Теми статей
Обрати теми

Звільняємо працівника-пенсіонера: виплата вихідної допомоги + доля його подальшого працевлаштування

Бєлєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці
У нашій установі відбувається скорочення штату. У зв’язку з цим підлягає звільненню працівник, який отримує пенсію за вислугу років. Чи виплачувати йому вихідну допомогу? Чи можна виплатити такому працівнику вихідну допомогу у разі, якщо він звільниться за власним бажанням до закінчення двомісячного строку попередження про звільнення через скорочення штату? Чи може пенсіонер після звільнення зареєструватися як безробітний і отримувати допомогу по безробіттю?

Про виплату вихідної допомоги йдеться у ст. 44 КЗпП. Нормами цієї статті передбачено: при розірванні трудового договору із працівником через скорочення чисельності або штату працівників (підстава, зазначена у п. 1 ст. 40 КЗпП) співробітнику виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Зауважимо, що ст. 44 КЗпП не містить інших уточнень з приводу виплати вихідної допомоги при звільненні працівників на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП.

Увага! Працівнику-пенсіонеру, який підлягає звільненню у зв’язку із скороченням чисельності або штату працівників (як і іншим «звичайним» працівникам, які звільняються за цією підставою), необхідно виплатити вихідну допомогу у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Нагадаємо, що працівників (у тому числі працюючих пенсіонерів), з якими розривають трудовий договір через скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ст. 40 КЗпП), персонально попереджають про таке звільнення не пізніше ніж за два місяці (ст. 492 КЗпП). Після закінчення вказаного двомісячного строку попереджені працівники підлягають звільненню через скорочення чисельності або штату працівників за підставою п. 1 ст. 40 КЗпП.

Дійсно, до закінчення строку попередження, передбаченого ст. 492 КЗпП, працівника може бути звільнено за його власним бажанням згідно зі ст. 38 КЗпП (розірвання трудового договору з ініціативи працівника). Проте при звільненні за підставою ст. 38 КЗпП працівнику не належить виплата вихідної допомоги.

Відповімо на останнє запитання дописувача: пенсіонер, який отримує пенсію за вислугу років, не може бути зареєстрований як безробітний у Центрі зайнятості. Про це свідчить п. 1 ч. 1 ст. 43 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI, в якій зазначено: статусу безробітного може набути особа працездатного віку до призначення пенсії (зокрема, на пільгових умовах або за вислугу років). Крім того, відповідно до п. 13 ч. 1 ст. 45 цього Закону реєстрація безробітного у Центрі зайнятості припиняється у разі досягнення особою пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV, або призначення пенсії на пільгових умовах, або за вислугу років. Аналогічний припис міститься у п. 37 Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2013 р. № 198 (далі — Порядок № 198).

При цьому допомогу по безробіттю виплачують лише безробітним, офіційно зареєстрованим у Центрі зайнятості (п. 1 розд. II Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 15.06.2015 р. № 613). Оскільки пенсіонери, які отримують пенсію за вислугу років, не підлягають реєстрації у Центрі зайнятості, їм не належить виплата допомоги по безробіттю.

Разом із тим у п. 32 Порядку № 198 вказано: особами, які шукають роботу, є особи, яким не може бути надано в установленому порядку статус безробітного (зокрема, пенсіонери, які отримають пенсію за вислугу років) або відмовлено у наданні такого статусу відповідно до п. 7 цього Порядку. Так ось, такі особи (у тому числі пенсіонери, які отримають пенсію за вислугу років) мають право на отримання послуг з підбору роботи, інформаційно-консультаційних, профорієнтаційних та інших послуг, передбачених законодавством, сприяння у працевлаштуванні, інших видах зайнятості, зокрема шляхом участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру.

Висновки:

— У разі звільнення працівника-пенсіонера через скорочення штату (п. 1 ст. 40 КЗпП) йому має виплачуватися вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку (ст. 44 КЗпП).

— Якщо працівник-пенсіонер звільниться за власним бажанням (ст. 38 КЗпП) до закінчення двомісячного строку попередження про розірвання із ним трудового договору через скорочення штату, вихідна допомога йому не виплачується.

— Пенсіонер, який отримує пенсію за віком, не підлягає реєстрації як безробітний у Центрі зайнятості, а тому й не має права на отримання допомоги по безробіттю. Але такий пенсіонер може звернутися до Центру зайнятості для отримання, зокрема, послуги зі сприяння у працевлаштуванні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі