Теми статей
Обрати теми

Особливості введення посади консультанта суду у штатний розпис

Тищишина Альона, начальник відділу по роботі з персоналом Вінницького апеляційного адміністративного суду
Чи можна перейменовану посаду «консультанта суду» на «спеціаліста» знову перейменувати на консультанта без проведення конкурсу із внесенням змін до штатного розпису?

Після набрання чинності Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII Кабінет Міністрів України розробив і затвердив постанову «Деякі питання оплати праці державних службовців у 2016 році» від 06.04.2016 р. № 292 (далі — постанова № 292), у якій було передбачено схему посадових окладів на посадах державної служби за групами оплати праці з урахуванням юрисдикції державних органів та перелік посад державної служби, що прирівнюються до відповідних груп оплати праці. Однак у цій постанові не було посади консультанта суду. Тому при використанні вказаної постанови у роботі судів виникла потреба вивести посаду консультанта, а натомість ввести посаду спеціаліста або іншу посаду.

Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання оплати праці» від 14.09.2016 р. № 633 було внесено зміни до зазначеної постанови № 292 і введено посаду консультанта суду, яка була прирівняна до 8-ї групи оплати праці.

Наразі для затвердження штатних розписів суди користуються постановою Кабінету Міністрів України «Питання оплати праці працівників державних органів» від 18.01.2017 р. № 15. Посада консультанта суду у цій постанові також віднесена до 8-ї групи оплати праці.

І тут виникає запитання: як же правильно знову ввести цю посаду? Якщо керівник апарату суду має бажання вивести зі штатного розпису посаду спеціаліста, а ввести посаду консультанта суду, потрібно враховувати:

1) чи є посада консультанта суду вакантною;

2) що посада консультанта суду віднесена до 8-ї групи оплати праці, а спеціаліста — до 9-ї.

Якщо посада є вакантною, то труднощів для виведення посади спеціаліста і введення посади консультанта суду не виникає. А якщо ні?

Відповідь на це запитання можна отримати, детально проаналізувавши Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон).

Так, відповідно до ч. 5 ст. 22 Закону у разі реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації державного органу переведення державного службовця на рівнозначну або нижчу (за його згодою) посаду в державному органі, якому передаються повноваження та функції такого органу, здійснюється без обов’язкового проведення конкурсу.

У п. 1 ч. 1 ст. 41 Закону зазначено, що державний службовець з урахуванням його професійної підготовки та професійної компетентності може бути переведений без обов’язкового проведення конкурсу на іншу рівнозначну або нижчу вакантну посаду у тому самому державному органі, у тому числі в іншій місцевості (в іншому населеному пункті), за рішенням керівника державної служби.

У ст. 2 Закону є визначення рівнозначної посади. Рівнозначна посада — посада державної служби, що належить до однієї групи оплати праці з урахуванням юрисдикції державного органу.

Враховуючи викладене вище, можна з упевненістю стверджувати, що посада консультанта суду є вищою за посаду спеціаліста. Отже, перевести працівника без конкурсного відбору з однієї посади на іншу не можна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі