Теми статей
Обрати теми

Чи повинен претендент на посаду заповнювати е-декларацію?

Мацокін Андрій, головний редактор
Яку декларацію повинен подати з 01 січня 2017 року претендент на заміщення вакантної посади: електронну чи паперову? Куди надсилати запити при проведенні перевірки на виконання Закону України «Про очищення влади» від 16.09.2014 р. № 1682-VII і що до них додавати?

Відповідно до ст. 57 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700 (далі — Закон № 1700) особа, яка претендує на зайняття посади подає до Національного агентства з питань запобігання корупції (далі — НАЗК) в порядку, визначеному ч. 1 ст. 45 цього Закону, декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Частиною 1 ст. 45 Закону № 1700 передбачено, що «особи, зазначені у пункті 1, підпункті «а» пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі — декларація), за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством». Тож з 01.01.2017 р. претендент на посаду має подати електронну декларацію шляхом заповнення її на сайті НАЗК.

Щодо фінансової частини «люстраційної» перевірки. Постановою Кабінету Міністрів від 16.10.2014 р. № 563 «Деякі питання реалізації Закону України «Про очищення влади» (далі — постанова № 563) затверджено форму (додаток 3) запиту про проведення перевірки, передбаченої Законом України «Про очищення влади», в якій у переліку додатків є декларація про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 20___ рік, яка на даний час є недійсною.

Так, незважаючи на те, що ця перевірка є частиною спецперевірки, передбаченої Законом № 1700, відповідні нормативні акти не узгоджені і форма запиту, передбаченого додатком 3 до Порядку № 167, не змінена. Тому, на думку редакції, з урахуванням вимог законів № 1700 і № 1682 цей запит все ж не слід направляти до ДФС, а під час проведення майнової частини люстраційної перевірки можна застосувати нормативні положення, викладені у розділі 3 рішення НАЗК від 10.06.2016 р. № 3 «Про функціонування Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування».

У цьому Рішенні зазначено: «1. Національне агентство забезпечує відкритий цілодобовий доступ до публічної частини Реєстру. Такий доступ передбачає можливість пошуку, перегляду, копіювання та роздруковування інформації, отримання (завантаження) документів у різних найпоширеніших форматах даних, зокрема у форматах JSON, XML, PDF, HTML тощо. Доступ до даних Реєстру надається також у вигляді набору даних, організованого у форматі, що дозволяє його автоматизоване оброблення електронними засобами (машинозчитування) з метою повторного використання (у формі відкритих даних). Такі дані надаються як у вигляді окремих електронних документів для завантаження, так і за допомогою інтерфейсу прикладного програмування (API) відповідно до Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 року № 835.

2. Інформація (документи), що міститься в Реєстрі, надається на запит відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Тож претендент на посаду для цілей законів №1700 і № 1682 подає одну е-декларацію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі