Теми статей
Обрати теми

За якою формою вести особову картку посадових осіб місцевого самоврядування: відповідає Нацдержслужба

Бєлєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці
Коментар до листа Нацдержслужби «Щодо ведення особових карток посадових осіб місцевого самоврядування» від 09.06.2017 р. № 5263/13-17

До 01.05.2016 р. і для держслужбовців, і для посадових осіб місцевого самоврядування при веденні особових карток використовували форму П-2ДС, затверджену наказом Мінстату від 26.12.95 р. № 343. Цю форму було розроблено під дію старого Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII.

Однак ситуація змінилася із набранням чинності Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон про держслужбу), тобто с 01.05.2016 р. Річ у тім, що під цей новий Закон розроблено власну підзаконну нормативно-правову базу. Зокрема, наказом Нацдержслужби від 05.08.2016 р. № 156 (далі — наказ № 156) затверджено нову форму особової картки державного службовця.

Проте дія Закону про держслужбу не поширюється на посадових осіб місцевого самоврядування (п. 11 ч. 3 ст. 3 Закону про держслужбу). Через це і нову підзаконну нормативну базу, розроблену під цей новий Закон про держслужбу, недопустимо використовувати щодо посадових осіб місцевого самоврядування.

Виходить, що нову форму особової картки державного службовця, затверджену наказом № 156, не можна застосовувати щодо посадових осіб місцевого самоврядування. Про це зазначено у листі, що коментується.

Разом із тим зараз не існує форми особової картки, спеціально розробленої для посадових осіб місцевого самоврядування. А форма П-2ДС визнана такою, що втратила чинність згідно з наказом Держстату від 26.08.2016 р. № 154 (ср. ).

За якою формою вести особову картку посадових осіб місцевого самоврядування? У листі, що коментується, Нацдержслужба рекомендує використовувати форму П-2ДС.

Справа у тому, що зараз на посадових осіб місцевого самоврядування поширюється Порядок проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців, затверджений постановою КМУ від 15.02.2002 р. № 169. Так ось у п. 13 цього Порядку серед пакету документів, які треба подавати для участі у конкурсі, вказано форму П-2ДС. У той же час форма П-2ДС існує лише в одній редакції, що втратила чинність. Однак, враховуючи таку неоднозначну ситуацію, Нацдержслужба не проти застосування форми П-2ДС як рекомендованої.

Дійсно, форма П-2ДС визнана такою, що втратила чинність. Проте через відсутність альтернатив, на нашу думку, доцільно взяти за основу форму П-2ДС для ведення особових карток посадових осіб місцевого самоврядування.

Скоріше за все, такої рекомендації Нацдержслужби доведеться дослухатися аж до прийняття нового Закону про службу в органах місцевого самоврядування (проект Закону від 30.03.2015 р. № 2489), який й досі, на жаль, все ще очікує свого часу.

Крім того, у листі, що коментується, Нацдержслужба також відзначає: на посадових осіб місцевого самоврядування не поширюється розроблений під новий Закон про держслужбу Порядок ведення та зберігання особових справ державних службовців, затверджений наказом Нацдержслужби від 22.03.2016 р. № 64. Тому Нацдержслужба при формуванні особової справи посадової особи місцевого самоврядування рекомендує використовувати Порядок ведення особових справ державних службовців в органах виконавчої влади, затверджений постановою КМУ від 25.05.98 р. № 731, який також визнано таким, що втратив чинність.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі