Теми статей
Обрати теми

Дата виходу на роботу після відпустки для догляду до 3 років

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Дитині виповнилося 3 роки 29.11.2017 р. Коли жінці слід виходити з цієї відпустки — 29 чи 30 листопада?

Після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ст. 179 КЗпП).

Формулювання «до досягнення» збиває з пантелику, і можна припустити, що працівниця повинна вийти на роботу в день народження дитини, тобто 29.11.2017 р. Проте насправді жінка повинна вийти на роботу наступного дня після дня народження дитини (у наведеному випадку — 30.11.2017 р.) (див. лист Мінпраці від 17.08.2010 р. № 246/13/116-10).

Це тому, що згідно зі ст. 2411 КЗпП строк, що обчислюється роками, закінчується у відповідні місяць і число останнього року строку. Коли строки визначаються днями, то їх обчислюють з дня, наступного після того дня, з якого починається строк. Якщо останній день строку припадає на святковий, вихідний або неробочий день, то днем закінчення строку вважається найближчий робочий день. Тому останнім днем перебування жінки у відпустці для догляду до 3 років є день народження дитини.

Зауважимо, що окремі накази про закінчення такої відпустки і про початок виконання посадових (робочих) обов’язків не видають.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі