Теми статей
Обрати теми

Відпустка за «ненормованість»: чи має на неї право держслужбовець

Борисова Олена, юрист
Останнім часом в управлінні місцевої держадміністрації бувають випадки, коли керівник управління залишає держслужбовців працювати після закінчення робочого дня, мотивуючи це великим навантаженням і тим, що держслужбовці мають ненормований робочий день. Чи можемо ми в таких випадках «компенсувати» собі ненормований робочий день, скориставшись відповідною відпусткою?

Звичайним працівникам з ненормованим робочим днем відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) надається щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці тривалістю до 7 календарних днів.

Проте тривалість робочого часу у 40 годин на тиждень для державних службовців визначається вже відповідно до спеціального законодавства, Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон № 889).

Згідно з ч. 4 ст. 56 Закону № 889 для виконання невідкладних або непередбачуваних завдань державні службовці, для яких законом не передбачено обмежень щодо роботи, на підставі наказу (розпорядження) керівника державної служби, про який повідомляється виборний орган первинної профспілкової організації (за наявності), зобов’язані з’явитися на службу і працювати понад установлену тривалість робочого дня, а також у вихідні, святкові та неробочі дні, у нічний час.

При цьому за роботу в зазначені дні (час) державним службовцям надається грошова компенсація у розмірі та порядку, визначених законодавством про працю, або протягом місяця надаються відповідні дні відпочинку за заявами державних службовців.

Частиною 5 зазначеної статті Закону № 889, зокрема, передбачено, що тривалість роботи понад установлену тривалість робочого дня, а також у вихідні, святкові та неробочі дні, у нічний час не повинна перевищувати для кожного державного службовця чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік. А якщо святковий або неробочий день збігається з вихідним, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого день (ч. 6 ст. 56 Закону № 889).

Таким чином, спеціальним Законом № 889 передбачена компенсація «втрат» за ненормований робочий день або роботу у вихідні, святкові чи неробочі дні: грошова або «днями».

Крім того, за ст. 57 Закону № 889 державним службовцям передбачено надання щорічної відпустки подовженої, порівняно з деякими іншими категоріями працівників, тривалості — 30 календарних днів, якщо законодавством не передбачено більш тривалої відпустки. Встановлення законодавцем для державних службовців щорічної основної відпустки подовженої тривалості якраз і враховує особливий характер їх праці під час виконання посадових обов’язків, в тому числі і ненормованість робочого дня.

Також державні службовці за умови досягнення відповідного стажу держслужби (на сьогодні це 5 років) мають право відповідно до ч. 1 ст. 58 Закону № 889 і на додаткову відпустку за стаж державної служби тривалістю до 15 календарних днів.

Надання інших додаткових щорічних відпусток, у тому числі за ненормований робочий день, Законом № 889 не передбачено.

Такої позиції дотримуються і фахівці Мінсоцполітики. На їх думку, щорічні додаткові відпустки за роботу в умовах ненормованого робочого дня не належать працівникам, тривалість щорічних відпусток яких визначена іншими нормативно-правовими актами, а не Законом про відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі