Теми статей
Обрати теми

Доплата до МЗП: Мінсоцполітики відповідає на актуальні запитання

Синько Неля, начальник відділу оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України

СУМА ІНДЕКСАЦІЇ ТА ДОПЛАТА ДО МЗП

Чи включається сума індексації до суми зарплати за відпрацьований місяць з метою визначення доплати до мінімальної заробітної плати?

Ні, сума індексації не включається до суми зарплати за відпрацьований місяць з метою визначення доплати до мінімальної зарплати (далі — МЗП). Сума індексації нараховується «зверху» зарплати, яка вже визначена з урахуванням доплати до МЗП.

Пояснимо чому. Згідно зі ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР у редакції Закону України від 06.12.2016 р. № 1774-VIII (далі — Закон про оплату праці) у разі, якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір МЗП, роботодавець проводить доплату до МЗП, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

При обчисленні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Повний перелік складових зарплати працівника наведено в Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженій наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (ср. ). Суми індексації зарплати працівника включаються до фонду оплати праці згідно з п.п. 2.2.7 цієї Інструкції.

Утім, це не свідчить про те, що ми повинні суму індексації включити до суми зарплати працівника і тільки потім визначити суму доплати до МЗП. Уся суть — у самому визначенні індексації зарплати та в порядку її нарахування.

Статтею 95 КЗпП визначено, що заробітна плата підлягає індексації в установленому законодавством порядку. Індексація зарплати є державною гарантією, яка передбачає підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Відповідно до п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, індексації підлягає оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому виразі, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантії та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Зарплата індексується у межах прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Із цього робимо висновок: спочатку визначаємо зарплату за місяць, у тому числі доплату до МЗП, а потім уже індексуємо її у межах прожиткового мінімуму для працездатної особи (з 1 січня 2017 року — 1600 грн.).

СУМА МАТДОПОМОГИ ТА ДОПЛАТА ДО МЗП

Чи включається до суми зарплати для цілей визначення доплати до МЗП сума матеріальної допомоги на оздоровлення та на вирішення соціально-побутових питань?

Ні, суми матеріальної допомоги на оздоровлення та на соцпобут не включаються до суми зарплати з метою визначення доплати до МЗП.

Пояснимо чому. Згідно зі ст. 3 Закону про оплату праці мінімальна заробітна плата — це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці.

Матеріальна допомога на оздоровлення надається до щорічної відпустки, а матеріальна допомога на соцпобут — при настанні певних сімейних або інших обставин. Ці події не пов’язані з виконанням працівником місячної (годинної) норми праці.

Саме тому сума матеріальної допомоги не включається до суми зарплати з метою визначення доплати до МЗП.

ДОПЛАТА ЗА СУМІЩЕННЯ

Чи включаються доплати за суміщення професій (посад), розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт, виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника до суми зарплати для цілей визначення доплати до МЗП?

Так, суми доплати за суміщення професій (посад), розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт, виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника включаються до суми зарплати для цілей визначення розміру доплати до МЗП.

Причин тут декілька.

По-перше, згідно зі ст. 31 Закону про оплату праці при обчисленні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат. Інакше кажучи, доплати за суміщення професій (посад), розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт, виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника не зазначені серед переліку виплат, які не включаються до зарплати для цілей визначення суми доплати до МЗП.

По-друге, виконання додаткової роботи на умовах суміщення професій (посад), розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт, виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника відбувається без звільнення працівника від виконання своєї основної роботи та в межах робочого часу за основною роботою.

Тому сума доплати за суміщення професій (посад), розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт, виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника включається до суми зарплати для цілей визначення розміру доплати до МЗП.

УТОЧНЕННЯ РОБОЧОГО ЧАСУ*

* Уточнення робочого часу за минулий місяць у зв’язку з хворобою працівника та доплата до МЗП поточного місяця. — Прим. ред.

У бюджетних установах досить часто проводять сторнування частини зарплати за минулий місяць у зв’язку з уточненням робочого часу (наприклад, у зв’язку з хворобою працівника).

Чи зменшується зарплата поточного місяця на суму сторнованої зарплати за минулий місяць для цілей розрахунку доплати до МЗП?

Ні, коригування зарплати за минулий місяць у зв’язку з хворобою працівника, що проводиться в поточному місяці, не повинне впливати на розмір суми доплати до МЗП за поточний місяць.

Це випливає з того, що доплата до МЗП за поточний місяць розраховується виходячи із зарплати, нарахованої працівнику за відпрацьовану норму праці поточного місяця. Сума сторнованої зарплати за минулий місяць до виконання норми праці поточного місяця не має жодного відношення.

Це означає, що сума коригування зарплати за минулий місяць у зв’язку з хворобою працівника не впливає на суму зарплати за відпрацьовану норму праці поточного місяця з метою визначення доплати до МЗП поточного місяця.

Її потрібно віднести до зарплати працівника за минулий місяць для цілей визначення суми доплати до МЗП за минулий місяць.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі