№4

Держслужбовець, квітень, 2017/№ 4 Інші номери журналу ›
  • Антикорупційний календар: квітень 2017 року
  • Зміни до Закону «Про державну службу»: що пропонує КМУ Не пройшло і року після набуття чинності новим Законом «Про державну службу», як Уряд вніс до Верховної Ради проект змін, що мають на меті уточнення окремих його положень. Які саме норми чинного Закону України «Про державну службу» будуть уточнювати народні обранці — у цій статті.
  • Борітеся — поборете... Вивчаємо нові антикорупційні зміни У березні Верховною Радою України було прийнято резонансний Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб» від 23.03.2017 р. № 1975-VIII, який набрав чинності 30 березня. Цим документом було суттєво змінено норми антикорупційного законодавства, які стосуються не лише державних службовців, і тому зупинимося на основних положеннях цього Закону більш детально.
  • Враховуємо особливості розрахунку відпускних, компенсації за невикористану відпустку та грошової допомоги до відпустки Непоодинокими бувають випадки, коли працівник іде у відпустку з перших чисел календарного місяця. При цьому розрахунок з ним за відпускними, матдопомогою до відпустки, а можливо, й за компенсацією за невикористану відпустку потрібно провести в місяці, що передує місяцю початку відпустки. Як у цій ситуації правильно визначити розрахунковий період для таких виплат? Які особливості щодо розрахунку таких виплат передбачено чинним законодавством? Відповіді на всі ці запитання ви знайдете у нашій статті.
  • Методичні рекомендації. Надання відпусток (ч. 1)
  • Методичні рекомендації. Надання відпусток (ч. 2)
  • Відповідальність за порушення правил ведення трудових книжок На сьогодні трудова книжка залишається основним документом про трудову діяльність працівника, до якого заносяться відомості про роботу, заохочення, а також нагороди за успіхи в роботі. Законодавством передбачено відповідальність за порушення правил ведення трудових книжок, їх втрату чи втрату книги обліку руху трудових книжок. Тому працівникам кадрових служб слід уважно дотримуватися правил ведення трудових книжок та стежити за правильністю внесення до них записів. Про відповідальність за порушення правил ведення трудових книжок і поговоримо у цій статті.
  • Внесення запису до трудової книжки у випадку смерті працівника Працівник селищної ради (головний спеціаліст — землевпорядник) помер. Як правильно внести запис до трудової книжки щодо припинення ним служби? Яку дату слід зазначити в трудовій книжці: дату смерті чи дату розпорядження? Дата смерті настала 30.03.2017 р. о 05 год 30 хв, тобто 30.03.2017 р. головний спеціаліст – землевпорядник не працював. Кому за таких обставин видавати трудову книжку та як її зберігати? Кому та на підставі чого може бути виплачено зарплату померлого, якщо вона не була ним одержана за життя?
  • Особливості введення посади консультанта суду у штатний розпис Чи можна перейменовану посаду «консультанта суду» на «спеціаліста» знову перейменувати на консультанта без проведення конкурсу із внесенням змін до штатного розпису?
  • За військову службу — держстаж, але не у відпустку Держслужбовця мобілізували 15.03.2014 р. (стаж держслужби станом на 15.07.2014 р. — більше 15 років). Перед демобілізацією він прийняв рішення продовжити військову службу за контрактом. Після закінчення військової служби за контрактом повернувся на роботу в листопаді 2016 року. Чи надавати такому держслужбовцю додаткову відпустку за стаж держслужби, досягнутий станом на 15.07.2014 р., а також станом на 15.07.2015 р. (протягом 2015 року повністю був відсутній на держслужбі через проходження військової служби) і станом на 15.07.2016 р., враховуючи, що у листопаді 2016 року держслужбовець приступив до виконання своїх посадових обов’язків після закінчення військової служби за контрактом?
  • Держслужбовець «перевитратив» щорічну відпустку: коли відпрацювати Перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами (з 14.09.2014 р. по 17.01.2015 р.) держслужбовець скористалася щорічною основною відпусткою тривалістю 30 к. дн. (з 14.08.2014 р. по 13.09.2014 р.). За підсумками розрахунків було встановлено, що за третій робочий рік (22.03.2014 р. — 21.03.2015 р.), у якому жінка пішла в декрет, вона фактично мала право на щорічну основну відпустку тривалістю 25 календарних днів. З 19.10.2016 р. працівниця вийшла на роботу, перервавши соцвідпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. Чи можна врахувати невідпрацьований залишок календарних днів робочого року при визначенні тривалості щорічної основної відпустки за 2016/2017 робочий рік?
  • Держслужбовець після «декрету»: чи можлива додаткова відпустка за держстаж У лютому 2017 року держслужбовець стала до роботи після соцвідпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. Її перебування на держслужбі станом на 30.03.2017 р. склало12 років. Наразі вона звернулася із заявою про надання їй додаткової відпустки за 11-й рік державної служби тривалістю 7 календарних днів. Чи має вона право на цю відпустку, адже більшу частину 11-го року держслужби вона перебувала у «декреті»? Чи допустимо протягом одного календарного року надати дві додаткові відпустки за стаж держслужби у разі звернення держслужбовця із заявою про надання такої відпустки за 12-й рік державної служби після настання чергової дати за стаж держслужби — 30.03.2017 р.? Чи враховується період перебування у соцвідпустці для догляду за дитиною при наданні додаткової відпустки за стаж держслужби?
  • Чи має право держслужбовець на «комп’ютерну» відпустку Держслужбовець при виконанні своїх повноважень працює за комп’ютером. Чи має право на відпустку «від комп’ютера»?
  • Держслужбовець перебував у неоплачуваній відпустці «без згоди та попередження»: чи вплине це на тривалість додаткової відпустки за держстаж За рішенням керівника держслужби деякі держслужбовці перебували у відпустці без збереження заробітної плати з 06.02.2017 р. по 17.02.2017 р. Чи позначиться це на тривалості додаткової відпустки за стаж держслужби, на яку мають державні службовці, які досягли відповідного стажу?
  • Відпустка за «ненормованість»: чи має на неї право держслужбовець Останнім часом в управлінні місцевої держадміністрації бувають випадки, коли керівник управління залишає держслужбовців працювати після закінчення робочого дня, мотивуючи це великим навантаженням і тим, що держслужбовці мають ненормований робочий день. Чи можемо ми в таких випадках «компенсувати» собі ненормований робочий день, скориставшись відповідною відпусткою?
  • Повідомлення про працевлаштування внутрішнього сумісника: як заповнити В установі за основним місцем роботи працює працівник (1,0 ставки). 27 лютого 2017 року між цією установою і вказаним працівником має бути укладений ще й трудовий договір про роботу на умовах внутрішнього сумісництва (0,5 ставки). Чи необхідно подавати до орану фіскальної служби Повідомлення про прийняття на роботу працівника — внутрішнього сумісника? Якщо так, то при заповненні цього Повідомлення до якої категорії осіб віднести внутрішнього сумісника: «1» — наймані працівники з трудовою книжкою або «2» — наймані працівники без трудової книжки?
  • Звільняємо працівника-пенсіонера: виплата вихідної допомоги + доля його подальшого працевлаштування У нашій установі відбувається скорочення штату. У зв’язку з цим підлягає звільненню працівник, який отримує пенсію за вислугу років. Чи виплачувати йому вихідну допомогу? Чи можна виплатити такому працівнику вихідну допомогу у разі, якщо він звільниться за власним бажанням до закінчення двомісячного строку попередження про звільнення через скорочення штату? Чи може пенсіонер після звільнення зареєструватися як безробітний і отримувати допомогу по безробіттю?
  • Працівник захворів напередодні щорічної відпустки: як бути з відпочинком Згідно з наказом працівнику має бути надано невикористану частину щорічної основної відпустки тривалістю 10 календарних днів з 18.04.2017 р. по 27.04.2017 р. Проте 14.04.2017 р. працівник повідомив адміністрацію установи про свою хворобу. Згідно з наданим їм згодом листком непрацездатності він хворів з 14.04.2017 р. по 21.04.2017 р. Чи підлягає продовженню або перенесенню щорічна основна відпустка? Якщо так, то як оформити продовження/перенесення такої відпустки?
  • Якщо в робочому році — відпустка «за свій рахунок»: як визначити «зароблені» дні щорічної відпустки В установі працює працівниця, яка за повністю відпрацьований робочий рік має право на щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарні дні та щорічну додаткову відпустку за роботу в умовах ненормованого робочого дня тривалістю 4 календарні дні (згідно з колективним договором). За перший і другий робочі роки щорічні відпустки використані нею в повному обсязі. На третій робочий рік цієї працівниці (з 01.02.2017 р. по 31.01.2018 р.) припадає відпустка без збереження зарплати у зв’язку із сімейними обставинами тривалістю 15 календарних днів (з 07.03.2017 р. по 21.03.2017 р.). Чи включається відпустка без збереження зарплати до стажу для надання щорічних основної відпустки та додаткової відпустки за роботу в умовах ненормованого робочого дня? Скільки днів таких щорічних відпусток підлягають грошовій компенсації при звільненні працівниці 21.04.2017 р.?
  • Щодо відпускних за навчальну відпустку при звільненні посеред цієї відпустки Лист Міністерства соціальної політики України від 28.12.2016 р. № 1820/0/101-16/284
  • Працівник звільняється посеред навчальної відпустки: «міністерський» погляд на долю відпускних Коментар до листа Мінсоцполітики від 28.12.2016 р. № 1820/0/101-16/284
  • Щодо обчислення середньої заробітної плати для оплати днів щорічної та додаткової відпусток Лист Міністерства соціальної політики України від 26.10.2016 р. № 1475/13/84-16
  • Дві відпустки різних видів: як оптимально «провести» у кадрових документах Коментар до листа Мінсоцполітики від 26.10.2016 р. № 1475/13/84-16
  • Працевлаштування випускників... «по-старому» Незабаром розпочнуться випуски молодих спеціалістів. Це стосується тих випускників, які, вступаючи до ВНЗ, орієнтувалися на подальше працевлаштування в системі державної служби. Що маємо на сьогодні? Про перспективи й умови працевлаштування осіб, які навчалися за державним замовленням за денною формою навчання за спеціальностями галузі знань «Державне управління», поговоримо докладніше.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі