№1

Держслужбовець, січень, 2017/№ 1 Інші номери журналу ›
  • Дотягнутися до… МЗП: поради на всяк випадок З 1 січня 2017 року відбулись суттєві зміни в законодавстві щодо оплати праці. Зокрема, змінилося поняття мінімальної заробітної плати. Раніше з мінзарплатою ми фактично порівнювали тільки місячний оклад (тарифну ставку) працівника, відкидаючи ВСІ (!) нараховані йому доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати. Інакше кажучи, установлений розмір посадового окладу одразу забезпечував виконання вимог законодавства про нараховану зарплату не нижче МЗП. Тепер рівень мінімальної зарплати забезпечуватиметься за рахунок не тільки посадового окладу, а й різних доплат, надбавок, премій. Але й розмір МЗП збільшився вдвічі. А це означає: якщо зарплата працівника буде менша мінімальної, то йому нарахують доплату до рівня мінімальної зарплати. Для бухгалтерів-новачків це нове поняття, а досвідчені бухгалтери пам’ятають, що це за «звір». Те, що роботи бухгалтерам додасться, — очевидно. Але що є, те є. Як на практиці освоювати затверджені законодавчі премудрості? Давайте розбиратися.
  • Звіт про кількісний склад держслужбовців: вивчаємо новий варіант форми Зазначений Звіт за формою КСДС (квартальна) запроваджено у 2015 році. Між тим з 1 травня 2016 року у сфері держслужби запроваджено нову нормативно-правову базу. У зв’язку з цим Нацдержслужби перезатвердило форму КСДС, що діє з 09.12.2016 р. Стисло про головне: відкориговані терміни подання Звіту, а сама форма стала більш компактною. Деталі — у статті.
  • Організація та проведення компетентнісно орієнтованого інтерв’ю та оцінки персоналу (досвід країн Європейського Союзу) У грудні 2016 року Національним агентством України з питань державної служби, Центром адаптації державної служби до стандартів ЄС у рамках Робочої групи (панелі) «Реформа державного управління», тематичної платформи «Демократія, належне врядування та стабільність», ініціативи ЄС «Східне партнерство» було проведено тренінг щодо організації та проведення компетентнісно орієнтованого інтерв’ю (структуроване інтерв’ю, STAR, PARLA) і оцінки персоналу за методиками «Assessment Center» та «360 градусів». У цьому та інших випусках «Держслужбовця» ми ознайомимо наших читачів з успішним досвідом застосування цих та інших методик роботи з персоналом деяких країн Європейського Союзу.
  • Антикорупційний календар: січень 2017 року Ось і настав 2017 рік. В українському антикорупційному законодавстві, як вже традиційно склалося в України, Новий рік приніс деякі новації. У цій статті висвітлимо основні зміни, підготовчі заходи та відповіді на актуальні «антикорупційні» питання, притаманні січню 2017 року.
  • Починаємо новий рік з новими працеоплатними показниками Установлення мінімальної зарплати в розмірі 3200 грн. та впровадження реформи з оплати праці з 1 січня 2017 року було анонсовано нашим Урядом ще декілька місяців тому. І ось славнозвісний законопроект № 5130 набув своєї офіційної форми — Закон № 1774. У чому суть нових «фішок»? З чим тепер доведеться працювати на «працеоплатній ниві»? Давайте розбиратися разом.
  • Доплата до МЗП: Мінсоцполітики відповідає на актуальні запитання
  • «Новорічні» оклади «обслуговуючим» робітникам: визначаємо з 1 січня 2017 року Як з 1 січня 2017 року визначити посадові оклади робітникам, які зайняті обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів згідно з наказом Мінпраці від 02.10.96 р. № 77? Відповідь на це запитання — у статті.
  • Роз’яснення Мінсоцполітики деяких питань оплати праці на виконання Закону України від 06.12.2016 № 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»*
  • «Юридична особа публічного права» та «посадова особа»: визначення понятійної бази Понад два роки як набув чинності Закон України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700-VII (далі — Закон). Відповідно до ст. 1 Закону суб’єктами декларування є, зокрема, посадові особи юридичних осіб публічного права (підпункт «а» пункту 2 частини першої статті 3 Закону). Проте у Законі немає визначення поняття «посадова особа юридичної особи публічного права». Не містять такого визначення й інші нормативно-правові акти, що призводить до різнотлумачення та різночитання вищезазначених термінів.
  • «Сімейний підряд» у суді: чи є конфлікт інтересів? Чоловік та дружина працюють в одній установі, а саме, дружина — голова місцевого або районного суду, а чоловік — судовий розпорядник цього ж суду. У чоловіка стаж державної служби становить 15 років. Іншу роботу знайти дуже важко, це райцентр, смт. Чи може чоловік працювати на посаді судового розпорядника? Чи не суперечить факт такої «родинної праці» вимогам чинного законодавства?
  • Система декларування: новації-2017 Яких новацій зазнала система декларування доходів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування?
  • Чи повинен претендент на посаду заповнювати е-декларацію? Яку декларацію повинен подати з 01 січня 2017 року претендент на заміщення вакантної посади: електронну чи паперову? Куди надсилати запити при проведенні перевірки на виконання Закону України «Про очищення влади» від 16.09.2014 р. № 1682-VII і що до них додавати?
  • Щодо звільнення сумісника в разі прийняття на посаду основного працівника Лист Мінсоцполітики від 28.10.2016 р. № 401/06/186-16
  • Спецпідстава для звільнення працівника-сумісника: що врахувати Коментар до листа Мінсоцполітики від 28.10.2016 р. № 401/06/186-16
  • Щодо гарантій при направленні на курси підвищення кваліфікації Лист Міністерства соціальної політики України від 29.06.2016 р. № 813/13/84-16
  • Курси підвищення кваліфікації бюджетників: кадровий супровід & гарантії для працівників Коментар до листа Мінсоцполітики від 29.06.2016 р. № 813/13/84-16
  • «Шикуйсь! Струнко!»: здійснюємо військовий облік за новим Порядком Уряд затвердив новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних. Нові вимоги до військового обліку викладені у постанові КМУ від 07.12.2016 р. № 921. Прийняття цього документа надасть змогу належним чином здійснювати аналіз кількісного та якісного складу призовників і військовозобов’язаних, їх бронювання на період мобілізації та на воєнний час. Якщо хочете дізнатись про те, як усе правильно організувати, — читайте далі.
  • Право на електронне звернення: законодавчі норми та практичні реалії (продовження)
  • Звільнення за угодою сторін ВСУ зробив більш «угодним» для працівника Угода сторін як підстава припинення трудового договору існує вже майже півстоліття — з моменту прийняття Кодексу законів про працю України, але незважаючи на низку суттєвих переваг серед інших підстав для звільнення, зокрема за власним бажанням, працівники в деяких випадках побоювалися звільнятися за угодою сторін. І виною всьому був п. 8 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9 (далі — постанова № 9). А саме та його частина, в якій ідеться, що анулювання домовленості про звільнення за угодою сторін може мати місце лише при взаємній згоді про це власника або уповноваженого ним органу і працівника.
  • Що приховує співбесіда: внутрішня структура інтерв’ю Зазирнемо в замковий отвір, постежимо за процесом підбору персоналу… Іде співбесіда. Запитання — відповідь, запитання — відповідь, запитання — відповідь. Чого хоче той, хто відповідає? Щоб його прийняли. Але чого прагне той, хто запитує? Задовольняє свій особистий інтерес? Кокетує? Перевіряє професійні компетенції? Ця стаття одразу для двох читачів. Тому, кому доводиться проводити співбесіди, вона допоможе структурувати власні думки, розібратися, на які запитання і навіщо йому потрібні відповіді. Якщо ж раптом вам доведеться шукати роботу і проходити співбесіди, ви знатимете, яких відповідей від вас чекають і про що розповідають ваші слова.
  • Графік відпусток — 2017: правила складання Графік відпусток — документ-помічник, оскільки дозволяє розпланувати періоди, коли працівники відпочиватимуть у відпустках. Від співробітників установи треба небагато — визначитися з датами свого відпускного відпочинку та погодити їх із начальниками і колегами. А ось уже кадровику доведеться потрудитися: звести воєдино усі відпускні побажання і оптимально врахувати їх та законодавчі приписи про надання відпусток. У вас уже є графік відпусток для 2017 року? Не кваптеся ховати його на поличку — кадровому спецу до цього документа ще звертатися і звертатися протягом усього 2017 року. Про головні правила складання графіка відпусток і роботи з ним — далі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі