Теми статей
Обрати теми

Працівник захворів напередодні щорічної відпустки: як бути з відпочинком

Усенко Олена, головний спеціаліст сектора режимів праці, відпочинку і норм праці Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України
Згідно з наказом працівнику має бути надано невикористану частину щорічної основної відпустки тривалістю 10 календарних днів з 18.04.2017 р. по 27.04.2017 р. Проте 14.04.2017 р. працівник повідомив адміністрацію установи про свою хворобу. Згідно з наданим їм згодом листком непрацездатності він хворів з 14.04.2017 р. по 21.04.2017 р. Чи підлягає продовженню або перенесенню щорічна основна відпустка? Якщо так, то як оформити продовження/перенесення такої відпустки?

Про випадки та порядок продовження/перенесення щорічної відпустки йдеться у ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504/96). У ч. 2 ст. 11 цього Закону зазначено: «Щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена у разі: 1) тимчасової непрацездатності працівника, підтвердженої в установленому порядку <...>».

Увага! Щорічна відпустка підлягає перенесенню або продовженню, якщо на передбачувану дату початку цієї відпустки, визначену наказом про надання щорічної відпустки, працівник хворий або ж тимчасова непрацездатність настала вже під час перебування працівника в щорічній відпустці.

Працівник обов’язково повинен надати своєму роботодавцю листок непрацездатності (за місцем роботи за сумісництвом — його копію) на підтвердження того, що дні його хвороби збіглися з періодом щорічної відпустки, первісно визначеним у відповідному наказі.

При цьому щорічна відпустка підлягає продовженню або перенесенню на кількість календарних днів хвороби, що припадають на таку відпустку згідно з листком непрацездатності.

У цій ситуації на період щорічної відпустки, первісно визначений у наказі про надання такої відпустки, припали 4 календарні дні тимчасової непрацездатності працівника (періоди щорічної відпустки та тимчасової непрацездатності збіглися в період з 18.04.2017 р. по 21.04.2017 р.). Отже, щорічна відпустка підлягає продовженню або перенесенню на 4 календарні дні.

Тепер наведемо припис про механізм продовження/перенесення щорічної відпустки, зазначений у ч. 4 ст. 11 Закону № 504/96: у разі перенесення щорічної відпустки новий строк її надання встановлюється за погодженням між працівником і роботодавцем. Якщо причини, що зумовили перенесення відпустки на інший період, настали під час її використання, то невикористана частина щорічної відпустки надається після закінчення дії причин, що перервали її (тобто щорічна відпустка продовжується), або за згодою сторін переноситься на інший період з дотриманням вимог ст. 12 Закону № 504/96. У цьому контексті застосовується ч. 2 ст. 12 Закону № 504/96: невикористана частина щорічної відпустки має бути надана працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається щорічна відпустка.

Виходить: після закінчення тимчасової непрацездатності працівник надає роботодавцю листок непрацездатності (або його копію) і заяву, в якій виражає своє рішення про продовження або перенесення щорічної відпустки. Якраз від рішення працівника і залежать подальші дії роботодавця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі