Теми статей
Обрати теми

Щодо повернення коштів виплаченої допомоги на оздоровлення у разі невикористання щорічної основної відпустки

Лист Міністерства соціальної політики України від 07.10.2016 р. № 1382/13/84-16

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо повернення коштів виплаченої допомоги на оздоровлення у разі невикористання щорічної основної відпустки і в межах компетенції повідомляє.

Статтею 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» передбачено, що посадовим особам місцевого самоврядування надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законами України не передбачено тривалішої відпустки, з виплатою допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу.

Разом з тим відповідно до підпункту 3 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. № 268 «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів», затвердженої згідно із статтею 8 Закону України «Про оплату праці», керівникам органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів у межах установленого фонду оплати праці надано право надавати працівникам допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Згідно із статтею 21 Закону України «Про відпустки» заробітна плата за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку, одночасно здійснюється виплата і допомоги на оздоровлення.

При цьому слід зазначити, що законодавством не передбачено повернення коштів виплаченої допомоги на оздоровлення у разі невикористання відпустки у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю та наступного звільнення.

Водночас зазначаємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційний, роз’яснювальний та рекомендаційний характер і не повинні встановлювати нових правових норм.

Заступник директора Департаменту — начальник відділу А. Литвин

коментар до листа Мінсоцполітики від 07.10.2016 р. № 1382/13/84-16

ПРАЦІВНИКУ ВИПЛАТИЛИ МАТДОПОМОГУ НА ОЗДОРОВЛЕННЯ, АЛЕ ВІДПУСТКУ ВІН НЕ ВИКОРИСТАВ ЧЕРЕЗ ХВОРОБУ, А ПОТІМ ЗВІЛЬНИВСЯ: ЧИ ПОВЕРТАТИ МАТДОПОМОГУ

Ситуація, з приводу якої ми звернулися з офіційним запитом до Мінсоцполітики, відразу скажемо, непроста. Ось що ми запитали:

«На підставі розпорядження керівника органу місцевого самоврядування працівнику — посадовій особі такого органу з 02.06.2016 р. надано щорічну основну відпустку тривалістю 30 календарних днів з виплатою матеріальної допомоги на оздоровлення. Усі виплати (відпускні та матеріальна допомога) здійснено належним чином і в законодавчо встановлені терміни.

14.06.2016 р. працівник надав лікарняний лист, згідно з яким він з 31 травня 2016 року захворів. Хвороба тривала понад три місяці. Останній лікарняний лист закрито 08.09.2016 р., і цьому працівнику встановлено 1 групу інвалідності.

Працівник написав заяву на звільнення з роботи з 09.09.2016 р.

Чи повинен він за такої ситуації повернути отриману матеріальну допомогу на оздоровлення?»

У чому ж складність ситуації? З одного боку, згідно зі ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III посадовим особам органів місцевого самоврядування (далі — ОМС) надають щорічну відпустку тривалістю 30 календарних днів, якщо не передбачена більш тривала відпустка, з виплатою матеріальної допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу. При цьому зверніть увагу: виплата «оздоровчої» допомоги у розмірі посадового окладу — це її мінімальний розмір, а за наявності коштів керівник органу може прийняти рішення про виплату такої допомоги у розмірі середньомісячної зарплати. Таку можливість передбачено п.п. 3 п. 2 постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

Своєю чергою, згідно зі ст. 21 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР відпускні мають бути виплачені за 3 дні до початку відпустки. Тоді ж виплачується і матеріальна допомога на оздоровлення.

Таким чином, можна говорити про те, що, виплачуючи відпускні та матдопомогу на оздоровлення працівнику напередодні виходу його у відпустку, роботодавець (ОМС) виконує вимоги чинного законодавства.

Але сталося те, що сталося. Фактично працівник у відпустку не пішов через хворобу і надалі звільняється.

Питання щодо суми відпускних, виплачених працівнику напередодні відпустки, вирішити досить легко. Оскільки працівник не використав відпустку і у зв’язку з тим, що за весь період тимчасової втрати працездатності йому були нараховані лікарняні, він має повернути суму нарахованих йому відпускних. Проте при звільненні йому має бути нараховано компенсацію за всі дні невикористаної відпустки.

Але як бути з сумою матеріальної допомоги на оздоровлення, якщо скористатися відпусткою працівнику не вдалося?

У листі, що коментується, Мінсоцполітики дає однозначну відповідь на це запитання: чинним законодавством повернення коштів виплаченої допомоги на оздоровлення у разі невикористання щорічної відпустки у зв’язку з хворобою працівника та його наступним звільненням не передбачене. Тому у ситуації, що розглядається, про жодне повернення виплаченої матеріальної допомоги на оздоровлення мови бути не може.

Тетяна ГУЛЬ, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі