Теми статей
Обрати теми

Внесення запису до трудової книжки у випадку смерті працівника

Безрук Тетяна, юрист
Працівник селищної ради (головний спеціаліст — землевпорядник) помер. Як правильно внести запис до трудової книжки щодо припинення ним служби? Яку дату слід зазначити в трудовій книжці: дату смерті чи дату розпорядження? Дата смерті настала 30.03.2017 р. о 05 год 30 хв, тобто 30.03.2017 р. головний спеціаліст – землевпорядник не працював. Кому за таких обставин видавати трудову книжку та як її зберігати? Кому та на підставі чого може бути виплачено зарплату померлого, якщо вона не була ним одержана за життя?

Відповідно до п. 4.3 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58 (далі — Інструкція № 58), у випадку смерті працівника в його трудовій книжці у розділі «Відомості про роботу» у графі 3 вказується: «Роботу припинено у зв’язку зі смертю». Далі заповнюється графа 4, в якій зазначаються дата і номер розпорядження (наказу).

Звертаємо увагу, що дата розпорядження (наказу) стосовно припинення трудової діяльності, як правило, не збігається з датою смерті.

Однак датою припинення трудової діяльності, яку слід зазначити у графі 2 трудової книжки, буде дата смерті працівника, незалежно від того, працював у цей день померлий чи ні. Зокрема, про це йдеться в роз’ясненні, наданому в листі Міністерства праці та соціальної політики України «Щодо заповнення трудової книжки у випадку смерті працівника» від 31.12.2010 р. № 284/06/186-10.

Отже, датою припинення служби у випадку, наведеному в листі, буде 30.03.2017 р. Запис у трудовій книжці засвідчується у встановленому порядку, тобто засвідчується підписом керівника органу місцевого самоврядування або спеціально уповноваженою ним особою та печаткою селищної ради або печаткою відділу кадрів (п. 4.1 Інструкції № 58).

Заповнення трудової книжки у випадку смерті працівника матиме такий вигляд:

№ запису

Дата

Відомості про прийом на роботу, переведення на іншу роботу та про звільнення (із зазначенням причин і з посиланням на статтю, пункт закону)

На підставі чого внесено запис (документ, його дата та номер)

число

місяць

рік

1

2

3

4

<…>

<…>

<…>

<…>

<…>

<…>

11

30

03

2017

Припинено роботу на посаді головного спеціаліста – землевпорядника селищної ради у зв’язку зі смертю

Розпорядження від 31.03.2017 р. № 35-к

Після засвідчення запису у трудовій книжці вона видається на руки найближчим родичам померлого під розписку або надсилається поштою на їх вимогу. У разі коли родичів немає або бажання її отримати вони не виказують, то вона зберігається у відповідному органі місцевого самоврядування.

Звертаємо увагу, що відповідно до ст. 508 Переліку типових документів, що створюються під час діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2012 р. № 578/5, термін зберігання незатребуваних трудових книжок складає не менше 50 років.

Окрім того, п. 6.2 Інструкції № 58 визначено, що трудові книжки та їх дублікати, які не були одержані працівниками при звільненні, зберігаються протягом двох років у відділі кадрів підприємства окремо від інших трудових книжок працівників, які перебувають на роботі. Після спливу цього строку незатребувані трудові книжки (їх дублікати) зберігаються в архіві підприємства протягом 50 років, а по закінченні зазначеного строку їх можна знищити в установленому порядку.

Тепер щодо виплат спадкоємцям. У роз’ясненнях, наданих у листі Міністерства праці та соціальної політики України «Щодо заповнення трудової книжки у випадку смерті працівника» від 31.12.2010 р. № 284/06/186-10, зазначено, що відповідно до ст. 1227 Цивільного кодексу України «Право на одержання сум заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві» суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог по тимчасовій непрацездатності, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності — входять до складу спадщини.

Коло осіб, які належать до членів сім’ї, визначено у ст. 3 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III (далі — СКУ). Так, до сім’ї включаються особи, які одночасно:

— спільно проживають;

— пов’язані спільним побутом;

— мають взаємні права та обов’язки;

— перебувають у шлюбі чи об’єднані кровним спорідненням, усиновленням, а також іншими підставами, не забороненими законом, що не суперечать моральним засадам суспільства.

При цьому подружжя вважається сім’єю і в разі, якщо дружина та чоловік не проживають разом у зв’язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин.

Членом сім’ї своїх батьків є дитина навіть у тому випадку, коли вона з ними не проживає. При цьому згідно з ч. 1 ст. 6 СКУ правовий статус дитини має особа, яка не досягла повноліття (18 років).

Але у разі якщо особа, яка є дочкою (сином) спадкодавця, на момент виникнення заборгованості щодо зарплати перед померлим працівником досягла повноліття і при цьому не пов’язана з померлим загальним побутом та проживає окремо, така особа не має права на отримання сум зарплати, що належали спадкодавцю, але не були отримані ним за життя (див. рішення Верховного Суду України «Про набуття статусу члена сім’ї» від 26.12.2007 р.).

Таким чином, до складу сім’ї слід відносити дружину (чоловіка) померлого посадовця органу місцевого самоврядування, а також його дітей, які не досягли повноліття, незалежно від того, проживали вони спільно з померлим чи ні.

Повнолітні діти вважаються членами сім’ї за умови спільного проживання з батьками. Крім того, до членів сім’ї може бути віднесено осіб, пов’язаних з померлою особою кровним спорідненням чи на інших підставах, установлених законом (утримання тощо), за умови, що виконуються такі вимоги, як спільне проживання, ведення спільного побуту і наявність загальних прав та обов’язків.

Зауважимо, що підставою для виплати зарплати померлого службовця членам його сім’ї є заява з проханням виплатити належну такому службовцю суму зарплати, а також свідоцтво про смерть.

Крім того, дружина (чоловік) для підтвердження статусу члена сім’ї померлого службовця має пред’явити свідоцтво про одруження, дитина — свідоцтво про народження (про всиновлення).

Інші члени сім’ї повинні підтвердити й факт перебування у кровному спорідненні, і факт спільного проживання з померлим. Для документального підтвердження спільного проживання використовується довідка з ЖЕК.

За період роботи (до моменту припинення роботи у зв’язку зі смертю) посадовій особі органу місцевого самоврядування має бути нараховано всі належні йому виплати. Зокрема, до них належать: заробітна плата за фактично відпрацьований час; компенсація за невикористані дні щорічних відпусток і додаткових відпусток на дітей за їх наявності; лікарняні, якщо посадовець хворів.

Такі суми має бути виплачено члену сім’ї померлого працівника.

Крім того, органом місцевого самоврядування також виплачується допомога на поховання за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. Протягом останніх 5 років розмір допомоги на поховання для застрахованих осіб не переглядався та становив 2200 грн., з 01.03.2017 р. допомогу на поховання застрахованих осіб (крім потерпілих на виробництві) підвищено до 4100 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі