі питання оплати праці державних службовців у 2016 році» (далі — постанова № 292) та повідомляє.

Середня заробітна плата, яка зберігається за працівниками, призваними під час мобілізації, на особливий період, розраховується згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок).

Абзацом сьомим пункту 2 Порядку визначено, що у разі зміни структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до актів законодавства період до зміни структури заробітної плати виключається з розрахункового періоду.

Враховуючи, що постановою № 292 було підвищено посадові оклади працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів з одночасною зміною структури заробітної плати цих працівників, розрахунковим періодом для проведення нарахувань виходячи з середньої заробітної плати, передбачених пунктом 1 Порядку, має бути період починаючи з травня 2016 року.

Відповідно до абзацу 8 пункту 2 Порядку у разі, коли зміна структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування відбулася у період, протягом якого за працівником зберігається середня заробітна плата, а також коли заробітна плата у розрахунковому періоді не зберігається, обчислення середньої заробітної плати провадиться з урахуванням виплат, передбачених працівникові згідно з умовами оплати праці, що встановлені після підвищення посадових окладів.

Порядком не передбачено виключень для працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, призваних під час мобілізації, на особливий період

Заступник директора Департаменту — начальник відділу А. Литвин

коментар до листа Мінсоцполітики від 07.10.2016 р. № 1384/13/84-16

СЕРЕДНЮ ЗАРПЛАТУ МОБІЛІЗОВАНИХ, СТРОКОВИКІВ, КОНТРАКТНИКІВ — ДЕРЖСЛУЖБОВЦІВ З 1 ТРАВНЯ 2016 РОКУ ПОТРІБНО ПЕРЕРАХУВАТИ

З 1 травня 2016 року набрав чинності Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII, а також інші нормативні документи, прийняті на виконання цього Закону. Зокрема, до таких документів належить постанова КМУ «Деякі питання оплати праці державних службовців у 2016 році» від 06.04.2016 р. № 292. У зв’язку з набранням чинності цими документами було підвищено посадові оклади держслужбовців та змінено структуру їх зарплати.

Як зазначалося в цьому матеріалі, для цього необхідно виконати норми абз. 8 п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). Так, згідно з цими нормами у разі, коли зміна структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів держслужбовців здійснюється у період, протягом якого за працівником зберігається середня зарплата, обчислення середньої зарплати провадиться з урахуванням виплат, передбачених працівникові згідно з умовами оплати праці, що встановлені після підвищення посадових окладів.

Отже, чинні положення Порядку № 100 у такій ситуації наказують бухгалтеру перерахувати середню зарплату держслужбовця (мобілізованого працівника, контрактника, строковика), яку повинні зберігати після 1 травня 2016 року, виходячи з нових умов оплати праці такого працівника.

В окремих випадках після проведення таких розрахунків нова середня заробітна плата держслужбовця (після 1 травня 2016 року) виявилася меншою за ту, що була розрахована раніше та зберігалася до цієї дати.

За роз’ясненнями саме щодо такої ситуації ми звернулися із запитом до Мінсоцполітики.

Відповідь фахівців цього відомства лаконічна: Порядком № 100 не передбачено винятків для держслужбовців, які мобілізовані, служать за контрактом або призвані на строкову службу. Для них, так само як і для інших працівників-держслужбовців, яким у цей перехідний період (квітень — травень) зберігалася заробітна плата, з 1 травня 2016 року потрібно перерахувати середню зарплату за новими умовами оплати праці.

Зауважимо: у разі, коли в результаті перерахунку потрібно утримати із зарплати працівника надміру отриману ним зарплату, настійно рекомендуємо отримати від нього заяву про те, що він не заперечує проти такого утримання і не оскаржуватиме суму. Ця рекомендація ґрунтується на аналізі ст. 127 КЗпП.

Тетяна ОНИЩЕНКО, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі